Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Εμπορευματοποιούν και ιδιωτικοποιούν τα νερά της Πελοποννήσου

Την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των νερών της Πελοποννήσου από την Περιφέρεια, κατήγγειλε η «Λαϊκή Συσπείρωση», σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε για το θέμα. Ο περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ, Βαγγέλης Γούργαρης, μιλώντας για το ζήτημα αυτό, σημείωσε πως «η σπουδή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με διαδικασίες "fast trak" και χωρίς εισηγήσεις των υπηρεσιών, να συζητήσει την 1-11-2017 και να υπερψηφίσει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τους υδάτινους πόρους στην Πελοπόννησο, στοχεύει να αποκρύψει την κατεύθυνση της οδηγίας της ΕΕ για τα νερά και της σχετικής νομοθεσίας που εκδόθηκε σύμφωνα με τις επιταγές της, που προωθούν την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού. Έχει μάλιστα ως κύρια γνωρίσματα την επικέντρωση στα μέτρα "ελέγχου της ζήτησης", την υπερκοστολόγηση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και της φτωχομεσαίας αγροτιάς, σύμφωνα με την κοινοτική αρχή της "ενσωμάτωσης του περιβαλλοντικού κόστους στην τιμή του νερού" που είναι ένθερμα αποδεκτή από όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.
Επίσης, την κραυγαλέα υποτίμηση της ανάγκης εμπλουτισμού των
υπόγειων υδροφορέων με κατάλληλα έργα, ώστε να αξιοποιηθούν σε ικανοποιητικό βαθμό οι βροχοπτώσεις, κύρια της χειμερινής περιόδου, αλλά και της ανάγκης αξιοποίησης ενός μέρους από το πλεόνασμα της θερινής περιόδου πλούσιων σε νερά επιφανειακών Υδατικών Συστημάτων (ΥΣ) για την ενίσχυση ελλειμματικών υδροβιότοπων, που τείνουν να εξαφανιστούν. Ο εμπλουτισμός των υπόγειων νερών αποτελεί και τον πιο ασφαλή και οικονομικό τρόπο, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των εστιών ρύπανσης, για την ποιοτική ανάταξη των υπόγειων νερών».
Επίσης, ανέφερε πως οι παραπάνω κατευθύνσεις έχουν ενσωματωθεί πλήρως και στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που ψηφίστηκε την 1η Νοέμβρη. «Εκπονήθηκε παράλληλα με τις μελέτες για το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΛΑΠ) αλλά ανεξάρτητα από αυτές. Πρόκειται για σκόπιμη παράλειψη. Θα έπρεπε τα δύο σχέδια να αλληλοτροφοδοτούνται ως προς τα βασικά τους στοιχεία. Δράσεις π.χ. που έχουν να κάνουν με τον εμπλουτισμό επιφανειακών και υπόγειων υδροφορέων θα έπρεπε να συνδυαστούν με έργα ορεινής υδρονομίας, ταμιευτήρες ανάσχεσης, επιλογή θέσεων κατάκλισης κ.ά. Φυσικά και το αντίστροφο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «αυτή η στόχευση της Περιφέρειας για εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των νερών στην Πελοπόννησο είναι διαχρονική. Το 2011 υπέγραψε κρυφά μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΥΔΑΠ για τη διαχείριση των νερών στην Πελοπόννησο. Πριν πέντε μήνες με 14 από τους 51 ψήφους στο Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε την ιδιωτικοποίηση των νερών του Ανάβαλου με τη ΣΔΙΤ για το εργοστάσιο αφαλάτωσης. Πρόσφατα ψήφισε ΜΠΕ για τα νερά του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης συμβάλλοντας στους σχεδιασμούς για το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων, των ορυχείων, των τεράστιων εκτάσεων που έγινε λιγνιτική εκμετάλλευση, μαζί και των νερών του πλούσιου υδροφόρου ορίζοντα». Όσο για την συνεδρίαση της 1ης Νοέμβρη «με 14 ψήφους από τη γνωστή ομάδα των προθύμων συν 1 ψήφο της κεντροαριστεράς, πήρε μια ακόμη απόφαση που προωθεί ξεκάθαρα την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των νερών. Αυτές τις στοχεύσεις θέλει να κρύψει ο κ. Τατούλης γι΄ αυτό καταφεύγει στον ωμό και πρωτόγονο αντικομμουνισμό, όπως έκανε και στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου». 
Καταλήγοντας, επεσήμανε πως «είναι στο χέρι των εργαζομένων, των αγροτών, των λαϊκών στρωμάτων της Πελοποννήσου με μια φωνή να απαιτήσουν: Κάτω τα χέρια από τα νερά στην Πελοπόννησο. Καμιά ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση γιατί το νερό είναι κοινωνικό αγαθό».
www.902.gr