Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Ανάβαλος και Ερμιονίδα. Πολλά τα μυστήρια ...


Ποιοι νομίζουν ότι θα πάρουν νερό;
Ποιοι γνωρίζουν ότι θα πάρουν νερό;

Του Βασίλη Γκάτσου

Τα πράγματα από την αρχή τους. Με κόκκινο οι παρατηρήσεις - επισημάνσεις του γράφοντος:

Το συνολικό έργο για τη μεταφορά του νερού Ανάβαλου και τη διανομή του άρχισε το 2008. Μέσα σε αυτό το έργο ήταν και η μεταφορά και διανομή νερού Ανάβαλου στην Ερμιονίδα, για να ποτιστούν 22000 στρέμματα  στην Ερμιονίδα. Ο Καλλικρατικός Δήμος Ερμιονίδας δεν υπήρχε τότε, αφού ο Καλλικράτης έρχεται το 2010, ουσιαστικά αρχές 2011.
 (Ποιος είναι πατέρας του έργου αυτού; Ποιος συνέλαβε την ιδέα;
Δηλαδή υπάρχουν τεκμήρια, αποφάσεις ή έγγραφα Δήμων ή Κοινοτήτων Ερμιονίδας ή Συνεταιρισμών, ή και ιδιωτών που κατατέθηκαν αρμοδίως (Νομαρχία, Υπουργεία) ζητώντας αυτό το έργο;
Διατυπώθηκε αίτημα από την Ερμιονίδα για την άρδευση 22000 στρεμμάτων;
Ποιος υπέδειξε τη διαδρομή του αγωγού, το υψόμετρο και τη χωρητικότητα της δεξαμενής Δ3 και Δ4, που είναι τόσο καθοριστικές για το έργο; Ποιοι υπέδειξαν τη συγκεκριμένη έκταση στον Κάμπο Κρανιδίου και Φούρνων των 22000 στρεμμάτων, στον χάρτη της Ερμιονίδας;
Με απλά λόγια, ποιοι προέτρεψαν και ποιοι παρακίνησαν γι' αυτό το έργο τις αρμόδιες υπηρεσίες, όχι με λόγια, αλλά με έγγραφα, φυσικά κατά την περίοδο πριν το 2011, τότε που είχαμε Καποδιστριακό Δήμο Κρανιδίου και Ερμιόνης; Η ακόμα και πιο πριν, όταν είχαμε Δήμο Κρανιδίου, Δήμο Ερμιόνης, και 6 Κοινότητες;
Να δεχθούμε πως όλα, μα όλα, τα σκέφτηκαν αρμόδιοι της τότε Νομαρχίας και των Υπουργείων, για το καλό της Ερμιονίδας;).

'Ετσι το 2011 ανατέθηκε η μελέτη: «ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ»  με την υπ’ αρίθμ. 6348/24.01.2011 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε μελετητικό γραφείο. Η σύμβαση με τον μελετητή υπογράφτηκε στις 10.05.2011 με χρόνο παράδοσης 23 μήνες, δηλαδή παράδοση μελέτης στις 10.04.2013 και με σκοπό του έργου "την κάλυψη αρδευτικών αναγκών στην περιοχή της Ερμιονίδας συνολικής έκτασης 22000 στρεμμάτων περίπου".
(Νομίζω ότι αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε είναι ότι το νερό του Ανάβαλου μεταφέρεται στον Δήμο Ερμιονίδας φυσικά για τις αρδευτικές ανάγκες 22000 στρεμ. της Ερμιονίδας και όχι μιας συγκεκριμένης περιοχής της Ερμιονίδας έκτασης 22000 στρεμμάτων. Δηλαδή καταλαβαίνουμε ότι τα 22000 στρέμματα θα είναι τμήματα κάμπων της Ερμιονίδας, τόσα στο Κρανίδι, τόσα στην Ερμιόνη, στα Δίδυμα, Ηλιόκαστρο, Θερμήσι κ.λ.π. Και για να ανατίθεται η μελέτη των έργων στις 24.01.2011 σημαίνει ότι τα στοιχεία που την συγκροτούν έχουν ετοιμαστεί στο Υπουργείο πολύ πιο πριν.).

Για να ξεκινήσει, δηλαδή για να αρχίσει η σύνταξη της Μελέτης των Έργων, ο μελετητής καλεί σε συνεργασία τον ιδιοκτήτη του έργου, εν προκειμένω το Υπουργείο. Το Υπουργείο προσκομίζει όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, και το γραφείο σύμφωνα με τους νόμους και τα στοιχεία του Υπουργείου συντάσσει την ως άνω μελέτη, αλλά και τις υπομελέτες που πιθανόν χρειάζονται.
Στη Μελέτη Έργων λοιπόν υπάρχει ο χάρτης που φαίνεται στη φωτογραφία και που δείχνει το όλο έργο από τη δεξαμενή Δ2 και το αντλιοστάσιο Α2 στα Ίρια, έως τη Δ4 που είναι στον λόφο Θωμά σε υψόμετρο 145 μέτρα.
Στον χάρτη όμως ορίζεται με κόκκινο χρώμα και η περιοχή της Ερμιονίδας που θα αρδευτεί με αυτό το νερό. Η περιοχή είναι ο Κάμπος του Κρανιδίου, η προς Κρανίδι Αυλώνα σχεδόν μέχρι τα όρια του Καποδιστριακού Δήμου Ερμιόνης, η περιοχή του Λουτρού (πίσω από τον Πρ. Ηλία Κρανιδίου), πάλι μέχρι τα όρια του Καποδιστριακού Δήμου Ερμιόνης, και όλος ο κάμπος των Φούρνων μέχρι τη θάλασσα. Η έκταση αυτή είναι όντως περίπου 22000 στρέμματα!
(Και ο πιο καλόπιστος αναγνώστης θα αναγνωρίσει ότι η έκταση αυτή δεν αφορά την Ερμιονίδα, αλλά αποκλειστικά τον τέως Καποδιστριακό Δήμο Κρανιδίου, δηλαδή καλύπτει εν μέρει τις αρδευτικές ανάγκες κτημάτων Κρανιδίου, εν όλω των όποιων κτημάτων Κοιλάδας, και σχεδόν όλες τις ανάγκες Φούρνων αφήνοντας εντελώς απ' έξω Δίδυμα, Λουκαΐτι, Πορτοχέλι! Φυσικά μένει εκτός η υπόλοιπη Ερμιονίδα δηλαδή ο Καποδιστριακός Δήμος Ερμιόνης !!!
Ο χάρτης αυτός δεν φαίνεται εφεύρημα "της τελευταίας στιγμής". Στην ιστοσελίδα της εταιρείας ADENS που κάνει και περιβαλλοντικές μελέτες γράφεται το εξής για τα 22000 στρέμματα: "Η προαναφερομένη αρδευομένη έκταση ανήκει διοικητικά στην δημοτική ενότητα Κρανιδίου, του νυν "Καλλικρατικού" Δήμου Ερμιονίδας (Πρώην "Καποδιστριακού" Κρανιδίου)".
Η εταιρεία αυτή ή είχε αναλάβει κάποτε να κάνει τη ΜΠΕ ή συμμετείχε άγνωστο πώς. Αλλά είναι σαφές το γραπτό της.
Ποιος λοιπόν υπέδειξε αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή; Ποιος την πέρασε στη μελέτη; Με ποιο στόχο και σκοπό;
Να λοιπόν τα μυστήρια ....
Και εξ αρχής πρέπει να αποκλείσουμε οποιαδήποτε ανάμειξη του Καποδιστριακού Δήμου Ερμιόνης, και των Κοινοτήτων Διδύμων - Λουκαϊτίου - Ράδου - Πορτοχελίου, αφού όχι μόνο συμφέρον δεν είχαν, αλλά θίγονταν απόλυτα τα συμφέροντα του αγροτικού τους πληθυσμού.).

Αφού λοιπόν έγινε η «ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ», όλα ήσαν έτοιμα να ανατεθεί η σύνταξη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των έργων μεταφόρας και διανομής. Δόθηκε η σχετική εντολή στις 12.04.2012 σε μελετητικό γραφείο το οποίο συνέταξε τη ΜΠΕ και μετά από τις διαδικασίες που προβλέπουν οι νόμοι εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι που συνοδεύουν τη ΜΠΕ και η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στις 17.03.2014 (ΑΔΑ: ΒΙΞΒΟΡ1Φ-ΨΒ5). Λίγο πριν, στις 22-01-2014 με την 4822 απόφαση εγκρίθηκε οριστικώς τόσο η Μελέτη των Έργων, όσο και τα τεύχη δημοπράτησης.
Άρα ήταν αναμενόμενο, έχοντας στα χέρια το Υπουργείο τη ΜΠΕ και την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, να εφαρμόσει πλέον τη μελέτη για το έργο, αφού τακτοποιήσει και ορισμένες υποθέσεις δευτερεύουσες, σχετικές με μηχανήματα, ηλεκτρολογικό εξοπλισμό κ.λ.π.

Έτσι θα μπορούσε να ξεκινήσει το έργο, αλλά με την προϋπόθεση ότι το Υπουργείο έχει τα χρήματα του έργου (πράγμα σπανιότατο) και δεν αναζητεί χρηματοδότες, εντάξεις σε προγράμματα, δάνεια κ.λ.π.

Μέσα όμως η ΜΠΕ δεν έχει, ως όφειλε, τον χάρτη που προαναφέραμε με τα 22000 στρέμματα απλωμένα στον Κάμπο Κρανιδίου και Φούρνων! Τον έχει αντικαταστήσει με χάρτη χωρίς την κόκκινη περιοχή των 22000 στρεμ. και μάλιστα στη δεξαμενή Δ4 γράφει χαρακτηριστικά, ΤΕΛΟΣ ΕΡΓΟΥ, όπως βλέπετε στη δεύτερη και τρίτη φωτογραφία.

Μέσα δε στη ΜΠΕ καταγράφεται σαφώς ότι ο τέως Καποδιστριακός Δήμος Κρανιδίου έχει μόνον περίπου 5000 στρέμματα για άρδευση από τον Ανάβαλο, ενώ τα υπόλοιπα περίπου 19000 στρεμ. είναι στον τέως Καποδιστριακό της Ερμιόνης. Τίποτε άλλο δεν γράφει για τα 22000 στρέμματα, ούτε πού βρίσκονται, ούτε πώς μοιράζονται στους κάμπους. (Όμως από αυτά τα λίγα ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι, σύμφωνα με την ΜΠΕ, τα πολλά κτήματα που θα ποτίσει ο Ανάβαλος βρίσκονται στον τέως Καποδιστριακό Δήμο Ερμιόνης, και αναλογικά μόνο το 1/5 περίπου στον τέως Καποδιστριακό Κρανιδίου! Αλλο μυστήριο τούτο......).

Η ΜΠΕ μπορεί να επιγράφεται ως "Μελέτη μεταφοράς και διανομής νερού Ανάβαλου στην Ερμιονίδα", αλλά ουσιαστικά είναι μελέτη μεταφοράς του νερού μέχρι τη δεξαμενή Δ4 στον λόφο Θωμά, και τα ελάχιστα που αναγράφει περί διανομής είναι για να ορίσει τον σκοπό του έργου που είναι η άρδευση εκτάσεως 22000 στρεμμάτων στην Ερμιόνιδα. 
Η ΜΠΕ λοιπόν δεν βρίσκεται σε αντιστοιχία με τη μελέτη των έργων. (Η Μελέτη Έργων περιλαμβάνει και την χαρτογράφηση της περιοχής των 22000 στρεμμάτων όπως προαναφέρθηκε, ενώ η ΜΠΕ όχι.
Η ΜΠΕ δεν μιλά για διανομή καθόλου και τα λίγα που αναφέρει είναι για να καθορίσει τον σκοπό του έργου, ενώ από τα δεδομένα της βγαίνει το συμπέρασμα ότι το σε ποιους κάμπους θα βρίσκονται τα 22000 στρέμματα δεν την αφορά, αλλά υποδεικνύει εμμέσως ότι τα 4/5 πρέπει να βρίσκονται στον τέως Καποδιστριακό Δήμο Ερμιόνης.
Γίνεται αυτό; Γίνεται. Η Μελέτη Έργων μιλάει και για τη συγκεκριμένη έκταση της διανομής, αλλά ζητάει ΜΠΕ μόνο για το έργο που φέρνει το νερό μέχρι τη δεξαμενή Δ4 ώστε να προβεί στην κατασκευή του. Μετά μπορεί το Υπουργείο να κάνει νέα Μελέτη Έργων που θα αφορούν την διανομή, όπου θα περιγράφονται ακριβώς οι αγωγοί, ο εξοπλισμός, οι διαδρομές, οι εκτάσεις που ακριβώς θα υδροδοτηθούν, εκτάσεις οι οποίες ασφαλώς μπορεί να είναι οπουδήποτε στην Ερμιονίδα, με τροποποίηση της προηγούμενης μελέτης έργων.

Όμως ο χάρτης που δείχνει την περιοχή των 22000 στρεμμάτων στον Κάμπο Κρανιδίου και στους Φούρνους, υπάρχει στην εγκεκριμένη Μελέτη Έργων, είναι δημόσιο έγγραφο, είναι τεκμήριο, και οι ιδιοκτήτες που έχουν κτήματα σε αυτή την περιοχή θα τον χρησιμοποιήσουν νομικά για να διασφαλίσουν το συμφέρον τους και να εμποδίσουν βλαπτικές γι' αυτούς μεταβολές.).

Ουσιαστικά το όλο έργο όντως είναι έτοιμο, ώριμο που λέμε από το 2014, και θα μπορούσε να ξεκινήσει η κατασκευή του από το 2015. (Φαίνεται λοιπόν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί χρηματοδότης, δηλαδή δεν έχει ενταχθεί σε ικανοποιητικά προγράμματα της ΕΕ, δεν έχει καταφέρει να πάρει ευνοϊκά δάνεια κ.λ.π., ή έχει απενταχθεί και αναμένει. Τα γνωστά δηλαδή.
Όταν ζητάς λοιπόν χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα, πόσο μάλλον χρήματα από τράπεζες, ή όταν ζητάς την οικονομική συμμετοχή οποιουδήποτε, για να τους πείσεις, πρέπει να υποβάλεις και οικονομοτεχνικές μελέτες. Πόσο θα κοστίσει το έργο, χρονοδιάγραμμα εργασιών, πώς θα γίνει απόσβεση, κ.λ.π. Πώς θα σου δώσει κάποιος χρήματα να πας το νερό σε μια δεξαμενή, αν δεν του δείξεις πώς θα το μοιράσεις, πού ακριβώς θα πάει, πόσο θα κοστίζει το κ.μ., τι αύξηση παραγωγής περιμένεις κ.λ.π. Αν για παράδειγμα του αποδείξεις ότι το κ.μ. θα κοστίζει στον αγρότη 1 ευρώ (δηλαδή 356 ανά ποτιστικό στρέμμα), ο υποψήφιος χρηματοδότης θα σου πει ότι με αυτό το κόστος, κανείς αγρότης δεν θα το χρησιμοποιήσει και δεν βάζω τα λεφτά μου σ΄ ένα φαραωνικό έργο.

Πιθανόν λοιπόν ο επίμαχος χάρτης να "έμεινε" στη μελέτη των έργων για δύο λόγους:

Πρώτος: Κάποιοι φρόντισαν εξ αρχής να γίνουν έτσι τα πράγμα, και είναι φυσικό να απαιτήσουν την εφαρμογή της Μελέτης Έργων, όπως δείχνει ο χάρτης. Είναι αυτονόητο ότι τότε θα ξεσηκωθεί όλη η υπόλοιπη Ερμιονίδα. Μπορεί τώρα να μην ενδιαφέρεται κανένας, γιατί δεν έχει καμιά ενημέρωση, πέραν του ότι "θα φέρουν το νερό του Ανάβαλου και στην Ερμιονίδα". Όταν δει όμως στην πράξη πού πάει το νερό, τότε αλλάζουν τα πράγματα.

Δεύτερος: Ο χάρτης να σχεδιάστηκε έτσι σκόπιμα, δηλαδή με όλη την έκταση προς άρδευση συγκεντρωμένη γύρω από τη δεξαμενή Δ4. Θα μου πείτε, γιατί αυτό δεν έγινε στον κυρίως κάμπο Διδύμων και Φούρνων που συνολικά πλησιάζει τα 22000 στρεμ., με μια δεξαμενή στον αυχένα του Σαλαντιού σε υψόμετρο 240-250 μέτρων; Ή γιατί δεν έγινε στους εύφορους κάμπους της Ερμιόνης που και αυτοί είναι περίπου 22000 στρεμ.;

Σκοπός, να πειστούν οι χρηματοδότες ότι το όλο έργο είναι βιώσιμο, αφού και τα 22000 στρέμματα είναι γύρω από τη δεξαμενή Δ4 και το έργο διανομής απαιτεί μόνο λίγα χιλιόμετρα αγωγών, με κόστος όχι πάνω από 3 εκ. ευρώ.
Αν υπήρχε όμως χάρτης στη Μελέτη των Έργων που έδειχνε τα 22000 στρεμ. να απλώνονται σε όλους τους κάμπους την Ερμιονίδας, προς όφελος όσο το δυνατόν περισσοτέρων, αλλά αναλογικά, όπως υποθετικά δείχνει η τέταρτη φωτογραφία, τότε θα χρειαζόταν ένα δίκτυο μεγάλων σωλήνων 100 χιλιομέτρων, αντλιοστάσια, κ.λ.π. δηλαδή έργο διανομής πολύ μεγαλύτερο από το έργο που θα μας φέρει το νερό στη δεξαμενή Δ4 και φυσικά κατά πολύ ακριβότερο, οπότε ποιος θα χρηματοδοτούσε τέτοιο έργο; Ποιο πρόγραμμα θα το δεχόταν;

Όμως όλοι οι αγρότες της Ερμιονίδας περιμένουν να πάρουν τη μερίδα νερού που τους αναλογεί και όχι αυτά που δείχνει ο χάρτης της Μελέτης Έργων. Όλοι οι βουλευτές Αργολίδας με τις επερωτήσεις τους, ζητούσαν να μάθουν πότε θα έλθει το νερό στην Ερμιονίδα, και στις γιορτές λαδιού και ροδιού μιλούσαν για το νερό του Ανάβαλου που θα ξεδιψάσει ελιές και ροδιές της Ερμιονίδας και όχι τους Κάμπους Κρανιδίου και Φούρνων. Προφανώς δεν είχαν  διαβάσει τις μελέτες. Ας κάνουν τώρα επερωτήσεις για το τι σημαίνει ο χάρτης στη Μελέτη των Έργων, για το ποιοι κάμποι μας θα πάρουν νερό, και πόσο θα κοστίσει τελικά το κ.μ. στους αγρότες μας.

Είναι αυτονόητο ότι όσοι χρημάτισαν Δήμαρχοι αυτήν την περίοδο, δηλαδή ο κ. Καμιζής, κ. Σφυρής, κ. Λεμπέσης, πρέπει να ενημερώσουν την αγροτιά του τόπου μας σχετικώς, και ιδιαίτερα για τον επίμαχο χάρτη.
Ο νυν Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Ερμιονίδας κ. Σφυρής, με ανακοίνωσή του, η με οργάνωση μιας ημερίδας, οφείλει να ενημερώσει τι ακριβώς συμβαίνει και τι ακριβώς πρέπει να περιμένουν στο μέλλον οι αγρότες μας.
Η μείζων και η ελάσσων Αντιπολίτευση, να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η όλη υπόθεση και κυρίως ποιοι αγρότες, σε ποιες περιοχές θα πάρουν νερό από τον Ανάβαλο. Φυσικά και οι Δημαρχιακές και Τοπικές Κοινότητές μας, μέσω των Προέδρων τους, είναι αναγκαίο να εξηγήσουν στον κόσμο το τι γίνεται με τον Ανάβαλο, αν παίρνουν νερό ή όχι.
Και επειδή, όπως δείχνει η τέταρτη φωτογραφία, η "δίκαιη" κατανομή των ποτιστικών στρεμμάτων απαιτεί τεράστιο δίκτυο διανομής, να μιλήσουν ευθέως για το κόστος του νερού. Εδώ 10 γεωτρήσεις έχουμε για πόσιμο, και μικρά δίκτυα για τους οικισμούς, και τελικά καταλήγουμε να πληρώνουμε τα λίγα κυβικά που καταναλώνουμε, χρυσάφι, χώρια του ότι μεγάλη ποσότητα νερού χάνεται από διαρροές δικτύων.

Είναι πολύ λίγο το νερό του Ανάβαλου για τις πραγματικές ανάγκες του τόπου μας, αρκετό όμως για να κάνει άνω κάτω και να διαιρέσει, αντί να ενώσει, τις τοπικές μας κοινότητες.

Βασίλης Γκάτσος