Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Περί δούλων και βαρβάρων


Περί δούλων και βαρβάρων

Δημήτρης Τουτουντζής 

Είναι γνωστό ότι οι αρχαίες κοινωνίες υπήρξαν δουλοκτητικές. Ο νικημένος εχθρός γινόταν δούλος του νικητή και παρέμενε στην υπηρεσία του, εκτός αν οι συγγενείς του τον απελευθέρωναν καταβάλλοντας λύτρα.
    Στρατόπεδα συγκεντρώσεως και δεσμωτήρια δεν υπήρχαν. Ο αιχμάλωτος πολέμου δεν ήταν δυνατό να αφεθεί  ελεύθερος, αφού κατά την αναμέτρηση με τον αντίπαλο (σύμφωνα πάντοτε με τα ελληνικά ιδεώδη) δεν νίκησε αλλά ούτε έπεσε μαχόμενος. Παραδόθηκε, αναδείχθηκε ήττων (κατώτερος, ολιγότερος), δηλαδή ηττήθηκε. Γι’ αυτό στην αρχαία ελληνική γλώσσα η λέξη δουλέμπορος δεν υπάρχει. Υπήρχαν βέβαια και δούλοι αγοραστοί. Ο Όμηρος αναφέρεται σε αυτούς.
    Γενικά οι Έλληνες φέρονταν καλά στους δούλους τους. Ο Πλάτωνας στους Νόμους συνιστά αφ’ ενός μεν να μην υποδουλώνονται Έλληνες, αφ’ ετέρου δε να γίνεται καλή μεταχείριση των δούλων. Στην Ελλάδα δούλοι και κύριοι ζούσαν αρμονικά, συνδεόμενοι με στοργή, φροντίδα, συμπάθεια,

Πρόγραμμα Φεστιβάλ Επιδαύρου 2017

Η Σφίγγα, ο Μινώταυρος και ο Πήγασος, ως σύμβολα, και οι στίχοι από το ποίημα της Μ. Παρασκευής του Γεωργίου Ακροπολίτου «Δός μοι τούτον τον ξένον (…)ος ως ξένος ουκ έχει την κεφαλήν πού κλίνη», ως σύνθημα, δίνουν το στίγμα της φετινής διοργάνωσης
Συνοπτικό πρόγραμμα Φεστιβάλ Επιδαύρου 2017

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ «Η έλευση του ξένου»
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Τσέζαρις Γκραουζίνις – Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Επτά επί Θήβας, του Αισχύλου
[30 Ιουνίου - 1 Ιουλίου]
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας • Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις • Σκηνικά – Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν • Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης • Χορογραφία – Κίνηση: Έντι Λάμε • Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος • Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου (Ετεοκλής), Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Αντιγόνη), Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), Γιώργος Καύκας (Άγγελος), Αλέξανδρος Τσακίρης (Κήρυκας) κ.ά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

Ψαροταβερνα Σπυρανδρεας

Τρία κέντρα εστίασης στο λιμάνι της Ερμιόνης, σε συνολική απόσταση 100 μέτρων, το ένα δίπλα στο άλλο, διεκδικούν με αξιώσεις την καλύτερη τριάδα γεύσεων στην Ερμιόνιδα.
Αν η ταβέρνα της Μαρίας έχει τους κλασικούς ελληνικούς θαλασσινούς μεζέδες και την ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα ενός καφενείου που μετεξελίχθηκε σε ταβερνάκι, ο παρακείμενος Γανώσης το πιο παλιό εστιατόριο της Ερμιόνης που σερβίρει στην καλύτερη εκδοχή τους τα μαγειρευτά της ελληνικής κουζίνας και άλλες Μεσογειακές γεύσεις σ’ ένα περιβάλλον πιο sic, το τρίτο, ο Σπυρανδρέας είναι η κλασική αξία της Ερμιόνης, μια ψαροταβέρνα που μετρά μισόν αιώνα λειτουργίας.
Μόνο που εδώ οι γεύσεις και το περιβάλλον της δεν παραπέμπουν σε παραδοσιακή ψαροταβέρνα, αλλά σε κάτι πολύ πιο σύγχρονο και εξελιγμένο. Γιατί εδώ θα δοκιμάσεις όλους τους τυπικούς θαλασσομεζέδες… αλλιώς, μόνους τους αλλά παντρεμένους με ζυμαρικά και ρύζια!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


…το γαστρονομικό μας ταξίδι συνεχίζεται…

Ο Δήμος Ερμιονίδας, σε συνεργασία με το «Greek Gastronomy Guide» http://www.greekgastronomyguide.gr/ermionida/ και τον Έλληνα γευσιγνώστη Γεώργιο Πίττα http://www.greekgastronomyguide.gr/poioi-eimaste/, στην προσπάθειά του ν’ αναδείξει την γαστρονομία του τόπου ως ένα ισχυρό τουριστικό προϊόν, ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι με πληθώρα μικρών και μεγάλων γευστικών σταθμών – δημοσιεύσεων. Σταθμοί του ταξιδιού μας είναι επιχειρήσεις που αφορούν τοπικά προϊόντα (λάδι, ρόδι, μέλι, κρασιά κλπ.) καθώς και χώροι καλλιεργιών και παραγωγής αυτών. Για τον λόγο αυτό, γίνεται η καταγραφή των χώρων εστίασης και διαμονής της Ερμιονίδας ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο προώθησης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας. Σε συνέχεια του γαστρονομικού ταξιδιού μας προτεραιότητα δίνεται στους τομείς που σχετίζονται με την παράδοση και την λαογραφία του τόπου μας, έως ότου φτάσουμε στην ολοκλήρωση, με επιτυχία, της τελικής φάσης του προγράμματος, καταστώντας, τόπο γαστρονομικού προορισμού, την Ερμιονίδα.


Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ερμιόνης «Βιτόριζα» ευχαριστεί

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ «ΒΙΤΟΡΙΖΑ»
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ερμιόνης «Βιτόριζα», έχοντας ανοίξει έναν κύκλο εκδηλώσεων από την άνοιξη, θα ήθελε να ευχαριστήσει από καρδιάς όλους όσους συνέβαλαν για να πραγματοποιηθούν αυτές. Εθελοντές, επαγγελματίες, τα ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης αλλά πάνω απ’ όλα τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.
1. Αρχής γενομένης από τις εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα με αποκορύφωμα το Κάψιμο του Ιούδα με το φετινό εντυπωσιακό σλόγκαν «ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ ΦΩΣ», όπου για πρώτη φορά κληθήκαμε να συμμετάσχουμε και τους ευχαριστούμε θερμά για αυτό.Σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Ερμιόνης, τον Σύλλογο Αλιέων και το Ν.Π. Κοινωνικής Π.Α.Π. του Δήμου Ερμιονίδος, καθώς επίσης και με όλους τους επαγγελματίες της Ερμιόνης και όχι μόνο, καταφέραμε να τις φέρουμε εις πέρας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους επαγγελματίες, οι οποίοι είναι αρωγοί, σε κάθε προσπάθεια του συλλόγου μας και ενισχύουν οικονομικά κάθε δράση του τόπου μας. Χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε και με την οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας.

Ο Ναυταθλητικός Όμιλος Ερμιόνης σας προσκαλεί στη προβολή ντοκιμαντέρ


ΟΙ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ



Δήμος Ερμιονίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 


Η ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας, εκτός όλων των άλλων, έχει να δώσει και μια πλούσια ιστορικο-πολιτισμική παράδοση στο κομμάτι των αξιοθέατων, σύμφωνα και με αναφορές που έγιναν στο “Greek Gastronomy Guide” Ελλάδος .

Πιο συγκεκριμένα, ένας αρκετά σεβαστός αριθμός υπεραιωνόβιων ελιών έχουν εντοπισθεί, στην Ερμιονίδα, οι οποίες υποδηλώνουν την ύπαρξη τμημάτων ιστορικών ελαιώνων, των οποίων η ηλικία αγγίζει την χιλιετηρίδα, σύμφωνα με ενδείξεις που έχουμε βασιζόμενες στις περιμέτρους και τα μεγέθη των κορμών τους. Η μελέτη που γίνεται μέσω ραδιενεργών ισοτόπων και φανερώνει την

Γιαννικοπούλου- Λούμη Αγγελική Δελτίο τύπου



Γιαννικοπούλου- Λούμη Αγγελική                                               ΠΡΟΣ:
Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος                                Πρόεδρο Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.
Δήμου Ερμιονίδας                                                             κ. Πάλλη Ιωάννη
 Κοιν.: 1. Δήμαρχο Δήμου
 Ερμιονίδας κ. Σφυρή Δ.
2. Πρόεδρο Τ.Κ.Κοιλάδας
   κ. Φλωρή Παναγιώτη

Κρανίδι, 12/05/2017

Θέμα : <<Τιμολογιακή πολιτική για την αποχέτευση της Τ.Κ. Κοιλάδας>>
 
κ.Πάλλη
Στο Συμβούλιο της 31ης Ιανουαρίου του μηνός Ιανουαρίου του έτους 2017  με θέμα <<Τιμολογιακή πολιτική για την αποχέτευση της Τ.Κ. Κοιλάδας>> κατά την διαδικασία των ερωτήσεων, σας ρώτησα δύο φορές αν υπάρχει Πρωτόκολλο Παράδοσης-Παραλαβής για το έργο της αποχέτευσης της Τ.Κ.Κοιλάδας και δεν έλαβα καμία ουσιαστική απάντηση.
Το ίδιο ακριβώς συνέβη και κατά την διάρκεια της συνέλευσης που έλαβε χώρα την Δευτέρα 8/05/2017 στο Δημοτικό Σχολείο της Κοιλάδας σχετικά με το παραπάνω θέμα.
Ζητώ από εσάς :

Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΒΑΛΤΕΤΣΙ


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

12 Μαΐου 1821- Η μάχη στο Βαλτέτσι1

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη



Κάθε χρόνο, το δεύτερο 10/ήμερο του Μαΐου, γιορτάζεται με λαμπρότητα και επισημότητα στην Αθήνα και το Βαλτέτσι η επέτειος της ονομαστής μάχης του Βαλτετσίου. Όπως είναι γνωστό, 12.000 Τούρκοι με τη σιγουριά της νίκης, βγήκαν στις 12 Μαΐου του 1821 από την Τριπολιτσά, για να χτυπήσουν τους Έλληνες.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Κολοκοτρώνη οι Έλληνες τούς περίμεναν στο Βαλτέτσι. Οχτακόσια σαράντα πέντε παλληκάρια έφτιαξαν ταμπούρια στα γύρω καταράχια με αρχηγούς τους Κυριακούλη και Ηλία Μαυρομιχάλη. Αλλά και χίλιοι πεντακόσιοι Έλληνες μοιράστηκαν στο Χρυσοβίτσι, όπου βρισκόταν ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης και στην Πιάνα υπό την αρχηγία του Πλαπούτα.

Το νικηφόρο αποτέλεσμα της μάχης «κιότεψε» τους Τούρκους και έδωσε φτερά στους Έλληνες. Ήταν η πρώτη μεγάλη τους νίκη, ορόσημο του αγώνα. Ο Κολοκοτρώνης αναφέρει χαρακτηριστικά στη διήγησή του: «Εκείνος ο πόλεμος εστάθη η ευτυχία της Πατρίδος. Αν εχαλιόμεθα, εκινδυνεύαμε να μην κάμομε ορδί πλέον».

Η Λαϊκή μας Μούσα τραγούδησε τη μάχη με τους παρακάτω δεκαπεντασύλλαβους στίχους ποτισμένους με την ιστορία της:

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Εχοντας δεί ένα τέτοιο Video, μπορεις να αποφασίσεις να ταξιδέψεις στην Ερμιόνη.



Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες.

"Τη διάθεση ποσού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από προγράμματα του ΕΣΠΑ, για την έναρξη της επόμενης φάσης των εργασιών σταδιακής αποκατάστασης του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης στον λόφο Καστά, ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, στη διάρκεια επίσκεψης, που πραγματοποίησε στον αρχαιολογικό χώρο, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και στελεχών του υπουργείου που είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την πορεία τής μέχρι σήμερα εξέλιξης των εργασιών."

Γιατί όχι επίσκεψη, για να δει τον πανέμορφο ναό των Ταξιαρχών να εδράζεται στον αρχαίο ονομαστό ναό της Δήμητρας Χθονίας;

Απλά, κανείς δεν την προσκάλεσε. Αν την προσκαλούσε ο Δήμος μας, αυτονόητη η μεγάλη διάσταση που θα έπαιρνε το θέμα στον τύπο, και πολύ πιθανόν και η άμεση διάθεση ποσού του ΕΣΠΑ για τη συνέχιση των ανασκαφών.

Εδώ ολόκληρος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάς επισκέφτηκε, που μπορούσε να ξεναγηθεί στον χώρο των ανασκαφών .....


Βασίλης Γκάτσος

Ανεξαρτητοποίηση του Τοπικού Συμβούλου Κοιλάδας κύριου Γεωργίου Φλωρή


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΙΛΑΔΑΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΙΛΑΔΑΣ
Μετά τη λήξη της ανοιχτής συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα την Δευτέρα 8-5-17 στο δημοτικό σχολείο Κοιλάδας, κατατέθηκε στο σώμα ψήφισμα από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Αγρίμη Παναγιώτη και μερίδα κατοίκων της Κοιλάδας. Η συνεδρίαση έκλεισε χωρίς να ληφθεί καμία οριστική απόφαση από το σώμα του συμβουλίου.
Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 9-5-17, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου κ. Φλωρή συγκλήθηκε έκτακτο Κοινοτικό Συμβούλιο στο οποίο κατόπιν συζήτησης  μεταξύ των μελών του, αποφασίστηκε η τροποποίηση του ψηφίσματος που κατατέθηκε την προηγούμενη μέρα από τον κ. Αγρίμη και κατόπιν της οριστικοποίησής του εγκρίθηκε ομόφωνα. Από αύριο θα συλλεχτούν και υπογραφές των κατοίκων.
Αφού καθαρογραφούν οι αποφάσεις και τα πρακτικά, θα διαβιβαστούν - κοινοποιηθούν άμεσα μαζί με το εγκριθέν ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και την ΔΕΥΑ Ερμιονίδας ώστε να συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίασή του.

Κοιλάδα 10-5-2017
Μετά τιμής,
Φλωρής Παναγιώτης
Ηλιού Παναγιώτης
Φλωρής Γεώργιος

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

ΝΕΔΥΠΕΡ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τετάρτη 10 Μαϊου 2017
ΠΡΟΣ
κ. Σφυρή Δημήτρη,
Δήμαρχο Ερμιονίδας
Κοινοποίηση:
κ. Πάλλη Ιωάννη,
Πρόεδρο της ΔΕΥΑΕΡ
κ. Φλωρή  Παναγιώτη
Πρόεδρο της Τ.Κ.Κοιλάδας
ΘΕΜΑ: Αίτημα για επαναφορά στο ΔΣ του Δήμου του θέματος «Τιμολογιακή πολιτική για την αποχέτευση της Τ.Κ. Κοιλάδας».

κ. Δήμαρχε
Με αφορμή  τις διαμαρτυρίες και τα αιτήματα των κατοίκων της Κοιλάδας σχετικά με το αποχετευτικό δίκτυο, τα οποία  διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της Λαϊκής Συνέλευσης  που έγινε τη Δευτέρα 8-5-2017 η ΝΕΔΥΠΕΡ έχει να τονίσει  τα παρακάτω:
Όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων δεν είχε ζητηθεί ποτέ, από πλευράς Δήμου και  ΔΕΥΑΕΡ, η γνώμη των κατοίκων και δεν είχε αυτή εκφραστεί από απόφαση του συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας της Κοιλάδας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος για την «Τιμολογιακή πολιτική για την αποχέτευση της Τ.Κ. Κοιλάδας» στο ΔΣ του Δήμου Ερμιονίδας στις 31-01-2017  δεν μας παρουσιάστηκε η τεχνικο-οικονομική μελέτη ( αν και ζητήθηκε από την παράταξή μας που ψήφισε υπέρ, στο πλαίσιο της καλής πίστης) βάσει της οποίας τα χρήματα που ζητούνται από τους καταναλωτές ανταποκρίνονται στο ύψος της δαπάνης της ΔΕΥΑΕΡ για τις συνδέσεις στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας της υπηρεσίας.
Μετά τα παραπάνω η ΝΕΔΥΠΕΡ  ζητά:
1) Την επαναφορά της συζήτησης του θέματος στο ΔΣ του Δήμου Ερμιονίδας, ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι  της Κοιλάδας να ενημερωθούν πληρέστερα  από  το κυρίαρχο πολιτικό όργανο.
2) Να προσκομίσει η ΔΕΥΑΕΡ τα απαραίτητα στοιχεία και να παρουσιάσει επίσης τα τιμολόγια που πλήρωσαν και πληρώνουν σήμερα οι κάτοικοι του Κρανιδίου και της Ερμιιόνης για τη σύνδεση των ακινήτων τους με το αντίστοιχο αποχετευτικό δίκτυο αφού  εκεί λειτουργεί και μάλιστα όχι ολοκληρωμένο.
Τάσος Τόκας
Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ερμιονίδας
Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ

«Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας» Δελτίο τύπου


Κρανίδι  10/5/2017

ΘΕΜΑ : ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Τ.Σ. ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ, ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Την Δευτέρα 8 Μαΐου το συμβούλιο της Τ.Κ Κοιλάδας ενέκρινε ένα ψήφισμα – απόφαση σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική για την αποχέτευση. Το ομόφωνο ψήφισμα αυτό , απαιτείται άμεσα να διαβιβαστεί τόσο στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας όσο και στο ΔΣ της ΔΕΥΑΕΡ.  Για να τροποποιηθεί αντίστοιχα η απόφαση 27/2017 του ΔΣ του Δήμου και η απόφαση 3/2017 του ΔΣ της ΔΕΥΕΑΡ.

Δήμαρχε κ. Δ. Σφυρή απαιτείται να συμμορφωθείτε με τις προτάσεις – αποφάσεις της Τ.Κ. Κοιλάδας , ένα έργο για να ολοκληρωθεί επιτυχημένα χρειάζεται να έχει την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Δήμαρχε κ. Δ. Σφυρή απαιτείται να προσαρμοστείτε στις οικονομικές δυνατότητες των δημοτών μας στα πλαίσια της υφιστάμενης κοινωνικής και οικονομικής συγκυρίας

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΝΕΡΟΥ ΤΗΣ Τ.Κ. ΘΕΡΜΗΣΙΑΣ  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΝΕΡΟΥ ΤΗΣ Τ.Κ. ΘΕΡΜΗΣΙΑΣ

Λόγω εργασιών της Δ.Ε.Η. στην περιοχή «Τεπελένι» στις Αδέρες, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι δύο κεντρικές γεωτρήσεις υδροδότησης της Θερμησίας («Πουρναράκι» και «Βρωμοσυκιά»). Οι εργασίες θα διαρκέσουν από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. και σε αυτό το διάστημα είναι πιθανό να παρουσιαστεί μειωμένη πίεση σε όλο το δίκτυο ύδρευσης του οικισμού.

Η ανακοίνωση βρίσκεται στο link: Μειωμένη πίεση Θερμησίας

Με εκτίμηση,
Ιωάννης Πάλλης
Πρόεδρος Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.

Διεύθυνση: Δ.Ε.Υ.Α. ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ, Άγιος Παντελεήμονας – Μπαρδούνια, 21300 Κρανίδι Αργολίδας
Τηλέφωνο: 27540.22945, 6979.986004
Fax: 27540.23391

Επιδαύριος δρόμος Κυριακή 28 Μαΐου

Κυριακή 28 Μαΐου 2017
Μία από τις ιστορικότητες διαδρομές στην Ελλάδα, η οποία ενώνει δύο από τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαίου κόσμου. Ο Επιδαύριος δρόμος θα διεξαχθεί με αφετηρία το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου και τερματισμό το Αρχαίο Θέατρο Ασκληπιείου Επιδαύρου (Αρχαίο Στάδιο Ασκληπιείου Επιδαύρου), το ωραιότερο και καλύτερα διατηρημένο στον κόσμο. Η  διαδρομή συνδυάζει αριστοτεχνικά το γεωγραφικό ανάγλυφο όλης της Ελλάδας. Οι δρομείς την μία στιγμή αγωνίζονται δίπλα στη θάλασσα και την άλλη ανάμεσα σε βουνά με πλούσια βλάστηση.
Υπό την αιγίδα
  • του Δήμου Επιδαύρου
  • την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδαςτην
  • την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας
  • την Δ.Δ.Ε. Αργολίδας
  • την Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Περιφέρειας Πελοποννήσου
  • τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Αργολίδας
Αγωνίσματα – Διαδρομές

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Ναός Δήμητρας Χθονίας (ΜΕΡΟΣ Γ)

Με αφορμή τον ναό της Δήμητρας Χθονίας. (Μέρος Γ).
Σκέψεις για τη συνολική αρχαιολογική κληρονομιά της αρχαίας πόλης των Ερμιονέων.

Ο αρχαίος οικισμός της πόλης των Ερμιονέων.
Του Βασίλη Γκάτσου

Λέμε ότι δυστυχώς η νέα Ερμιόνη κτίστηκε στη θέση της αρχαίας και έτσι χάθηκαν πολλά αρχαία ίχνη. Αν όμως δεν είχε κτιστεί, τότε και τα ίχνη που σώθηκαν θα είχαν μεταφερθεί αλλού για χρήση, γιατί επί αιώνες γινόταν αυτή η μεταφορά λίθων και αρχιτεκτονικών μελών και το σχετικό εμπόριο. Και η Ερμιόνη ως παραθαλάσσιο μέρος προσφερόταν για αυτή τη μεταφορά. Ίσως η ζημιά να ήταν μεγαλύτερη. Μη ξεχνάμε ότι ο παλιός μόλος της Ύδρας κτίστηκε με μπλόκια παρμένα από την αρχαία Ερμιόνη.

Στη φωτογραφία βλέπουμε ένα τεράστιο ογκόλιθο στο Μπίστι, που έχει πλέον σπάσει στα δύο. Ζυγίζει γύρω στους 6 τόνους. Μια απόδειξη των μεγάλων κατασκευαστικών δυνατοτήτων της πόλης των Ερμιονέων.



Σήμερα η αρχαιολογική πληροφορία προέρχεται:

ΚΡΑΣΙΑ - ΚΤΗΜΑ Ι. ΚΟΝΤΟΒΡΑΚΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΠΟΥ




Δήμος Ερμιονίδας Δελτίο τύπου
Ήρθε ο καιρός να γνωρίσουμε την Ερμιονίδα μας μέσα από τους παραγωγούς, τα τοπικά προϊόντα, τα εστιατόρια και τις ταβέρνες που τα φιλοξενούν αλλά και μέσα από την παράδοση συνυφασμένη με την λαογραφία μας, έτσι ώστε να καταφέρουμε να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε γαστρονομικό προορισμό για πληθώρα επισκεπτών, πετυχαίνοντας τον στόχο που έχει βάλει ο Δήμος μας, να γνωρίσουμε την Ελλάδα αλλά και να αναδείξουμε τους Έλληνες δημιουργούς. Εντός αυτού του σχεδιασμού, ξεκινάμε το «περιπετειώδες» ταξίδι μας, με το βασικότερο προϊόν που συνοδεύει τα πιάτα μας, «το κρασί» και από το πολυαναγνωρισμένο κτήμα Κοντοβράκη, το οποίο λαμβάνει χώρα σε έναν πανέμορφο και με μεράκι φτιαγμένο αμπελώνα, στην περιοχή Βρέστεζα (λίγο έξω από το Κρανίδι) σε υψόμετρο 300 μέτρων και με έκταση περίπου 100 στρεμμάτων. Ο αμπελουργός και ιδιοκτήτης, αυτού του πανέμορφου παραδείσου είναι ο κύριος Γιάννης Κοντοβράκης, μαζί με την ανιψιά του Νάντια Κωτσάκη, έχουν δημιουργήσει ένα πολύ σύγχρονο οινοποιείο σε οκταγωνική κατασκευή, με χώρους αποθήκευσης, εμφιάλωσης αλλά και αίθουσα γευσιγνωσίας, συνεχίζουν αγέρωχοι την οικογενειακή παράδοση, υποδεχόμενοι τους επισκέπτες σε φιλικό κλίμα συστήνοντάς τους τις ποικιλίες κρασιών που εξάγει η Ερμιονίδα. Σε αυτόν τον αμπελώνα και σε στρεμματική απόδοση 800 κιλών, παράγεται ο «Ροκανιάρης», με σκληρή και τραγανή ρόγα σταφυλιού, ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώμα και σύνθετο άρωμα με πληθωρική επίγευση, μια από τις σπάνιες ποικιλίες κρασιού στην Ελλάδα, που την συναντά κανείς μόνο στο Κρανίδι. Επιπλέον αναγνωρισμένες ποικιλίες κρασιών που φιλοξενούνται στον αμπελώνα αυτόν είναι ο Σκλάβος, το Σαββατιανό, το Μοσχοφίλερο, το Αγιωργήτικο, ο Ροδίτης κ.α.

" ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ" - ΕΡΜΙΟΝΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΕΡΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ



Δήμος Ερμιονίδας ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η γαστρονομία αποτελεί ένα από τα αυθεντικά πολιτιστικά στοιχεία ενός τόπου
 και δυνατό «χαρτί» της Ερμιονίδας με τις ιδιαιτερότητες της γεύσης να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, την ιστορία αλλά και την κουλτούρα της κάθε κοινωνίας, που διαχέονται στον χώρο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια ταβέρνα. Συνεχίζοντας, λοιπόν, το γαστρονομικό μας ταξίδι κάνουμε μια στάση στη -μισού αιώνα λειτουργίας- οικογενειακή ταβέρνα της Μαρίας, στο λιμάνι της Ερμιόνης Αργολίδας, όπου εκεί η κυρία Μαρία, από το 1990 μέσα στο μαγαζί και ούσα ιδιοκτήτρια από το 2015, σε άκρως φιλικό κλίμα μας καλωσορίζει χειμώνα - καλοκαίρι, από τις πρώτες πρωινές ώρες έως τα μεσάνυχτα με καφέδες, γλυκά και νόστιμους ελληνικούς παραδοσιακούς μεζέδες, συνοδευόμενους με μπύρα και ουζάκι. Η γεύση μοιάζει να είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, κάτι που επιτυγχάνεται άριστα στο γραφικό ταβερνάκι αυτό, όπου η μητέρα και η αδελφή της Μαρίας, οι κυρίες Παρασκευή και Αντωνία, την βοηθούν στην κουζίνα φτιάχνοντας και σερβίροντας ευωδιαστά μαγειρευτά πιάτα όπως χταποδάκι στα κάρβουνα, σαρδέλα και γαύρο στο τηγάνι, αλλά και σπιτικούς κεφτέδες, μελιτζάνες στο φούρνο, μουσακά και χοιρινό ψητό.


Στο σφυρί το «ανάκτορο» της οικογένειας Πίτσος στο Κουνούπι




Στην ιστορική οικογένεια Πίτσος, η οποία από το 1865 έχει συνδέσει το όνομά της με τις περίφημες ηλεκτρικές συσκευές Pitsos, ανήκει ένα από τα ακριβότερα ακίνητα της Ελλάδας, το οποίο βγαίνει στο σφυρί από τον παγκοσμίου φήμης οίκο δημοπρασιών Sotheby’s.
Το πανέμορφο σπίτι με θέα προς τον Σαρωνικό βρίσκεται στην περιοχή Κουνούπι της Αργολίδας, όπως αναφέρει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα.
Είναι περιτριγυρισμένο από πευκόδασος έκτασης πέντε στρεμμάτων, προσφέρει ιδιωτική πρόσβαση στη θάλασσα μέσω τριών ιδιωτικών παραλιών και πωλείται αντί 20.000.000 ευρώ.


Τη συμφωνία με τον οίκο δημοπρασιών φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έκανε αποκλειστικά η κόρη του 99χρονου σήμερα επιχειρηματία Απόστολου Πίτσου Κατερίνα, η οποία έδωσε τελικά τα χέρια έπειτα από μια σειρά δύσκολων διαπραγματεύσεων.

Περισσότερα:mikrometoxos

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

10o ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΖΟΥΝΤΟ


Ο Αθλητικός Σύλλογος Ηρακλής Ερμιονίδας και η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Ερμιονίδας σε συνεργασία με την Ε. Ο. Τζούντο, σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε το 10Ο Διεθνές Τουρνουά Τζούντο «IRAKLISERMIONIDAS», που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου 2017 από τις 10:00πμ-20:00μμ για παιδιά και εφήβους, Γυναίκες και Άνδρες, στο Κλειστό Γυμναστήριο –Δ.Α.Κ. Ερμιόνης «Γ. & Ε. Μπουρνάκη». Στην εκδήλωση θα παραστούν ο Διεθνής Ομοσπονδιακός Πρωταθλητής Τζούντο Νίκος Ηλιάδης, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Τζούντο Αλέξιος Ντανατζίδης, η Δευταθλήτρια Ευρώπης και Παγκόσμια ΣΑΜΠΟ Ελισάβετ Τελτσίδου και θα αγωνιστούνδιακριθέντα παιδιά από το Πόρτο Χέλι, μέλη της Εθνικής Ομάδας Τζούντο.  

4οMediterraneanYachtShow


Δελτίο τύπου
Το 4οMediterraneanYachtShow πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο λιμάνι του Ναυπλίου, από τις 29 Απριλίου έως τις 2 Μαϊου 2017, από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Θαλάσσιου Τουρισμού, σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλιέων, την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας υπό την αιγίδα του Υπουργείου
Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, φιλοξενώντας έναν πολυπληθή στόλο επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, με παράγοντες του yachting, παγκοσμίως, να επιθεωρούν και να θαυμάζουν τα πολυτελή αυτά σκάφη. Το γεγονός αυτό, ήταν η αφορμή για την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό, τόσο ως οργανωμένου τουριστικού προορισμού, όσο και ως πόλου έλξης για την υψηλή γαστρονομική κουζίνα μεσογειακών γεύσεων που διαθέτουμε. Σε αυτό συνέβαλε ο διαγωνισμός, Ωμοφαγικών πιάτων των Chef, που έλαβε χώρα μέσα σε κάποια σκάφη, με βάση τις ελληνικές γεύσεις.
Η Διεθνής Έκθεση επαγγελματικών σκαφών αναψυχής εγκαινιάστηκε  από την Υπουργό Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής κυρία Έλενα Κουντουρά.  Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κύριος Πέτρος Τατούλης, ο Αντιπεριφεριάρχης Αργολίδας, κύριος ΤάσσοςΧειβιδόπουλος, οι βουλευτές Αργολίδας, κύριοι Γιάννης Ανδριανός και Γιάννης Μανιάτης, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, κύριος Δημήτρης Κωστούρος, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κύριος Δημήτριος Σφυρής, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Θαλάσσιου Τουρισμού, κύριος Μιχάλης Σκουλικίδης, ο Λιμενάρχης Ναυπλίου, κύριος Σπύρος Μαρίνος και εκπρόσωποι του Υπουργείου Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής.





Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Το νέο site της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης - Απόστολος Γκάτσος

Ο Έκτορας Γκάτσος ως χορηγός προς τον Δήμο Ερμιονίδας για τη δημιουργία, λειτουργία, συντήρηση και διαχείριση του site της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης - Απόστολος Γκάτσος, ενημερώνει ότι το site είναι ήδη αναρτημένο στο διαδίκτυο, έχει διαμορφωθεί και έχει αρχίσει η διαδικασία εμπλουτισμού του.

Κύριος σκοπός του είναι η προβολή αρχείων πολιτισμικού περιεχομένου: ανάρτηση τεκμηρίων (εγγράφων, κ.λ.π.) ιστορικού, αρχαιολογικού, κοινωνικού, πολιτικού, οικονομικού και τεχνολογικού ενδιαφέροντος και αρχείων παλαιών φωτογραφιών με υπομνηματισμό και κατά δεκαετία κατηγοριοποίηση για την προβολή τους ως ιστορικά ντοκουμέντα.

Η νέα του διεύθυνση στο διαδίκτυο είναι: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ - ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ  liberm.gr

Έκτορας Γκάτσος

Περί νομισμάτων και τραπεζών


Περί νομισμάτων και τραπεζών




   
Δημήτρης Τουτουντζής 

Κατά τους αρχαϊκούς χρόνους η απόκτηση των απαραίτητων  προς το ζην γινόταν με ανταλλαγή προϊόντων. Ο καθένας έδινε εκείνο το οποίον του περίσσευε. Από τα πρώτα «μέτρα» εμπορικής ανταλλαγής υπήρξε ο τάλαρος (ετυμολογικά από το τλάω-ω), πλεκτός κάλαθος από λυγαριά για να αντέχει μεγάλο βάρος. Από τον τάλαρο κατάγονται τα σημερινά τελάρα αλλά και τα τάλιρα, τα οποία κακώς λαμβάνονται ως ξένες λέξεις. Στη Ρώμη υπήρχε βωμός της Αφροδίτης ονομαζόμενος «Επιταλάριος, ο οποίος διέθετε κάνιστρο για προσφορές. Έτσι πέρασαν οι τάλαροι στη Δύση.

    Τελικά, ως προτιμότερο μέσο συναλλαγής, καθιερώθηκαν τα βοσκήματα (πρόβατα, βόδια, χοίροι κ.λ.π.). Στην εποχή του Ομήρου κοινό μέτρο αξίας ήταν το βόδι. Γι’ αυτό και «πολυβούτης» σήμαινε πλούσιος, ενώ «αβούτης» σήμαινε φτωχός.

    Ακολούθησε το «μέταλλον», ως μικρότερου όγκου και μεγαλύτερης αξίας από αυτή των βοσκημάτων. Επιπλέον μπορούσε να αποταμιευθεί εύκολα και χωρίς να φθαρεί. Αρχικά ως αντικείμενα συναλλαγής από μέταλλο χρησιμοποιήθηκαν πέλεκες και οβελίσκοι. Πρόκειται περί της προκερματικής περιόδου.

    Το πρώτο ελληνικό κέρμα-νόμισμα το έκοψε ο Φείδων του

ονειρεύτηκα έναν καλύτερο κόσμο



Αλλά τα βράδια

Και να που φτάσαμε εδώ
χωρίς αποσκευές
μα μ' ένα τόσο ωραίο φεγγάρι.

Κι εγώ ονειρεύτηκα έναν καλύτερο κόσμο
φτωχή ανθρωπότητα, δεν μπόρεσες
ούτε ένα κεφάλαιο να γράψεις ακόμα.
Σα σανίδα από θλιβερό ναυάγιο
ταξιδεύει η γηραιά μας ήπειρος.

Αλλά τα βράδια τι όμορφα
που μυρίζει η γη…