Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Παράνομες συνδέσεις,"προβληματικές συμβάσεις"..τα υπόλοιπα στα Video

Σύμφωνα με αυτά που ειπώθηκαν 
-Παράνομες συνδέσεις
- Πληρωμή ρεύματος ιδιωτικών γωτρήσεων χωρις η ΔΕΥΑ να παιρνει νερό.
-Αδειοδότηση ιδιωτικών γεωτρήσεων σε ζώνη αποκλεισμού με το προσχημα παροχή νερού στην επιχείρηση
- Καταγγελίες (που δεν δόθηκαν στοιχεία  εταιρειών στη συνεδρίαση ) για "προβληματικές συμβάσεις" εκαντοντάδων χιλιαδων ευρώ.
Τα υπόλοιπα στα Video...της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αποψη μου είναι ότι όλοι οι εκλεγμένοι ,που ήταν χθές εκεί έχουν υποχρέωση να πάνε ούλη το υλικό συζήτησης (υπάρχει και ο ήχος της επίσημης δημοτικής εγγραφής των πρακτικών )  στη Δικαιοσύνη .
Ειδικά όσοι αναφέρθηκαν σε παρανομες πράξεις ..Αλλιώς γίνεται συγκάλυψη ευθυνών που ειναι επίσης πολυ σοβαρό αδίκημα .

Ιχνηλάτης




Γεώργιος Ι. Μήτσας Ο Γενάρχης της ένδοξης οικογένειας των Μητσαίων


Γεώργιος Ι. Μήτσας
Ο Γενάρχης της ένδοξης οικογένειας των Μητσαίων
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Η οικογένεια των Μητσαίων, σύμφωνα με την παράδοση, έλκει τη μακρινή καταγωγή της από την ιστορική Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου.
Οι πρόγονοί τους λέγεται πως πήραν μέρος στη μεγάλη ναυμαχία της Ναυπάκτου, στις 7 Οκτωβρίου 1571. Εκεί, αντιμέτωποι βρέθηκαν ο ενωμένος στόλος των Ισπανών, Βενετών κ.λπ. με τον Τουρκικό στόλο ενισχυμένο με αλγερινά πλοία. Η περίφημη ναυμαχία έληξε με τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων και έτσι αναχαιτίστηκε ο επεκτατισμός των Οθωμανών στην Ευρώπη.
Στη συνέχεια οι Μητσαίοι μετακινήθηκαν στην Πελοπόννησο, κάποιοι έφτασαν στην Ερμιονίδα και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Ερμιόνη, απασχολούμενοι, κατά τα προεπαναστατικά χρόνια, με τη ναυτιλία, το εμπόριο αλλά και την πειρατεία.
Το επώνυμο της οικογένειας, «Μήτζας» αρχικά και κατόπιν «Μήτσας», φαίνεται να προέρχεται από τη λέξη «μίντζα», το εργαλείο, δηλαδή, με το οποίο άναβαν το μπουρλότο. Ίσως κάποιος από τους προγόνους τους να ήταν τρανός μπουρλοτιέρης. Έτσι, με τα χρόνια, φαίνεται ότι το παρατσούκλι έγινε επίθετο.1
Πατριάρχης της οικογένειας ήταν ο αυστηρός και θαρραλέος καραβοκύρης Γιώργος Ι. Μήτσας. Ένας πανέξυπνος και δραστήριος άνθρωπος, που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στον τόπο μας, το τελευταίο τέταρτο του 18ου έως τις αρχές του 19ου αιώνα. Στη μικρή κοινωνία της Ερμιόνης, ο καπετάν Γιώργης έζησε σαν άρχοντας απολαμβάνοντας πλουσιοπάροχα τιμές και ευρύτατη αναγνώριση.
Παντρεμένος με την Κρανιδιώτισσα αρχοντοπούλα Θεοδότη ή Θεοδώρα (;) της γνωστής εύπορης οικογένειας Σαρρή, απέκτησαν δυο γιους, τον Γιάννη και τον Σταμάτη, μετέπειτα οπλαρχηγούς και καπεταναίους της Ελληνικής Επανάστασης.
Ο καπετάν Γιώργης αναζητούσε συχνά και αξιοποιούσε τις νέες επαγγελματικές ευκαιρίες, νόμιμες και παράνομες, που του παρείχαν οι καιροί, θέλοντας να επεκτείνει και να προστατέψει την επιχειρηματική και εμπορική του δράση, που έφτανε μέχρι τη θαλάσσια πειρατεία, Έτσι έχτισε τον γνωστό ανεμόμυλο στην ανατολική άκρη της πόλης, στο «μάτι των ανέμων», λίγα μέτρα πάνω από τη θάλασσα.


Ο «Μύλος του Μπιστιού», όπως συνηθίσαμε να τον λέμε, είναι ένα επιβλητικό απομονωμένο οικοδόμημα χτισμένο τη δεκαετία 1780-1790. Έχει σχήμα κυλινδρικό με χοντρό τοίχωμα και δίνει την εντύπωση ενός ισχυρού προμαχώνα.

Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης , Γαϊτανάκι 2017

H Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης για δεύτερη χρονιά διοργανώνει ένα δρομικό έθιμο με τίτλο: ''Το Γαϊτανάκι της άνοιξης & των χρωμάτων ''

Σας προσκαλούμε λοιπόν, ΑΥΡΙΟ, Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017 να φορέσετε το πιο όμορφο χαμόγελο σας και να έρθετε μασκαρεμένοι στην πιο αποκριάτικη ''πομπή'' των ημερών !!! 

Με ζωντανή μουσική & ολόφωτα χρώματα όλοι μαζί προσπαθούμε να δημιουργήσουμε την πιο χρωματιστή και ξεχωριστή μουσικά & χορευτικά ημέρα του χρόνου !!! :) 

Ώρα έναρξης : 11 π.μ. από την αίθουσα της Χορευτικής Ομάδας Ερμιόνης !!! Σας περιμένουμε όλους !!

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ & ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Κάθε επένδυση στον τομέα της σχολικής στέγης παραμένει στις πρώτες θέσεις των προτεραιοτήτων του Δήμου Ερμιονίδας, ο οποίος, αξιοποιώντας τα έσοδα αλλά και κάθε άλλο διαθέσιμο χρηματοδοτικό μέσο (δωρεές, κ.λπ.), εστιάζει στην προσφορά σύγχρονων υποδομών στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής μας, με την πάγια πεποίθηση ότι η καλύτερη προίκα και το ισχυρότερο εφόδιο για τα παιδιά μας είναι η μόρφωσή τους

Α΄ Δημοτικό Σχολείο Κρανιδίου

– Συντήρηση δυο (2) καυστήρων
– Προμήθεια πετρελαίου
– Φύτευση λουλουδιών στον προαύλιο χώρο
– Βάψιμο δύο (2) αιθουσών

8 Μαρτίου -Γιορτή Γυναίκας-Ο Π.Σ ΦΡΑΓΧΘΙ σας προσκαλεί.


Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Σώστε τις μέλισσες

Οι μέλισσες πεθαίνουν με ραγδαίους ρυθμούς, και μαζί τους απειλείται η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων. Αλλά τώρα έχουμε μια ευκαιρία να τις βοηθήσουμε. Λάβε μέρος:avaaz

Προς τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, τους παγκόσμιους ηγέτες και τους υπουργούς Γεωργίας::
"Σας καλούμε να απαγορεύσετε αμέσως τη χρήση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων. Η καταστροφική εξαφάνιση των μελισσών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Αν λάβετε τώρα προληπτικά μέτρα, μπορούμε να σώσουμε τις μέλισσες από την εξαφάνιση. "
Περισσότερες πληροφορίες:

Δημήτρης Μυταράς, o... μάγος του χρώματος και του σχεδίου

kathimerini
Ακριβώς έναν χρόνο πριν, είχα επισκεφθεί στο σπίτι της την πολυαγαπημένη σύζυγο του Δημήτρη Μυταρά, Χαρίκλεια. Αφορμή ήταν η μεγάλη έκθεση που διοργάνωσε ο χώρος πολιτισμού και τέχνης «Φουγάρο» για τα 35 χρόνια λειτουργίας του Εικαστικού Εργαστηρίου Χαλκίδας, το οποίο δημιούργησαν και οι δυο τους.
Μου έλεγε τότε: «Αν και η επικοινωνία με τον Δημήτρη είναι πια αδύνατη λόγω των προβλημάτων υγείας του, δεν έχω χάσει την πεποίθησή μου ότι τα αντιλαμβάνεται όλα. Είμαι σίγουρη ότι με ακούει όταν του μιλώ». Βυθισμένος στο σκοτάδι την τελευταία διετία, χωρίς την όρασή του αλλά και με θέματα άνοιας, ο ζωγράφος βίωνε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, με μόνο όπλο την απέραντη φροντίδα που ελάμβανε από τη γυναίκα του, τον γιο και την οικογένειά του.
Χθες το βράδυ άφησε την τελευταία του πνοή στα 83 του χρόνια,

2ο Φεστιβάλ κιθάρας Πελοποννήσου

Το Ωδείο Ναυπλίου Αγγελική Μαυρούλη διοργανώνει για 2η χρονιά, με την συμπαράσταση του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών, ένα ακόμη Φεστιβάλ Κιθάρας, αυτή την φορά στην Πελοπόννησο, με τη συμμετοχή μερικών εκ των σημαντικότερων Ελλήνων κιθαρίστων (καθηγητών και σολίστ). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα πάντα. Συναυλίες, σεμινάρια για κάθε επίπεδο,  διαγωνισμούς, όλα αυτά σε μία από τις ωραιότερες πόλεις της Πελοποννήσου, το ιστορικό Ναύπλιο.
Παρασκευή  17/2/2017  20.30-22.00 - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ
ΡΕΣΙΤΑΛ  ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ SANTA BARBARA GUITAR ORCHESTRA
Σαββάτο 18/2/2017  10.00-13.00- ΩΔΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Tο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard, ανακοινώνει την έναρξη υποβολής των αιτήσεων



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έναρξη υποβολής αιτήσεων των μαθητών Λυκείου
για το Θερινό Πρόγραμμα Μαθητών Λυκείου
(High School Summer Program 2017)
 
 
Tο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard, ανακοινώνει την έναρξη υποβολής των αιτήσεων για το Θερινό Πρόγραμμα Μαθητών Λυκείου 2017 (“High School Summer Program - HSSP”).

Μετά την επιτυχία του Προγράμματος κατά τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη, το καινοτόμο Θερινό αυτό Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για έκτη συνεχή χρονιά το καλοκαίρι του 2017. Μαθητές Λυκείου, όλων των κατευθύνσεων, από τα Λύκεια της Αργολίδας και από τα Αρσάκεια Λύκεια Εκάλης θα έχουν την ευκαιρία  να παρακολουθήσουν για δυόμιση εβδομάδες εντατικό, καθημερινό σεμινάριο, με θέμα:
«Εισαγωγή στη Μελέτη των Επιστημών του Ανθρώπου». Αξιοποιώντας την επιστημονική μεθοδολογία αντιστοίχων προγραμμάτων που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι στο Πανεπιστήμιο Harvard, το πρόγραμμα αυτό στοχεύει να φέρει τους συμμετέχοντες μαθητές σε επαφή με σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα και προσεγγίσεις, οι οποίες θα τους προετοιμάσουν για το επόμενο στάδιο της εκπαίδευσής τους, το πανεπιστήμιο.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ:ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ Γ.Γ. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

ΠΡΟΣ

κ. Διονύσιο Παναγιωτόπουλο

Γ. Γ.  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου
Κοινοποίση:
Κ. Σφυρή Δημήτρη
Δήμαρχο ΕρμιονίδαςΚύριε Γενικέ Γραμματέα,

Με την παρούσα επιστολή σας γνωστοποιώ ότι με την ιδιότητα του   Δημοτικού Συμβούλου στο Δήμο Ερμιονίδας και Επικεφαλής παράταξης (ΝΕΔΥΠΕΡ) της αντιπολίτευσης, έχω αποστείλει τα παρακάτω   ερωτήματα (τα οποία και επισυνάπτω) στα οποία δεν έχω ακόμη λάβει απάντηση αν και έχει παρέλθει αρκετός χρόνος από την κοινοποίηση τους.
1) Στις 23-05-2016:  Αίτημα παραλαβής των Τεχνικών Εκθέσεων για τις νέες τεχνολογίες με τις οποίες ο Δήμαρχος αποφάσισε με απευθείας ανάθεση την παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους 44.000,00 €.

ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΓΕΛ ΚΡΑΝΙΔΟΥ


Δημήτρης Νανόπουλος Από το Διαφωτισμό στο Διαφωτονισμό


Ο ακαδημαϊκός και διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής Yψηλών Eνεργειών, Δημήτρης Νανόπουλος, επιχειρεί να μας ταξιδέψει "Από το Διαφωτισμό στο Διαφωτονισμό", στον 1ο Κύκλο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για Ενήλικες, της Ωνασείου Βιβλιοθήκης.

'Ενωση Αστυνομικών Αργολίδας για μεταστέγαση αστυνομικών υπηρεσιών Άργους & Κρανιδίου


Κύριε Γενικέ Γραμματέα, δια της παρούσης μας σας υπενθυμίζουμε την δέσμευση σας για την μεταστέγαση του Α.Τ. ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ (ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ) σε κτίριο κατάλληλο για την λειτουργία Αστυνομικής Υπηρεσίας.
    Συγκεκριμένα μας είχατε υποσχεθεί, κατά την επίσκεψή σας στην Δ.Α.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ότι τα χρήματα τα οποία χρειάζονται για την ικανοποίηση του ως άνω σκοπού θα εξοικονομούνταν από την κατάργηση των Αστυνομικών Σταθμών Επιδαύρου, Τολού, Αγίας Τριάδας και Νέας Κίου και αναμέναμε όλοι το Π.Δ. που αφορούσε την Αναδιάρθρωση - Αναδιάταξη των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.
    Την 09-02-2017 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το υπ'αριθ' 7/2017 Προεδρικό Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι πιο πάνω αναφερόμενοι Αστυνομικοί Σταθμοί καταργούνται και κατά συνέπεια τα χρήματα τα οποία χρησιμοποιούνταν για να πληρώνονται τα ενοίκια των κτιρίων που στέγαζαν τις υπηρεσίες αυτές και είναι περίπου 1.200,00 Ευρώ μηνιαίως είναι πλέον διαθέσιμα προκειμένου να γίνει πράξη η υπόσχεσή σας για την μεταστέγαση του Α.Τ.ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ που μέχρι σήμερα στεγάζεται σε κτίριο που έχουν χαρακτηρίσει ως επικίνδυνο για την στατικότατα του, οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες.

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

ΔΕΥΑΕΡ: Ανακοίνωση μελών της πλειοψηφίας του Δ.Σ.

Σας στέλνουμε την παρακάτω ανακοίνωση των μελών της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. και παρακαλούμε για την ενημέρωση των αναγνωστών σας:

Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες,
Σχετικά με την ανακοίνωση του κύριου Τάσου Λάμπρου, όπως συζητήθηκε στην 4ησυνεδρίαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. την Τρίτη 14-2-17, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής. Παράνομο, όπως αναφέρει ο κύριος Λάμπρου στην ανακοίνωσή του, δεν είναι κανένα άρθρο του Κανονισμού Λειτουργίας Δικτύων της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.

Η ειδική επιτροπή του άρθρου 152 του Ν.3463/2006, μετά από την προσφυγή που έκανε ο κ. Λάμπρου κατά της απόφασης του ελέγχου της νομιμότητας που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, έκρινε ότι τρία συγκεκριμένα εδάφια του Κανονισμού δεν ισχύουν, εφόσον δεν ψηφίστηκαν από αυξημένη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας. Συγκεκριμένα η απόφαση ελήφθη από 12 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αντί για 14 που απαιτούνταν για την αυξημένη

Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας:Το παράνομο χαράτσι των 36,4€, οι ψευδείς ειδήσεις


ΚΡΑΝΙΔΙ 15/2/2017
Το παράνομο χαράτσι των 36,4€, οι ψευδείς ειδήσεις, η διαστρέβλωση της αλήθειας και τα παραμάγαζα
Αγαπητοί Συνδημότισσες και Συνδημότες,
Μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. και της Διοίκησης του Δήμου διασπείρουν ψευδώς, για να διαστρεβλώσουν την αλήθεια, ότι η προσφυγή μας στο Ανώτατο Ελεγκτικό Όργανο, με την οποία ακυρώσαμε την είσπραξη του τέλους επανασύνδεσης των 36,4€, με το οποίο χαράτσωναν παράνομα τους Δημότες, θα έχει ως αποτέλεσμα την απόλυση δύο υπαλλήλων της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ..
Εγώ ούτε προσλαμβάνω, ούτε απολύω υπαλλήλους!!!
Δεν είμαι Δήμαρχος, ούτε Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.!!!
Ούτε γνώριζα ότι δύο εν λόγω υπάλληλοι της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. είχαν προσληφθεί από ιδιώτη εργολάβο, ο οποίος είχε αναλάβει το κόψιμο και την επανασύνδεση του νερού με το ποσό των 36,4€.
Κύριε Δήμαρχε και κύριοι της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ., σας επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη

ΤΟ ΜΑΝΤΑΛΟ

ΤΟ ΜΑΝΤΑΛΟ

Πετάχτηκα απ' το κάθισμά μου - έπινα βραστή κανέλα-, στον τσιριχτό ήχο του κουδουνιού, και βγήκα στη βεράντα να δω, πριν ανοίξω. Μια κοπέλλα μ' ένα ανοιχτό μπλοκ -σημειωμένες με στυλό σελίδες-, σήκωσε τα μάτια της πάνω μου.
- Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την γρ... - έν' αυτοκίνητο κόρναρε στη λεωφόρο-, η φωνή της χάθηκε, μαζί με τις ενημερώσεις.
- ΄Οχι, δεν χρειάζεται να μάς ενημερώσετε για τη γρίππη. ΄Εχουμε κάνει το εμβόλιο.... -εγώ απ' το μπαλκόνι, πριν την ε
πόμενη κόρνα.
- ΄Οχι για τη γρίππη... για την green peace... ενημερώνουμε.. Είμαστε περιβαλλοντολογικός οργανισμός...
- Α... Νομίζετε, ρίχνοντας μια ματιά γύρω σας, σπασμένοι κάδοι, λερωμένοι τοίχοι, εθνικός βανδαλισμός, ότι θα κάνουν κάτι οι περιβαλλοντολογικές ενημερώσεις σας, δεσποινίς; ΄Εχει αγριέψει η αναλλοίωτη ανθρώπινη φύση... θεός να φυλάει.. ΄Αλλωστε, μάλλον θάχει μανταλώσει η ένοικος του ισογείου την εξώπορτα, τρέμουμε με τις μπούκες των ...''κοινωνικά αδικημένων'', στη γειτονιά, βλέπετε, τρέμουμε λες πια κι είμαστε οι Βαρδινογιάννηδες... Δεν θα μπορέσω να σου ανοίξω από πάνω, πατώντας το κουμπί... Μπορεί- ξέρωγω- νάσαι επικίνδυνη κι εσύ, μούφα- περιβαλλοντολόγος. Πού να κατεβαίνω τώρα να τραβάω το μάνταλο;


ΤΑΚΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ


Ο μονόλογος του «λαχταρώ» της Σάρα Κέην

Εγώ θέλω να κοιμάμαι πλάι σου. Και να σου κάνω τα ψώνια σου, και να σου κουβαλάω τις σακούλες σου, Και να σου λέω πόσο πολύ μου αρέσει να είμαι μαζί σου, Και να θέλω να παίζουμε κρυφτό, Και να σου δίνω τα ρούχα μου, και να σου λέω πόσο μ” αρέσουν τα παπούτσια σου, Και να κάθομαι στις σκάλες ώσπου να κάνεις μπάνιο, Και να σου τρίβω το σβέρκο σου, Και να σου φιλάω τα πόδια σου, Και να σου κρατάω το χέρι σου, Και να βγαίνουμε για φαγητό, και να μη με νοιάζει που θα μου τρως το δικό μου, Και να σου δακτυλογραφώ την αλληλογραφία σου, και να σου κουβαλάω τα ντοσιέ σου, Και να γελάω με την παράνοια σου, Και να σου δίνω κασέτες που δεν θα τις ακούς,και να βλέπουμε καταπληκτικές ταινίες, και να βλέπουμε απαίσιες ταινίες,και να

«Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαϊδη στην Ύδρα

Μετά τις δύο σημαντικές θεατρικές βραδιές που διοργάνωσε το ΙΑΜΥ "Ματωμένος Γάμος" (Αύγουστος 2007) με την θεατρική Ομάδα του Δήμου Ανθούσας και "Αγγέλα Παπάζογλου" (Αύγουστος 2010) με την Άννα Βαγενά και τη Γιασεμή Κηλαηδόνη) το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Αθλητισμού και Τουρισμού (Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.) του Δήμου Ναυπλιέων θα παρουσιάσει το προσεχές Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 στις 8.00 το βράδυ στην αίθουσα Πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΙΑΜΥ τη θεατρική παράσταση "Το Τάβλι" του Δημήτρη Κεχαΐδη, με την Πειραματική Σκηνή του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και καλογραμμένα νεοελληνικά έργα, 

«Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας»:ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΡΑΝΙΔΟΥ-ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ


Kρανίδι 15/02/2017

ΠΡΟΣ
Πρόεδρο ΔΣ κ. Α. Δημαράκη
Κοινοποίηση
Γραφείο Δημάρχου
κ. Δ. Σφυρή

ΘΕΜΑ : ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΡΑΝΙΔΟΥ-ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ
κ. Πρόεδρε
Την προηγούμενη εβδομάδα , πληροφορηθήκαμε από έκδοση ανακοίνωσης του Δημάρχου κ. Δ. Σφυρή στο διαδίκτυο σχετικά με απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου με συνέχιση του «περιβόητου» έργου της αποχέτευσης για το Κρανίδι και το Πορτοχέλι και σε συνδυασμό με την απουσία αυτού του θέματος από την ημερήσια διάταξη της πρόσκλησης για το δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής της 17 Φεβρουαρίου 2017, σας ζητώ τα εξής

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

ΤΑΤΟΥ ΔΕΔΕ: ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΥΣΗ, ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΝΑΡΩΤΗΣΗ





Δέδε Τατού, ένα νέο πολυτάλαντο κορίτσι (από το Κρανίδι) που επέλεξε να μείνει και να παλέψει στην Ελλάδα από το να φύγει στο εξωτερικό. Με αφορμή την παράσταση Performance "Anti gone" που έχει την υπογραφή της στην σύλληψη και στην σκηνοθεσία και ανεβαίνει στο θέατρο Αμαλία το Townsendia συνομίλησε μαζί της και σας παρουσιάζει μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση για την παράσταση και όχι μόνο... 

Η «Anti gone» είναι μια παράσταση με δική σας σύλληψη και σκηνοθεσία. Πως δημιουργήθηκε η ιδέα για τη συγκεκριμένη παράσταση; 

Η ιδέα προέκυψε πριν από δύο περίπου χρόνια. Ήρθε μέσα από την ανάγκη μου για «επιβίωση» σε μια εποχή που τα πράγματα είναι δύσκολα, κυρίως για νέους ανθρώπους και για νέα ξεκινήματα. Επέλεξα να μείνω στον τόπο μου και να παλέψω όταν τα πάντα μέσα μου μου έλεγαν να φύγω. Για άλλο τόπο, για νέα αρχή. Έτσι, μέσα από την σύνδεσή μου με την  Αντιγόνη, μου γεννήθηκε το λογοπαίγνιο, anti - gone. Αντί-φεύγω / μένω και παλεύω. Τι σημαίνει να μην φεύγουμε από τον τόπο μας, από τις ιδέες μας, από τον εαυτό μας τελικά; Να μένουμε και να παλεύουμε για αυτά; Δεν προτείνω λύση. Προτείνω αναρώτηση…
Πως είναι να σκηνοθετεί κανείς μια παράσταση που βασίζεται στην αρχαία τραγωδία, αλλά προβάλλεται στο κοινό με τόσο πρωτοποριακό τρόπο; 

Η γυμνή αλήθεια στην Αργολίδα του '80

Retro stories: Η επέλαση των γυμνιστών στην Ερμιονίδα και ο απόηχος που προκάλεσε
Στις αρχές του '80, ο γυμνισμός βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας αντιπαράθεσης. Διαδηλώσεις κατά του γυμνισμού οργανώθηκαν από τοπικούς φορείς της Εκκλησίας σε διάφορες παραθαλάσσιες περιοχές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν σε τουριστική μονάδα στην Αργολίδα το καλοκαίρι του 1980. Το 1983 ο γυμνισμός αποποινικοποιήθηκε με σχετικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Το δικαίωμα στο γυμνισμό αφορούσε τους τουρίστες-πελάτες ξενοδοχειακών γυμνιστικών μονάδων. Με τη νέα νομοθεσία ο γυμνισμός δεν θεωρούνταν αδίκημα –όπως συνέβαινε ως τότε με την εφαρμογή του άρθρου 353 «Πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις»– όσο λάμβανε χώρα εντός των γυμνιστικών κέντρων, τα οποία λειτουργούσαν με την άδεια και εποπτεία του ΕΟΤ.
Μια ιστορία που αυτή τη στιγμή παραμένει «έρημη» στη μέση του

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Αρλέτα - Τα ήσυχα βράδια


Κρίσιμες ώρες για την Αρλέτα, νοσηλεύεται τις τελευταίες μέρες στην εντατική νοσοκομείου της Αθήνας
Αν το σιγοψιθυρίσουμε μπορεί και να τη βοηθήσουμε.
Περαστικά σου Αρλέτα!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ :Φωτιά στα σκουπίδια του Σταυρού Διδύμων

Φωτιά στα σκουπίδια του Σταυρού Διδύμων !



Μέρα - νύχτα έκαιγε η φωτιά στα σκουπίδια του Σταυρού των Διδύμων. 
Προκύπτουν ερωτήματα προς τη Δημοτική αρχή και πρέπει να δοθούν άμεσα, απαντήσεις.
1. Πώς προκλήθηκε η φωτιά;
2. Ενημερώθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία και ελήφθησαν, αρμοδίως, μέτρα για την κατάσβεσή της;
3. Προχθές ανακοινώθηκε από τον κ. Δήμαρχο ότι πέτυχε τη λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών και θα προχωρήσει και σε άλλες λύσεις προβλημάτων (αποχετευτικό, ύδρευση κλπ.). Η πυρκαγιά των σκουπιδιών στις 11/2/2017 αποτελεί μέρος της λύσης; 
Οι Δημότες και κυρίως οι κάτοικοι των Διδύμων και των Φούρνων, είναι ανήσυχοι και αναστατωμένοι, περιμένοντας απαντήσεις. 

«Μνήμες φυλακών Ακροναυπλίας» – Έγχρωμα κινηματογραφικά πλάνα από τις φυλακές της Ακροναυπλίας το 1968





Ντοκιμαντέρ του Νίκου Καβουκίδη
Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε το 1968 (δύο χρόνια πριν αρχίσει η κατεδάφιση των φυλακών) κατά τη διάρκεια άλλων γυρισμάτων ταινίας στο Ναύπλιο. Αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου ντοκιμαντέρ του δημιουργού με τίτλο “Μνήμες” που θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Ταινιών Θεσσαλονίκης και αφορά την ιστορική περίοδο στον ελληνικό χώρο από το 1936 ως το 1952.
Οι «Μνήμες φυλακών Ακροναυπλίας» προβλήθηκε για πρώτη φορά σήμερα στο κοινό, στο Φουγάρο, σε τιμητική εκδήλωση των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ και ΕΚ Άργους.
To Παλαμπούρτζι εξασφάλισε για τους αναγνώστες του την προβολή του ντοκιμαντέρ με την σύμφωνη γνώμη του δημιουργού. Όπως ο ίδιος o κύριος Καβουκίδης τόνισε: “H ιστορική μνήμη δε μπορεί να μείνει κλειδωμένη”.
Μario Vagman
Λίγα λόγια για το δημιουργό:
Από τους τελευταίους μεγάλους κινηματογραφιστές ο Νίκος Καβουκίδης, γιος του πρωτοπόρου κινηματογραφιστή Γιώργου Καβουκίδη, έχει σήμερα να παρουσιάσει μια ιστορική πορεία μισού και πλέον αιώνα στον ελληνικό κινηματογράφο.
Γεννήθηκε στον Πειραιά και από πολύ μικρός διδάχτηκε τα

Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΑΠΌ ΤΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟ ΤΟ 1825


Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟ ΤΟ 1825


Δημήτρης Τουτουντζής

  Όταν οι Τούρκοι κυρίευσαν τη Σφακτηρία, από τα έξι μπρίκια μας τα αραγμένα στο λιμάνι του Ναυαρίνου, πρώτα σαλπάρισαν ο «Λυκούργος» του καπετάν Σάντο και ο «Αλέξανδρος» του καπετάν Μπουντούρη. Βγήκαν πριν πιάσει η αρμάδα την είσοδο του κόλπου και έτσι δεν έπαθαν τίποτα.
    Από τα άλλα τέσσερα μπρίκια βρίσκονταν στην ξηρά τόσο οι καπεταναίοι τους όσο και ένα μέρος από τα πληρώματά τους, όπου χειρίζονταν τα κανόνια της Σφακτηρίας. Αναγκαστικά λοιπόν περίμεναν με την ελπίδα να τους σώσουν. Κάποιος από τους ναυτικούς της «Αθηνάς» έφερε την ψεύτικη είδηση πως σκοτώθηκε ο καπετάνιος της, ο Νικόλας ο Βότσης. Κόψανε αμέσως την άγκυρα και άπλωσαν πανιά. Βγήκαν απείραχτοι από το λιμάνι, αλλά μόλις βγήκαν στο πέλαγος πέσανε ανάμεσα σε δύο κορβέτες του εχθρού, που έβαλαν πλώρη καταπάνω τους για

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ  «ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΣΧΟΛΑΡΧΕΙΟΝ) ΕΡΜΙΟΝΗΣ»


ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ                                                  

Η «αναστήλωση» ενός ξεχασμένου σχολείου

-  Καλέ γιαγιά, τι όμορφα που γράφεις!
Έλεγε η εγγονή στην ηλικιωμένη γυναίκα, θαυμάζοντας τα ολοστρόγγυλα γράμματά της και τον καλοδουλεμένο γραφικό της χαρακτήρα.
Πάντα συνήθιζε η γιαγιά να σημειώνει με ευκολία κάθε πρωί τις δουλειές της ημέρας, αφού, όπως έλεγε, τα χρόνια πέρασαν και το μυαλό … φύρανε…
-  Μην ξεχνάς ότι έχω τελειώσει το Σχολαρχείο στις αρχές του περασμένου αιώνα! απαντούσε εκείνη χαμογελώντας. Η Καλλιγραφία και τα Ελληνικά, συνέχιζε, ήταν τα σπουδαιότερα από τα μαθήματα που μας δίδασκαν τότε. Θυμάμαι, ακόμη, με νοσταλγία τα μικρά σε μέγεθος και σχήμα βιβλία μας με τα λεπτά σαν τσιγαρόχαρτο φύλλα του!. Νομίζω πως κάποια έχω φυλάξει στο πατάρι…
Είχε και η Ερμιόνη το δικό της Σχολαρχείο! «Ελληνικό Σχολείο» ήταν επίσημη ονομασία του, συστάθηκε το 1890 και λειτούργησε μέχρι το 1909. Σ’ αυτό φοίτησαν 132 παιδιά του τόπου μας και κάποια είχαν λαμπρή σταδιοδρομία στη μετέπειτα ζωή τους.
Το Ε.Σ. Ερμιόνης δεν είχε ντόπιους Ελληνοδιδασκάλους ούτε δικό του κτήριο και έμενε… στο νοίκι! Ίσως και γι’ αυτό γρήγορα να ξεχάστηκε. Το ανακαλύψαμε στα Αρχεία, «διπλωμένο» σε μια κόλλα χαρτί από τον επιθεωρητή Ιωάννη Μεγαρέα κι αυτό μας αποκάλυψε τα μυστικά του!
Αν θέλετε κι εσείς να μάθετε περισσότερα και να γνωρίσετε το γενεαλογικό σας δέντρο, διαβάστε το νέο μας βιβλίο: «ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΣΧΟΛΑΡΧΕΙΟΝ) ΕΡΜΙΟΝΗΣ» και η χαμένη ιστορία του!
Σημ. Τα «Ελληνικά Σχολεία» λειτούργησαν στη χώρα μας έναν αιώνα περίπου, από το 1836 έως και το 1929.

Γιάννης Μ. Σπετσιώτης – Τζένη Δ. Ντεστάκου