Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Καλό Σαββατοκύριακο


Villa Didimo: Αναστολή Λειτουργίας

Αναστολή Λειτουργίας
Αγαπητοί φίλοι
Για λόγους ανεξάρτητους από την θέλησή μου και  άσχετους  από την πολιτική είμαι αναγκασμένος να αναστείλω την λειτουργία του ιστολογίου.
Σας ευχαριστώ για την στήριξη και την κατανόηση και ελπίζω σύντομα να είμαστε μαζί και πάλι.

http://villadidimo.brodimas.gr/

Θα είναι φτωχότερη η γειτονιά των ιστολογιών της Ερμιονίδας χωρίς το μάχιμο villadidimo.
Ελπίζουμε γρήγορα να ξαναλειτουργήσει.
Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης

mom


Γυναίκα, μωρό, κόρη, κυρία, σύζυγος και μητέρα.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Αίτημα εξοστρακισμού εν έτει 2017!

Του Γιάννη Μακριδάκη
Χθες εμφανίστηκε στη μηνιαία συνέλευση του πολιτιστικού συλλόγου Βολισσού ένα μέλος του ΔΣ και έθεσε προς συζήτηση το εξής αίτημα: Να μαζέψουν υπογραφές για να με διώξουν από το χωριό. Δικαιολόγησε δε το αίτημά του αυτό λέγοντας ότι δεν είμαι Βολισσιανός και ότι δημιουργώ κλίμα υπέρ των προσφύγων στο χωριό και στην κοινή γνώμη, αφού γράφω ότι οι Βολισσιανοί έχουν δεχτεί θερμά και βοηθάνε τους πρόσφυγες, γεγονός που κατά την άποψή του δεν ισχύει. Φυσικά έλαβε τις κατάλληλες απαντήσεις από τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ και το αίτημά του δεν έγινε αποδεκτό από τον Σύλλογο.
Η ιστορία αυτή έχει διάφορες παραμέτρους. Η πρώτη είναι η αστεία. Κι εγώ όταν μου το γνωστοποίησαν τα μέλη του Συλλόγου, γέλασα με την τραγική πνευματική και ψυχολογική κατάντια κάποιων, μετρημένων στα δάχτυλα ανθρώπων του τόπου, και του συγκεκριμένου εκφραστή τους στον σύλλογο.
Μετά άρχισα να αναρωτιέμαι. Άντε και το συνέταξαν το έγγραφο και μάζεψαν και υπογραφές. Με τι τρόπο θα με διώξουν μετά; Πώς θα λειτουργήσουν παρακάτω; Θα το πάνε στον δήμαρχο και θα απαιτήσουν να με εξορίσει; Θα το πάνε στον δεσπότη και θα

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Περιμένοντας το νερό του Ανάβαλου (Η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Ερμιονίδα).

Του Βασίλη Γκάτσου
Είναι ένα έργο της Περιφέρειας που γίνεται με δημόσιο και ευρωπαϊκό χρήμα για να ποτιστούν τα κτήματα στην Ερμιονίδα. Δηλαδή μια δημόσια επένδυση που θα ενεργοποιήσει ιδιώτες ή συνεταιρισμένους, ή συνεργαζόμενους αγρότες, ώστε να αξιοποιήσουν κερδοφόρα τη γη τους. Το έργο αυτό το βλέπουμε στο σχέδιο (μπλε γραμμή). Δηλαδή από τα Ίρια θα έλθει κάπου στα Δίδυμα σε μια μεγάλη δεξαμενή.

Δυστυχώς έργο μηδενικής αξιοπιστίας ως προς τη χρονοχωρική υλοποίησή του.

Άγνωστο πότε θα ξεκινήσει. Άγνωστο πότε θα τελειώσει. Άγνωστη η ποιότητα του νερού. Άγνωστο πόσο θα πληρώνει το κυβικό ο αγρότης. Άγνωστο το πάγιο. Άγνωστο αν θα υπάρχουν κλιμάκια τιμής κυβικού μέτρου ανάλογα με την κατανάλωση. Άγνωστος ο φορέας λειτουργίας του όλου συστήματος διανομής στα κτήματα. Άγνωστο αν το νερό προορίζεται για κτήματα μόνον, κατ' αποκλειστικότητα αγροτών, ή θα μπορεί να πάρει ο καθένας που θέλει να ποτίσει το κτήμα του.
Το μόνο γνωστό, η ετήσια ποσότητα (2 000 000 κ.μ.) που κατά τους υπολογισμούς επαρκεί για την άρδευση 22 000 στρεμμάτων. Άγνωστο αν η όλη ποσότητα θα είναι απολήψιμη κατά την περίοδο (Μάιος - Σεπτέμβριος), τότε που χρειάζονται το νερό τα κτήματα.

Η Ερμιονίδα όμως δεν είναι Ίρια, δηλαδή ένας μικρός επίπεδος παραθαλάσσιος κάμπος, που με μια δεξαμενή στην πλαγιά τροφοδοτείς τα κτήματα με κοινούς αγωγούς 3 ή 4 χιλιομέτρων (βλέπε σχετικό χάρτη).
Οι κάμποι της είναι διάσπαρτοι, μεγάλες οι υψομετρικές διαφορές, μεγάλες οι αποστάσεις.

ΝΕΔΥΠΕΡ:Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Βρισκόμαστε σχεδόν στα μισά της δημοτικής περιόδου 2014-2019, σε ένα κρίσιμο σημείο δηλαδή για τον απολογισμό των πεπραγμένων, των θέσεων και των παρεμβάσεων που έγιναν από τη συμπολίτευση αλλά και όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του  Δήμου Ερμιονίδας.

Η κάθε μία  βεβαίως θα κάνει τον απολογισμό της ξεχωριστά, αλλά αυτό που προέχει για το επόμενο διάστημα θα πρέπει να είναι  πως όλοι, όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά, πρέπει να δούμε τον τρόπο που θα ασκήσουμε την πολιτική μας, ώστε να διαχειριστούμε τα κοινά του Δήμου μας προς όφελος του δημότη.

Η Μαρία Ευθυμίου σε μια εξαιρετική συνέντευξη

Συνέντευξη στοΝίκο Ι. Καρμοίρη
prosopadiplamas
Ήταν η πρώτη καθηγήτρια που παρακολούθησα ως φοιτητής στα πανεπιστημιακά έδρανα. Είναι εκείνη που «παίρνει από το χέρι» τις νέες φουρνιές φοιτητών, ξεναγώντας τες από τους χώρους του Πανεπιστημίου έως τα αξιοθέατα της Αθήνας και πάντοτε κερδίζει το ακροατήριό της με την παραστατικότητα, το πάθος και την ένταση της διδασκαλίας της.
Σήμερα, δέκα χρόνια μετά από εκείνη την πρώτη μας «συνάντηση», βρεθήκαμε στο φιλόξενο χώρο της Πνευματικής Εστίας και του Μουσείου Νεότερης Σπάρτης, όπου συνομιλήσαμε στο περιθώριο του κύκλου μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας που πραγματοποιεί στη λακωνική πρωτεύουσα.
Ο λόγος για την Ιστορικό κα. Μαρία Ευθυμίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ, η οποία τα τελευταία χρόνια γυρίζει ολόκληρη την Ελλάδα και παραδίδει μαθήματα Ιστορίας αφιλοκερδώς.

«…των εγκλημάτων τους απόηχος…»

Λαθεμένο μού φαινόταν πάντα τ’ όνομα που μας δίναν:
«Μετανάστες».
Θα πει, κείνοι που αφήσαν την πατρίδα τους. Εμείς, ωστόσο,
δε φύγαμε γιατί το θέλαμε,
λεύτερα να διαλέξουμε μιαν άλλη γη. Ούτε
και σε μιαν άλλη χώρα μπήκαμε
να μείνουμε για πάντα εκεί, αν γινόταν.
Εμείς φύγαμε στα κρυφά. Μας κυνηγήσαν, μας προγράψανε.
Κι η χώρα που μας δέχτηκε, σπίτι δε θα ‘ναι, μα εξορία.
Έτσι, απομένουμε δω πέρα, ασύχαστοι, όσο μπορούμε πιο κοντά
  στα σύνορα,
προσμένοντας του γυρισμού τη μέρα, καραδοκώντας το παραμικρό
σημάδι αλλαγής στην άλλην όχθη, πνίγοντας μ’ ερωτήσεις
κάθε νεοφερμένο, χωρίς τίποτα να ξεχνάμε, τίποτα
  ν’ απαρνιόμαστε,
χωρίς να συχωράμε τίποτ’ απ’ όσα έγιναν, τίποτα δε συχωράμε.
Α, δε μας ξεγελάει τούτη η τριγύρω σιωπή! Ακούμε ίσαμ’ εδώ
τα ουρλιαχτά που αντιλαλούν απ’ τα στρατόπεδά τους. Εμείς
  οι ίδιοι
μοιάζουμε των εγκλημάτων τους απόηχος, που κατάφερε
τα σύνορα να δρασκελίσει. Ο καθένας μας,
περπατώντας μες στο πλήθος με παπούτσια ξεσκισμένα,
μαρτυράει την ντροπή που τη χώρα μας μολεύει.
Όμως κανένας μας
δε θα μείνει εδώ. Η τελευταία λέξη
δεν ειπώθηκε ακόμα.

Μπέρλτολτ Μπρεχτ 
Μπέρλτολτ Μπρεχτ, Για τον όρο «μετανάστες» (1937), Ποιήματα, μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης, Εκδόσεις Θεμέλιο, σ.67.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ: ''ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ''


ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2017 ! ΕΤΟΣ ΜΗΤΣΑΙΩΝ


ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

2017! ΕΤΟΣ ΜΗΤΣΑΙΩΝ
Αποτελεί «σπονδή υπέρ της Ιστορίας» της ιδιαίτερης πατρίδας μας η προβολή, κατά τη διάρκεια του 2017, των πολλαπλών επετειακών γεγονότων, που συνδέονται με τη θρυλική οικογένεια των ΜΗΤΣΑΙΩΝ. Πρόκειται για μια μοναδική και απροσδόκητη συγκυρία, που είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί. 
Το Δ.Σ. του Ερμιονικού Συνδέσμου τιμώντας την μνήμη τους και αναδεικνύοντας την προσφορά τους ενημερώνει τα μέλη και τους φίλους του πως πρόκειται να πραγματοποιήσει τις ακόλουθες δράσεις. 
1. Έκδοση εορταστικής κάρτας με το γενεόγραμμα των Μητσαίων (ηρώων και αγωνιστών) συνοδευόμενη από ενημερωτικό σημείωμα. 2. Επίσκεψη και ξενάγηση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών (Παλαιά Βουλή), όπου φυλάσσονται τ’ άρματα των Μητσαίων. 3. Ανάρτηση στους τοπικούς ιστότοπους μονογραφιών με σπάνια και άγνωστα ντοκουμέντα της ζωής τους, όπως πολεμικές ανταποκρίσεις, αγορεύσεις στη Βουλή κ.ά. 4. Οργάνωση εκδηλώσεων που θα περιλαμβάνουν ομιλίες, έκθεση πινάκων, φωτογραφιών, εγγράφων και άλλων τεκμηρίων της οικογένειας, καθώς και επίσκεψη σε «δικούς της» χώρους.  5. Εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία της Ερμιόνης. 6. Παρουσίαση σχετικών διηγημάτων και ποιημάτων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας καθώς και θρύλων και αφηγήσεων της τοπικής λαϊκής μας παράδοσης.    7. Έκδοση ενημερωτικού εντύπου, που θα περιέχει και αναλυτική βιβλιογραφία. 8. Οργάνωση αγώνα δρόμου αντοχής με αφετηρία το Γκούρι Βιτόρεσε στο Κρανίδι και τερματισμό στο ιστορικό κτήριο της Γ’ Εθνοσυνέλευσης και τις προτομές των Μητσαίων στην Ερμιόνη. 9. Ενημέρωση των κατοίκων της οδού Μητσαίων στην Αθήνα και διανομή κάρτας και σχετικού υλικού.
Το Δ.Σ. του Ερμιονικού Συνδέσμου


ermionikos-syndesmos

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Το Hotel California χωρίς πραγματικά όργανα


Δείτε το Κουβανέζικο συγκρότημα Vocal Sampling να ερμηνεύει το τραγούδι Hotel California χωρίς πραγματικά όργανα. Με τις φωνές τους μόνο συμπληρώνουν το κενό που αφήνει η έλλειψη της κιθάρας, του μπάσου, των πλήκτρων, και του ντραμς.
Δείτε το όλο, διότι στο 4.20 ο άντρας με το κόκκινο πουκάμισο...
δίνει πραγματικό ρεσιτάλ!
Σημειώνεται, ότι και τα έξι μέλη των Vocal Sampling είναι επαγγελματίες μουσικοί και ενορχηστρωτές.

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου πρόσκληση


Κι αν ...

Αποτέλεσμα εικόνας για σύννεφο ζωγραφικη

Δελτίο Καιρού

Κι αν αγαπάς
ένα σύννεφο

μην περιμένεις
τη βροχή

να του το πεις



Ιάσων Λειδινός (μινιατούρες)


Έλλη Βασιλάκη

Τοποθέτηση του Π.Σ. Τάσου Τζανή για το θέμα ¨ Έγκριση απολογισμού & ισολογισμού οικονομικών ετών 2014-2015¨, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 16ης/1/2017.


Κυρίες & κύριου συνάδελφοι,

  Ξεκινώ την εισήγησή μου με την διαπίστωση ότι, δεν είμαστε σώμα λογιστών, ούτε συνέλευση μετόχων  ανώνυμης εταιρείας, για να εξετάσουμε την κερδοφορία της  & με βάση αυτή να ψηφίσουμε. Συζητάμε & εγκρίνουμε ή απορρίπτουμε τη χρηματική διαχείριση συγκεκριμένων ετών, της Περιφέρειας αλλά & των Περιφερειακών Ενοτήτων Πελοποννήσου, με βάση τους Νόμους 3852/10 & 4071/12.

  Είναι γεγονός ότι δεν μπορούν να βγουν πολιτικά συμπεράσματα εύκολα από μια απλή ανάγνωση, ούτε καν από τη  μελέτη των επί μέρους απολογιστικών πινάκων.

 Ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των Οικονομικών μονάδων δηλαδή της Περιφέρειας συνολικά και των Περιφερειακών Ενοτήτων και το θετικό ταμειακό υπόλοιπο που παρουσιάζουν,  δ ε ν      χαρακτηρίζουν και δ ε ν  αναδεικνύουν  την πολιτική αποτελεσματικότητα των δράσεών τους. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο Αντιπεριφερειάρχης με αρνητικό ή ελάχιστο θετικό  υπόλοιπο είναι ανεπαρκής ή σπάταλος και αυτός που παρουσιάζει μεγάλο ταμειακό υπόλοιπο ότι είναι ικανός και επαρκής. Τις

Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ "ΔΥΝΑΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ" ΓΙΑ ΤΟ 2017

Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017 στο εστιατόριο "Γανώσης" στην Ερμιόνη, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από την Δημοτική Παράταξη "Δυνατή Ερμιονίδα" και τον επικεφαλής της κ. Γιάννη Γεωργόπουλο.

Κατάμεστη η αίθουσα και πολύ θετικό το κλίμα. Ο κ. Γεωργόπουλος κατά την ομιλία του έκανε λεπτομερή αναφορά στις δράσεις της παράταξης τα τελευταία δυόμιση χρόνια και μετά έδωσε τον λόγο στα στελέχη και τα μέλη της παράταξης που κόβοντας την πίτα έκαναν ευχές για την νέα χρονιά. 

Δελτίο τύπου Γιάννης Γκιόλας : Μόνο τα ..κλειδιά των τραπεζών δεν είχαν πάρει οι μιντιάρχες για να εισπράττουν όσα δάνεια ήθελαν


Στις 13 του μηνός συνεδρίασε  η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά τη δανειοδότηση κομμάτων  και ΜΜΕ , με θέμα την σύνταξη του πορίσματος  μετά την πολύμηνη διαδικασία.Ο  βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ  - και μέλος  της επιτροπής -Γιάννης  Γκιόλας άσκησε  έντονη κριτική στα κόμματα της ΝΔ και του  ΠΑΣΟΚ  γιατί , όπως είπε, δεν  ζήτησαν  μια συγγνώμη , δεν έδωσαν   εξηγήσεις , όπως όφειλαν, για το που σπατάλησαν τα    δάνεια πολλών εκατομμυρίων που έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια.
΄΄Υπήρχε αλόγιστη και ακάλυπτη δανειοδότηση  επί σειρά ετών ΄΄ τόνισε ο κ. Γκιόλας και  πρόσθεσε με έμφαση :
΄΄Λέμε  όχι στη συγκάλυψη των αθέμιτων, παράνομων  και χαριστικών δανειοδοτήσεων σε επιχειρήσεις ΜΜΕ αλλά και σε πολιτικά κόμματα..΄΄.
Ο  υπέρμετρος δανεισμός κομμάτων και ΜΜΕ , με τους όρους που γινόταν, υπήρξε θέμα πολιτικό και σαν τέτοιο πρέπει να  αντιμετωπίζεται   ,υποστήριξε ο κ. Γιάννης Γκιόλας και    συμπλήρωσε , χαρακτηριστικά, ότι ΄΄΄μόνο τα ..κλειδιά των Τραπεζών δεν είχαν πάρει οι  μιντιάρχες για να εισπράττουν  όσα  δάνεια  ήθελαν …΄΄
Όπως ανέφερε  ο βουλευτής Αργολίδας , ο υπερ-δανεισμός και η εν δυνάμει οικονομική χρεωκοπία ενός κόμματος  έχει εντελώς διαφορετικές συνέπειες  στην εθνική ζωή από το κλείσιμο μιας επιχείρησης.
Τα πολιτικά κόμματα που διαχειρίζονται χρήματα του ελληνικού λαού  οφείλουν  να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στη διάθεση των ποσών  που τους χορηγούνται  και απείρως προσεκτικότερα   στα ζητήματα  διασπάθισης χρημάτων…  κατέληξε ο κ.   Γιάννης Γκιόλας.


Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Εκδήλωση για τη βία στον μουσουλμανικό κόσμο στο Άργος


Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου και ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα διαλέξεων του Συλλόγου Αργείων «ο Δαναός» θα ομιλήσει ο κ. Κυριάκος Θ. Νικολάου - Πατραγάς, Επίκουρος Καθηγητής Ισλαμικής Γραμματείας Θεσμών και πολιτισμού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Η βία στον μουσουλμανικό κόσμο».
Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ της Τέσσας Δουλκέρη με θέμα: «Η ώρα η κακιά» (Διάρκεια 29 λεπτά), το οποίο προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας ( 2011), ΄Ιδρυμα Κακογιάννη, Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών κ.α.
Αναφέρεται στο κοινωνικό φαινόμενο της βίας στις σύγχρονες κοινωνίες. Μέσα από πέντε αληθινά περιστατικά σκιαγραφείται το ζήτημα. Περιγράφονται γεγονότα που μπορούν να συμβούν στον καθένα μας, ανά πάσα στιγμή. Τις διαφορές μας συνηθίζουμε να τις λύνουμε με βίαιο τρόπο και να μην υποχωρούμε.
Ο Κυριάκος Θ. Νικολάου- Πατραγάς

Τι είναι η Πατρίδα μας;

Από τη διασταύρωση στο πηγάδι της Πικροδάφνης έχεις δύο επιλογές:

1). Να πας μέσω Ποδαριού ή μέσω Μοναστηριού. Μέσω Ποδαριού είναι 18200 μέτρα, μέσω Μοναστηριού 17200 μέτρα. Η διαφορά είναι μόλις 1000 μέτρα δηλαδή 1 πρώτο λεπτό της ώρας!

Κανένας όμως δεν πηγαίνει στο Πορτοχέλι μέσω του παραλιακού δρόμου, γιατί είναι ο χειρότερος της Ερμιονίδας, είναι πολύ επικίνδυνος με πολλές στροφές, και πολύ αργός.

2). Να πας μέσω Κρανιδίου που είναι μόλις 9670 μέτρα και δρόμος πολύ καλός και γρήγορος. Αν ξέρεις μπορείς να παρακάμψεις και το κέντρο του Κρανιδίου και να φτάσεις πιο γρήγορα.

(Όσοι αμφισβητούν τα νούμερα ας κάνουν τον κόπο να μπουν στο goolge distance calculation maps  και να μετρήσουν τις αποστάσεις με ακρίβεια μέτρου).

Ούτε οι Κρανιδιώτες, ούτε οι Ερμιονίτες πάνε στο Πορτοχέλι από τον παραλιακό δρόμο, είτε από Ποδάρι, είτε από Μοναστήρι Αγίων Αναργύρων περάσουν.

Μόνον ελάχιστοι από Κρανίδι που θέλουν να πάνε Κουβέρτα για μπάνιο θα πάνε παραλιακά, ή αν δουλεύουν το καλοκαίρι στα εκεί ξενοδοχεία. Αν πάνε από Μοναστήρι κερδίζουν 1 πρώτο λεπτό στο πήγαινε και 1 πρώτο λεπτό στην επιστροφή. Τίποτα παραπάνω.
Και για αυτό το λεπτό των ελαχίστων πρέπει να αστικοποιηθεί ο χώρος του Μοναστηριού των πολλών.

Για να κερδίζουμε το πολύ 5 πρώτα λεπτά από Φούρνους προς Ερμιόνη έπρεπε να καταστρέψουμε το ωραιότερο μέρος της Ερμιονίδας, το πανέμορφο Καταφύκι των θρύλων.

Και το ποίημα που μαθαίναμε ΟΛΟΙ απέξω στο Δημοτικό Σχολείο (τα παλιά τα χρόνια):

Τί εἶναι ἡ πατρίδα μας

Τί εἶναι ἡ πατρίδα μας; Μὴν εἶν᾿ οἱ κάμποι;
Μὴν εἶναι τ᾿ ἄσπαρτα ψηλὰ βουνά;
Μὴν εἶναι ὁ ἥλιος της, ποὺ χρυσολάμπει;
Μὴν εἶναι τ᾿ ἄστρα της τὰ φωτεινά;


Μὴν εἶναι κάθε της ρηχὸ ἀκρογιάλι
καὶ κάθε χώρα της μὲ τὰ χωριά;
κάθε νησάκι της ποὺ ἀχνὰ προβάλλει,
κάθε της θάλασσα, κάθε στεριά;


Μὴν εἶναι τάχατε τὰ ἐρειπωμένα
ἀρχαία μνημεῖα της χρυσὴ στολή,
ποὺ ἡ τέχνη ἐφόρεσε καὶ τὸ καθένα
μία δόξα ἀθάνατη ἀντιλαλεῖ;


Ὅλα πατρίδα μας! Κι αὐτὰ κι ἐκεῖνα,
καὶ κάτι πού ῾χουμε μὲς τὴν καρδιὰ
καὶ λάμπει ἀθώρητο σὰν ἥλιου ἀχτίνα
καὶ κράζει μέσα μας: Ἐμπρὸς παιδιά!


Βασίλης Γκάτσος

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Η ονομασία Βουλευτικό ή Βουλευτήριο της αίθουσας συνεδριάσεων των πληρεξουσίων της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης στην Ερμιόνη

Εισήγηση  Ιωάννη Ησαΐα Φιλολόγου

ilme_ktirio_anthoula   
Ύστερα από έρευνα και μελέτη,  προτείνεται η ονομασία «Βουλευτικό» για το κτίσμα (οίκημα), που φιλοξενούσε προσωρινά τις συνεδριάσεις του Σώματος των πληρεξουσίων (παραστατών) της Γ’ Εθνοσυνέλευσης «κατ’ επανάληψιν»  στην Ερμιόνη το 1827, τη  φρουρά και άλλους βοηθητικούς παράγοντες.
    Στην αρχική του μορφή ήταν ένα ιδιωτικό οίκημα, παλιού  Ερμιονίτικου σπιτιού, με την επισήμανση ότι δεν είχε οικοδομηθεί για δημόσιο κτίριο συνδιασκέψεων ή μέγαρο Βουλής. Ήταν χώρος  προσωρινός για διαβουλεύσεις- συσκέψεις των  εμπερίστατων πληρεξουσίων και δεν είχε μόνιμο ή συστηματικό χαρακτήρα.
Μάλιστα αυτή την ονομασία «Βουλευτικό» είχε το  Σώμα των εκπροσώπων των επαρχιών, που δημιουργήθηκε στην Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου το 1822 και αυτή η ονομασία χρησιμοποιούνταν και μετέπειτα. Το άλλο Σώμα ήταν το Εκτελεστικό ή Νομοτελεστικόν  (εκτελεστική εξουσία). Επιπλέον ενισχύεται η άποψη αυτή  με το γνωστό «Βουλευτικό» Ναυπλίου, τον περιστασιακό χώρο (αίθουσα) του κτιρίου, που χρησιμοποιήθηκε  από την Πανεπιστημιακή  Σχολή Καλών Τεχνών Ναυπλίου, τον Απρίλιο 2016, για το «Πρόγραμμα  παρουσίασης  του Συμποσίου Συγγραφέων  στην  Αργολίδα».  Τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης  και συγκεκριμένα το 1823 το Ναύπλιο ορίστηκε

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ ΤΟ 1822



Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ ΤΟ 1822
Πως η Ερμιονική ακτή πήρε την ονομασία Μπουρλότο

Δημήτρης Τουτουντζής 

    Στις 12 Ιουλίου 1822, την αυγή, φάνηκε κατά το νησάκι Σίγρι της Μυτιλήνης η τουρκική αρμάδα (στόλος). Ήταν 6 ντελίνια, 15 φρεγάτες, πολλές κορβέτες, μπρίκια και γολέτες. Έχοντας πρύμα τον καιρό πέρασαν την άλλη ημέρα ανοιχτά από την Ύδρα, τραβώντας για τον κάβο Ματαπά. Αλλά ώσπου να πάνε στην Πάτρα, γιατί αυτός ήταν ο προορισμός τους, ο στρατός του Δράμαλη καταστράφηκε στα Δερβενάκια στις 26 Ιουλίου. Δεν έμενε τίποτε άλλο στην αρμάδα και στον καινούργιο ναύαρχό της Κιοσέ Μεχμέτ πασά, παρά να σώσουν το πολιορκημένο από τους Έλληνες Ναύπλιο. Έπρεπε με κάθε τρόπο να το τροφοδοτήσουν τροφές και πολεμοφόδια, γιατί αλλιώς δεν μπορούσαν οι Τούρκοι να το κρατήσουν.

    Οι δικοί μας ετοιμάζουν με μεγάλη βία τα καράβια τους και όπως σωστά υποπτεύθηκαν πως η αρμάδα θα χτύπαγε τα δύο ναυτικά νησιά μας που βρίσκονται κοντά στον Αργολικό κόλπο, παίρνουν όλο τον πληθυσμό από τις Σπέτσες και τον πάνε στην Ύδρα, μια και είναι ευκολοϋπεράσπιστη. Στις Σπέτσες έμειναν μονάχα εξήντα παλληκάρια, με το Μέξη και τον Κολαντρούτσο, για να χειριστούν τα κανόνια που είχαν στήσει.

    Στις 5 Αυγούστου, 13 ψαριανά μαζί με δύο μπουρλότα, του Βρατσάνου και του Γιαλουράκη, σαλπάρανε για την Ύδρα και τις Σπέτσες. Στις 17 του ίδιου μήνα, τα καράβια και των τριών νησιών μας σηκώθηκαν στα πανιά περιμένοντας την αρμάδα.

    Στις 8 Σεπτεμβρίου, τα καράβια μας , 53 σκάφη με δέκα μπουρλότα έπλεαν ανάμεσα Παραπόλα, Σπετσοπούλα και Τρίκερι. Την αυγή οι βαρδακόστες μας ( πλοία ανιχνευτικά), είδαν τα εχθρικά πλοία να ανεβαίνουν το Μυρτώο πέλαγος. Εκτός από τα Τούρκικα ήταν μαζί τους και οι αρμάδες του Αλγεριού, του

Χαλασιά μου

\

Η Φλέρυ Νταντωνάκη και η Δήμητρα Γαλάνη ερμηνεύουν το παραδοσιακό ηπειρώτικο τραγούδι "Χαλασιά μου" στη σκηνή της "Ρωμαϊκής Αγοράς" το καλοκαίρι του 1985. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε με ερασιτεχνικά μέσα για ιδιωτική χρήση και συμπεριλήφθηκε στο box set "Δήμητρα Γαλάνη - Εφ' όλης της ύλης 1969-1999".
Το τραγούδι "Χαλασιά μου" είχε ερμηνεύσει ξανά η Δήμητρα Γαλάνη το 1971 σε διασκευή Βασίλη Δημητρίου και είχε κυκλοφορήσει σε δισκάκι 45 στροφών. Το ίδιο έτος συμπεριλήφθηκε στο LP "Δήμητρα Γαλάνη".

Έλλη Βασιλάκη

Αίτημα για το δρόμο της Μονής Αγίων Αναργύρων


Παρακαλω πολυ μπορητε να συμβαλετε στην προσπαθεια μας δημοσιοποιησης του προβληματος της οδοστροσης στο κομματι δρομου πριν την μονη αγιων αναργυρων που ταλαιπωρει τους πολίτες υπαρχει σχετικο βιντεο στο youtube
Σας ευχαριστω
Μάνος Παπαδημητρίου

Αρχή μας να ακούγονται όλες οι απόψεις η δική μας εδώ.
Πρ.Εν. Π.Ερμιόνης