Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

ΝΕΔΥΠΕΡ: ΠΑΡΩΝ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2018

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2018

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ  -

ΧΩΡΙΣ ΔΥΝΑΜΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

Παρών στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2018 του Δήμου Ερμιονίδας ψήφισε η παράταξή μας  μετά τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του ΔΣ της 7ης Νοεμβρίου 2017.   

 Για μια ακόμη χρονιά η Δημοτική Αρχή, υποβαθμίζοντας  την όλη διαδικασία,  έφερε προς ψήφιση ένα Τεχνικό Πρόγραμμα το οποίο χαρακτηρίζεται υπηρεσιακό όπως είπαμε σχεδόν όλοι οι σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης και αναδεικνύει  τη βούληση της για διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης, χωρίς εκείνες τις προτάσεις που θα αναδείξουν την προοπτική ανάπτυξης του Δήμου Ερμιονίδας.

Και όχι μόνο  δεν ρωτήθηκαν οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες του Δήμου της για να προτείνουν έργα για της περιοχές τους κάτι που αποτελεί υποβάθμιση των τοπικών κοινωνιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικότερα,  αλλά δεν υπάρχουν και εκείνα τα έργα που θα δώσουν ώθηση και ελπίδα για το αύριο.

 Η εκτελεστική επιτροπή η οποία έχει και την ευθύνη της υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος καταρτίζει και εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου κατά το άρθρο 63γ Ν.3852/10.


Όπως μας είπε ο Δήμαρχος έγινε μια συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής με την παρουσία λίγων Προέδρων από τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες κάτι που αναδεικνύει την προχειρότητα στην όλη διαδικασία.!! Επίσης δεν μας δόθηκαν οι προτάσεις τους, ούτε τουλάχιστον για ενημέρωση.!! 

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι από το  Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018, το οποίο αποτελεί ένα εργαλείο της καθημερινότητας,  υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε έργα αφού σε αυτό θα έπρεπε να αντικατοπτρίζονται  οι ανάγκες του Δήμου Ερμιονίδας , αλλά και οι προοπτικές για έργα  ανάπτυξης που θα ωφελήσουν την τοπική οικονομία.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:



1) ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ-ΟΥΤΕ 1 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΕΣΠΑ



Το 60% των εσόδων καλύπτεται από ίδιους πόρους (1.545.939,23 €), ενώ απουσιάζει παντελώς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για  τέταρτη συνεχόμενη χρονιά αυτής της δημοτικής περιόδου.



2) ΤΟ 48% ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ



Στο σύνολο των 2.609.199,20 € του Τεχνικού Προγράμματος τα 1.271.600,00 € , προορίζονται για την διαχείριση των απορριμμάτων.



Στην τοποθέτησή μας κάναμε  λόγο για:



Την απουσία προτάσεων που θα τις χαρακτηρίζει η προοπτική ανάπτυξης μέσα από στοχευμένες δράσεις και έργα που θα δημιουργήσουν μια νέα σελίδα και θα αλλάξουν την εικόνα του Δήμου μας. (Π.χ.Ενεργειακή Αναβάθμιση   Δημοτικών Σχολείων - Εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων και απαιτούμενες εργασίες διαμόρφωσης σε κτίρια του  Δήμου για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας παράλληλα  με την  ένταξή μας στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» κ.α.)



Στη συζήτηση προτείναμε, μεταξύ άλλων:



-Την κατασκευή  κυκλικού  κόμβου στην είσοδο της Ερμιόνης λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας



- Την βελτίωση  της πρόσβασης προς το σπήλαιο Φράγχθι ( δρόμος από Φούρνους προς Λαμπαγιαννά και μικρή παρέμβαση στο μονοπάτι)



- Την κατασκευή έργων από τα  τέλη ατων εταιρειών ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες-φωτοβολταϊκά), τα λατομεία, τα ιχθυοτροφεία κ.λ.π. αφού είμαστε υποχρεωμένοι να τα επενδύουμε,στο μεγαλύτερο ποσοστό  στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου (Δίδυμα-Ηλιόκαστρο-Θερμησία-Φούρνοι-Κοιλάδα), όπου έχουν τις εγκαταστάσεις τους (π/χ βελτίωση εσωτερικής  οδοποιïας –αγροτικών δρόμων για πρόσβαση των αγροτοκτηνοτρόφων κ.α.).



- Την επίσπευση της εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε Κρανίδι-Πορτοχέλι (έχουν ψηφιστεί οι σχετικές ρυθμίσεις και δεν υπάρχει καμία αναφορά στο Τεχνικό Πρόγραμμα)



- Την παρέμβαση που απαιτείται στο χώρο της Λαïκής Αγοράς Κρανιδίου.



- Την αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης κ.α.



Τάσος Τόκας



Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ερμιονίδας



Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ