Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Τα κειμήλια των Μητσαίων


Τα κειμήλια των Μητσαίων

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Σε συνέχεια της επίσκεψης – ξενάγησης μελών και φίλων του Ερμιονικού Συνδέσμου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παρουσιάζουμε αναλυτικά τα σχετικά με τους Μητσαίους εκθέματα.
Ανάμεσα στα πολυάριθμα εκθέματα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (Ε.Ι.Μ.), κειμήλια της ιστορίας του νεότερου ελληνισμού, ξεχωριστή θέση κατέχουν τα άρματα και οι προσωπογραφίες (ελαιογραφίες) των καπεταναίων Γιάννη και Σταμάτη Μήτσα,
Η προγονική αυτή κληρονομιά είναι δωρεά του υποστρατήγου Γεωργίου Κατσαρού, απογόνου των καπεταναίων από τη μητέρα του1 και περιλαμβάνει, σύμφωνα με την κατάταξη του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, τα εξής:

1.    Μία πάλα του Σταμάτη Γ. Μήτσα

2.    Μία ασημένια επίχρυση πιστόλα

3.    Ένα ασημένιο επίχρυσο τάσι

4.    Μια φυσιγγιοθήκη

5.    Τρεις ασημένιες παλάσκες

6.    Δύο προσωπογραφίες (ελαιογραφίες) των ηρώων


Η πάλα

«Πάλα», λέξη τουρκική, λέγεται το κυρτό, πλατύ σπαθί με τη σταυροειδή λαβή, που μοιάζει με δρεπάνι. Θυμίζει, επίσης, το γιαταγάνι και το χαντζάρι (καμπυλωτή λεπίδα), όπλα που χρησιμοποιούσαν οι Άραβες και οι Τούρκοι.2

Η πάλα του καπετάν Σταμάτη Μήτσα έχει λάμα με αυλάκωση, είναι μιας κοπής (στομωμένη) και φέρει σύμβολα αποτροπαϊκά, δηλαδή, φυλακτά ή γούρια, που παρεμποδίζουν και διώχνουν ολότελα το κακό και τον κίνδυνο. Μεταξύ των συμβόλων της πάλας διακρίνεται η πεντάλφα, που συμβολίζει την αιωνιότητα και την ένωση του πνεύματος με την ύλη. Η λαβή της πάλας αρχικά ήταν κεράτινη. Η εκτιθέμενη σήμερα στο Ε.Ι.Μ. είναι μεταγενέστερη και έχει φτιαχτεί από ειδικούς με τέτοιον τρόπο, ώστε να μοιάζει με την παλαιά, που προφανώς έχει καταστραφεί.

Η θήκη της πάλας είναι δερμάτινη, δεμένη στο σύνολό της με φύλλο από ασήμι, με εξαίρεση ένα κομμάτι 15 εκ. στο κέντρο της, για λόγους οικονομίας ή αισθητικής. Στην επάνω πλευρά της θήκης, είναι χαραγμένο το όνομα «ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΗΤΣΑΣ» και η επιγραφή «ΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤ(Ε)ΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ».

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, κ. Μαρίνο Καχρίλα, πρόκειται για μετεπαναστατική πάλα, καθώς συμπεραίνουμε από την όλη τεχνοτροπία αλλά και από το γεγονός ότι η επιγραφή είναι γραμμένη στην καθαρεύουσα.


Η πιστόλα

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Η Γερμανία και ο ρόλος της εις την παγκόσμια πολιτική

Καλησπέρα σας!
Σας στέλνω ένα πολύ επίκαιρο άρθρο για ενημέρωσή σας, δημοσίευση, ανάρτηση ή προώθηση με τον τίτλο:
     Η Γερμανία και ο ρόλος της εις την παγκόσμια πολιτική
                    - το ΔΝΤ υποχείριο της Ε.Ε -
Σας ευχαριστώ
Γεώργιος Εμ. Δημητράκης

Η Γερμανία και ο ρόλος της εις την παγκόσμια πολιτική


-το ΔΝΤ υποχείριο της Ε.Ε.-

Με αγωνία παρακολουθούμε εις την χώρα μας τις ειδήσεις, τα σχόλια και τις ατέρμονες συζητήσεις  που γίνονται εις τα διάφορα Κανάλια για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την αποφυγή ενός Grexit, που για πολλούς σημαίνει το τέλος της Ελλάδος. Έχει επισημανθεί πολλές φορές ο ρόλος της Ιστορίας, αλλά και η σχέση του κάθε ανθρώπου με αυτήν, κυρίως εκείνων οι οποίοι εκλέγονται και αναλαμβάνουν την διακυβέρνηση και τις μεγάλες ευθύνες για την πορεία της χώρας τους. Η σωστή πληροφόρηση, η αξιολόγηση και εκτίμηση κάθε πληροφορίας είναι το άλφα και το ωμέγα για την άσκηση της πολιτικής και την προάσπιση και διαφύλαξη των συμφερόντων ενός Λαού, μίας Πολιτείας.


Όποιος έχει επισκεφθεί την Γερμανία διαπιστώνει ότι η χώρα αυτή είναι ένα τεράστιο εργοτάξιο που παρομοιάζεται με μία κυψέλη ακούραστων εργαζόμενων μελισσών. Ηταν και είναι το πεπρωμένο αυτής της χώρας να ευθύνεται για τους 2 Παγκοσμίους Πολέμους εξαιτίας της εργατικότητάς του και της δύναμης που αλλάζει την φύση του ανθρώπου και τον οδηγεί σε αλαζονεία και εκτροπές απέναντι των άλλων.

Μαίρη Συνατσάκη -Ουρανία Μιχαλολιάκου


Όπως λέμε η μέρα με η νύχτα..


Aρκουδάκι στην Καστοριά κόβει βόλτες στην παγωμένη λίμνη


ΤΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ

                        



Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Η ασθμαίνουσα προσπάθεια του Δημάρχου Ερμιονίδας να παρουσιάσει την «επανένταξη» της ολοκλήρωσης του Αποχετευτικού Δικτύου Κρανιδίου μέσω της υποβολής προτάσης στο επιχειρησιακό πρόγραµµα “ΥΠΟ∆ΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ”, παρά τα όσα έχουν γίνει στο παρελθόν για το χρόνιο θέμα είναι μάλλον προκλητική.

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Αντώνης   Αντωνόπουλος :ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ

ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ


Μερικές βδομάδες πριν,  μπήκε  ένα θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας , που παραξένεψε τους δημοτικούς Σύμβουλους της Αντιπολίτευσης και αρκετούς της Συμπολίτευσης.  Ο Δήμος λοιπόν ήθελε να παραχωρήσει στην ΔΕΥΑΕΡ, μια έκταση που κατέχει στην περιοχή “Γκούρι Βιτόρεσε” ή  “Πέτρα της Νίκης” επί το ελληνικότερον,  δίπλα στο Κρανίδι.

Αρκετοί συνάδελφοι σήκωσαν παντιέρα τονίζοντας την ιστορικότητα της περιοχής (για τους ελάχιστους που δεν θα το γνωρίζουν, εκεί σήκωσε την παντιέρα της Επανάστασης του 21 ο παπά Αρσένης Κρέστας). Εγώ δεν θέλω να επεκταθώ σε αυτό, αλλά θα ήθελα να μείνω στην ουσία της υπόθεσης.  Τι σχεδίαζε λοιπόν ο Δήμαρχος Ερμιονίδας  σε συνεργασία με την Διοίκηση της ΔΕΥΑΕΡ ; Αυτό το ερώτημα μισοαπαντήθηκε  από τον Δήμαρχο και έτσι μετά και από συνεκτίμηση άλλων πληροφοριών και μισόλογων που συλλέξαμε, το θέμα ξεκαθαρίστηκε.

Ο Δήμαρχος λοιπόν με την Διοίκηση της ΔΕΥΑΕΡ έχουν σχεδιάσει  την δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στην περιοχή και

ΔΕΥΑΕΡ: Ανακοίνωση σχετικά με το νέο δίκτυο αποχέτευσης Κοιλάδας

Κρανίδι 09-02-2017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ελέγχου λειτουργίας του νέου δικτύου αποχέτευσης Κοιλάδας, των δύο αντλιοστασίων του στις θέσεις Λιμάνι και Ευαγγελίστρια και η σύνδεση με την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Κρανιδίου και το δίκτυο παραδίδεται προς άμεση χρήση.
Για το λόγο αυτό η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ερμιονίδας σας γνωστοποιεί ότι θα πρέπει να προσέλθετε στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. έως τις 28-02-2017 για την υποβολή αίτησης σύνδεσης των ακινήτων σας με το δίκτυο αποχέτευσης, ώστε να εκδοθεί από τη Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. η απαραίτητη άδεια σύνδεσης.
Κάθε ακίνητο είτε πρόκειται για οικοδομή είτε για άλλη εγκατάσταση συνδέεται υποχρεωτικά με το δίκτυο

Κρανιδιώτικη Λύριζα


Ένας Λόγος Παραπάνω - Μαρία Ευθυμίου


ΤΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ


Με τις άοκνες προσπάθειές μας κ την βοήθεια της Περιφέρειας, καταφέραμε, εκτός ημερησίας διάταξης και με την διαδικασία του κατεπείγοντος, να ψηφιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, η συνέχιση του έργου της αποχέτευσης στο Κρανιδι και στο Πόρτοχέλι.

 
Θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως τον Περιφερειάρχη κο Τατούλη, τον Αντιπερ/ρχη κο Χειβιδόπουλο και τον Περιφ. Σύμβουλο κο Τασο Τζανή, για την διαρκή στήριξή τους....
Για τις λεπτομέρειες της συνέχειας θα επανέλθουμε με νέες αναρτήσεις.
Ελπίζουμε, εφ´ όσον ολοκληρώθηκε και το αποχετευτικό της Κοιλάδας, με την ολοκλήρωση του έργου να καταστήσουμε την Ερμιονίδα απολύτως θελκτική για επενδύσεις, αναβαθμίζοντας και την καθημερινή ζωή των συμπολιτών μας.
Λύσαμε το πρόβλημα των ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ, τώρα θα ολοκληρώσουμε το ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ και έπεται το ΝΕΡΟ.
Ο Δήμαρχος

ΔΗΜ ΣΦΥΡΗΣ

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Το Πάρτυ στη Βουλιαγμένη (1983)To beach party μιας γενιάς..


...του γιατρού! Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ

Ο ΕΟΠΥΥ αρνήθηκε να παράσχει φάρμακο σε ασθενή που δεν του... φανέρωσε πόσα χρόνια εκτιμούν οι γιατροί πως θα ζήσει.
Έλλη Βασιλάκη

«Εχουμε τον καλύτερο διευθυντή σχολείου όλου του κόσμου»

Λύκειο Φιλώτα, Δήμου Αμυνταίου, νομού Φλώρινας. Ενα μικρό περιφερειακό λύκειο, σε ένα χωριό 2.000 κατοίκων. Παιδιά αγροτών ή υπαλλήλων της ΔΕΗ. Το χωρίζουν μόλις 15 χιλιόμετρα από την Πτολεμαΐδα. Είναι κυριολεκτικά χτισμένο μέσα στα εργοστάσια, περιβάλλεται από φουγάρα και ορυχεία. Τον χειμώνα, δάσκαλοι και οι περίπου 75 μαθητές συχνά διασχίζουν κλειστούς δρόμους για να φτάσουν στο σχολείο. Πολλά παιδιά περιμένουν πάνω από μία ώρα τη συγκοινωνία στα χωριά τους. Αλλά ως γνωστόν λουλούδια φυτρώνουν και στις πιο απόκρημνες πλαγιές. «Κάθε πρωί πηγαίνουμε σε μια δουλειά που λαχταράμε», θα πει σε μια αποστροφή της η φιλόλογος Αννα Βακάλη. Με τους Γιώργο Γεωργιάδη, επίσης φιλόλογο, και Δαμιανό Ξανθόπουλο, μαθηματικό, είναι η «αγία τριάδα», έτσι τους λένε οι μαθητές τους.

Οι δάσκαλοι που, σε συνεργασία πάντα με τους υπόλοιπους

ΦΟΥΓΑΡΟ: Οι μαθητές μας “ονειρεύονται” και δημιουργούν Ντοκιμαντέρ

Την Κυριακή στις 12 Φεβρουαρίου στις 11.30΄ τιμούμε τους μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ και του 1ου Ε.Κ Άργους και καλούμε «μια δυνατή ομάδα νέων» να παρουσιάσει στο Φουγάρο τα τρία βραβευμένα ντοκιμαντέρ της από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας.
Το Φουγάρο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, το Δήμο Ναυπλιέων, το Δήμο Άργους – Μυκηνών υποδέχεται τους μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ και του 1ου Ε.Κ Άργους. Είναι μια τιμητική μέρα για τους μαθητές και για το ντοκιμαντέρ. Είναι μια μέρα χαράς, γιατί θα απολαύσουμε όλοι μαζί τους μαθητές και τα τρία ντοκιμαντέρ τους που βραβεύθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. Είναι μια εκδήλωση που προβάλλει τη δημιουργικότητα των μαθητών και των εκπαιδευτικών καθώς και ένα νέο ρόλο του σχολείου.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν:
·       Τάσσος Χειβιδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας
·       Δημήτρης Κωστούρος, Δήμαρχος Ναυπλίου
·       Δημήτρης Καμπόσος, Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών
·       Γιάννης Γαληνός, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
·       Εκπρόσωποι του Υπουργείου

Τάσος Λάμπρου :ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΑΕΡ

 Φωτογραφία του Αναστάσιος Λάμπρου. Δικαίωση της Παράταξης «Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας»
Αγαπητοί Συνδημότισσες και Συνδημότες,
Σας ενημερώνουμε ότι την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017, μας κοινοποιήθηκαν οι αποφάσεις με α/α 38 και 39 της 5/12/2016, της Α’ Ειδικής Επιτροπής Άρθρου 152 Ν.3463/2006, οι οποίες δέχτηκαν τις προσφυγές της παράταξής μας και ακύρωσαν την 115/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας, που αφορούσε τον «Κανονισμό Λειτουργίας Δικτύων Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.»
και την 117/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας, που αφορούσε την «Τιμολογιακή Πολιτική για μεγάλους Πελάτες» του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ..
Και συγκεκριμένα,

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

καλό σου ταξίδι καουμπόι..

Απάντηση Αποστόλου στην Επίκαιρη Ερώτηση Ανδριανού στη Βουλή για αποζημίωση σε ελιές και κλημεντίνες, Ανάβαλο, και ασφαλίσιμους κινδύνους από ΕΛΓΑ.



Ναύπλιο, 7 Φεβρουαρίου 2016


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY
Απάντηση Αποστόλου στην Επίκαιρη Ερώτηση Ανδριανού στη Βουλή για αποζημίωση σε ελιές και κλημεντίνες, Ανάβαλο, και ασφαλίσιμους κινδύνους από ΕΛΓΑ.

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα την ανάγκη αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών και παραγωγών κλημεντίνης στην Αργολίδα και σε άλλες περιοχές της χώρας που είχε υποβάλει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο κ. Ανδριανός στην πρωτολογία του ανέφερε τα εξής:

κατόπιν καταγγελιών:


Απαγορεύτηκε η διαφήμιση και προβολή συγκεκριμένων προϊόντων για παιδιά

Απαγορεύτηκε με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας η εμπορική προβολή συγκεκριμένων προϊόντων, στο πλαίσιο της προστασίας της ψυχικής υγείας των παιδιών.
Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου, κατόπιν καταγγελιών που υπεβλήθησαν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, τις οποίες εν συνεχεία ο γενικός γραμματέας, Αντώνης Παπαδεράκης διαβίβασε στην Επιτροπή Προστασίας Ανηλίκων, σχετικά με καταναλωτικά προϊόντα που απευθύνονταν σε ανήλικους, ο υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου στη βάση γνωμοδότησης της Επιτροπής, υπέγραψε σχετική απόφαση σύμφωνα με την οποία:
- Δεν θα περιλαμβάνονται προϊόντα, όπως το σακίδιο πλάτης με απεικόνιση γλειφιτζουριού και επιγραφή «Lick it slowly» και άλλα παρόμοια, σε καταστήματα παιχνιδιών, σε παιδικά τμήματα καταστημάτων και σε έντυπα/ φυλλάδια/ e-shops, που απευθύνονται σε ανήλικους καταναλωτές και ιδίως σε παιδιά κάτω των 14 ετών. Το σκεπτικό της γνωμοδότησης της Επιτροπής, αναφέρει ότι προϊόντα που με εικονικές αναπαραστάσεις εκπέμπουν εμμέσως ή ευθέως μηνύματα με σεξουαλικό περιεχόμενο, στο πλαίσιο εμπορικής πρακτικής και όχι ως

...του γιατρού!

Προς:
1) Ε.Ο.Π.Υ.Υ
Υπεύθυνο Τμήματος Φαρμάκου
Λεωφόρος Κηφισίας, 39
Αμαρούσιο Αττικής
2) Υπουργείο Υγείας
κο. Ανδρέα Ξανθό
Υπουργό Υγείας
κο. Παύλο Πολάκη
Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας
Αριστοτέλους, 17
Αθήνα
          Αθήνα, 06.02.2017
Α.Π. 17738

Θέμα: «Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση ενημέρωση για την αναγραφή στην συνταγή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πληροφορήθηκε ότι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνταγές σκευασμάτων τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση.
Στην περίπτωση που πρόκειται για οδηγία η οποία υποχρεώνει τους γιατρούς να αναγράφουν τον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενή τους, ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα, καθώς μόνο ως απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναγραφή τούτη στην συνταγή του ασθενή. Είναι πραγματικά έξω από τα πλαίσια της λογικής και της ηθικής την στιγμή που ο ασθενής παραλαμβάνει την συνταγή για την χορήγηση του φαρμάκου του, να αναγράφεται σε αυτήν ότι του «απομένει» ελάχιστος χρόνος ζωής.
Ο ΙΣΑ αναμένει τις άμεσες ενέργειες σας για το πρωτοφανές αυτό ζήτημα.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                        ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Έλλη Βασιλάκη



ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 


ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 



Δημήτρης Τουτουντζής 

  
Όταν τα καράβια μας αρμένιζαν έξω από τον Αϊ-Στράτη, βλέπουν μια αλαμάνα (είδος μικρού ιστιοφόρου πλοίου) με τούρκικη σημαία. Ένα σπετσιώτικο, για να την ξεγελάσει, σηκώνει και αυτό τούρκικη σημαία και κάνει να την πλησιάσει. Αλλά η αλαμάνα τότε προσπαθεί να απομακρυνθεί και βλέποντας πως δεν μπορούσε να ξεφύγει, το πλήρωμά της, τη ρίχνει στα ρηχά στον κόρφο που βρίσκεται πίσω από τη μικρή πολιτεία του νησιού. Βγαίνει στην ξηρά και ταμπουρώνεται στα βράχια. Βλέπουν το «τούρκικο» μπρίκι να κατεβάζει τις σκαμπαβίες του και να τις γεμίζει αρματωμένους. Ετοιμάζονται να αντισταθούν, αλλά κοιτάζοντας τις φορεσιές τους παραξενεύονται γιατί δε μοιάζουν με τούρκικες.

    Ο Σταματάρας που ήταν αρχηγός εκείνων που ξεμπάρκαραν από την αλαμάνα, γιατί όπως θα δούμε ήταν και αυτοί Έλληνες, λέει στους άλλους:

    -Για σταθείτε, βρε παιδιά, να δούμε τι σόι άνθρωποι είναι, γιατί σαν Έλληνες μου φαίνονται.

    Βάζοντας τις παλάμες του χωνί στο στόμα, τους φωνάζει:

    -Τι είσαστε εσείς, βρε;

    -Σπετσιώτες.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

H Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης για δεύτερη χρονιά διοργανώνει ένα δρομικό έθιμο με τίτλο: ''Το Γαϊτανάκι της άνοιξης & των χρωμάτων ''



H Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης για δεύτερη χρονιά διοργανώνει ένα δρομικό έθιμο με τίτλο: ''Το Γαϊτανάκι της άνοιξης & των χρωμάτων '' .

Σας προσκαλούμε λοιπόν, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017 να φορέσετε το πιο όμορφο χαμόγελο σας και να έρθετε μασκαρεμένοι στην πιο αποκριάτικη ''πομπή'' των ημερών !!! 

Με ζωντανή μουσική & ολόφωτα χρώματα όλοι μαζί προσπαθούμε να δημιουργήσουμε την πιο χρωματιστή και ξεχωριστή μουσικά & χορευτικά ημέρα του χρόνου !!! :) 

Ώρα έναρξης : 11 π.μ. από την αίθουσα της Χορευτικής Ομάδας Ερμιόνης !!! Σας περιμένουμε όλους !!! #χοερ #γαιτανάκι2017




Διάλεξη του Michel Brunet: Η προέλευση και η ιστορία του ανθρώπινου γένους

Διάλεξη του Michel Brunet


MEGARON PLUS

Σε συνεργασία με το Centre National de la Recherche Scientifique, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο

Κύκλος διαλέξεων του CNRS: Ξεπερνώντας τα σύνορα της γνώσης
Η προέλευση και η ιστορία του ανθρώπινου γένους
«Είμαστε όλοι αφρικανοί - Αυτά που ξέρουμε... αυτά που νομίζουμε ότι ξέρουμε και... αυτά που αγνοούμε»

Ομιλητής: Michel Brunet, Καθηγητής του Collège de France στην Έδρα της Παλαιοανθρωπολογίας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Poitiers, πρώην Διευθυντής της μικτής ερευνητικής μονάδας Γεωβιολογίας, Βιοχρονολογίας και Παλαιοντολογίας του CNRS (2000 - 2007).

ΑΡΛΕΚΙΝΟΙ ΚΑΙ ΞΥΛΟΠΟΔΑΡΟΙ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΟ ΤΡΙΩΔΙΟ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Ξενάγηση των μελών και φίλων του Ερμιονικού Συνδέσμου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών

ΕΠΙΣΚΕΨΗ – ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ


Την Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017, θα πραγματοποιηθεί ΔΩΡΕΑΝ ξενάγηση των μελών και φίλων του Ερμιονικού Συνδέσμου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής), στην οδό Σταδίου. 
Στο Μουσείο, μεταξύ άλλων κειμηλίων, φυλάσσονται τ’ άρματα των Μητσαίων καθώς και άλλων πρωταγωνιστών της Γ’ «εν Ερμιόνη» Εθνοσυνέλευσης  (Κολοκοτρώνη, Σισίνη, Νικηταρά κ.ά.)
Τόπος και ώρα συνάντησης: προαύλιο Παλαιάς Βουλής στην πλατεία Κολοκοτρώνη επί της οδού Σταδίου, στις 11.00 π.μ.