Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Γιάννης Σπετσιώτης:Η ονομαστή οικογένεια των Καραγιανναίων της Ερμιόνης


Άγγελος Κ. Καραγιάννης 

Η ονομαστή οικογένεια των Καραγιανναίων της Ερμιόνης
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Αρχικά το επίθετο της οικογένειας Καραγιάννη ήταν Λαζάρου. Ένα από τα μέλη της, ο Γιάννης Λαζάρου, που έζησε τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα, ήταν μελαχρινός και τον φώναζαν «Καραγιάννη»! Έτσι στην επόμενη γενιά το παρατσούκλι του έγινε το νέο επίθετο της οικογένειας.1
Παιδιά του Γιάννη Καραγιάννη (πιθανόν όχι τα μοναδικά) ήταν ο Γιώργος και ο Δημήτρης.

Ο Γιώργος γεννήθηκε στο τέλος της πρώτης 10/ετίας του 19ου αιώνα. Είναι γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους Ερμιόνης έτους 1867 με a/a αριθμό 105, ηλικία 57 ετών και επάγγελμα «κτηματίας», μολονότι είχε, τότε, το μεγαλύτερο ιστιοφόρο (λαδάδικο) του τόπου. Φαίνεται από σχετικά έγγραφα πως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που διετέλεσε δήμαρχος Ερμιόνης τη 2/ετία 1869-1870.

Ο Δημήτρης Ιωαν. Καραγιάννης, ο αδελφός του Γιώργου, είναι γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους Ερμιόνης έτους 1867 με α/α 197, ηλικία 51 ετών και επάγγελμα «μυλωνάς».

Τα όσα στη συνέχεια αναφέρονται αφορούν την οικογένεια του Γιώργου Ιωαν. Καραγιάννη, που το σπίτι του και η μεγάλη ακίνητη περιουσία του ήταν στο Λιμάνι.


Ο Γιώργος Ιωαν. Καραγιάννης είχε τρία παιδιά. Τον Γιάννη, γραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους έτους 1876 με α/α 318, ηλικία 30 ετών και επάγγελμα «ναυτικός». Τον Κυριάκο γραμμένο στους ίδιους καταλόγους (1876) με α/α 371, ηλικία 27 ετών και επάγγελμα «έμπορος» και την Παγώνα που παντρεύτηκε τον Γιάννη Εμ. Δεληγιάννη, συμβολαιογράφο.2

Οι Γιάννης και Κυριάκος είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Ερμιόνης έτους 1906 -1907 με α/α 124 και 125 αντίστοιχα. Ο Κυριάκος, όπως έχουμε ήδη γράψει, παντρεύτηκε τη Σοφία Ιωαν. Οικονόμου, κόρη του Δημάρχου Ιωάννη Γ. Οικονόμου και απέκτησαν έξι παιδιά (Ανάργυρος, Γρηγόρης, Αλέξανδρος, Γιώργος, Άγγελος και Μαριγούλα). Ο Ανάργυρος πέθανε νέος, καθώς μας είπαν, από φυματίωση. Το σχολικό έτος 1890-1891 σε ηλικία 12 χρόνων φοιτούσε στο μονοτάξιο Ελληνικό Σχολείο Ερμιόνης.

Ο Γρηγόρης, κτηματίας με τεράστια περιουσία, φοίτησε στο Ελληνικό Σχολείο Ερμιόνης το σχολικό έτος 1897-1898 σε ηλικία 11 χρόνων. Στη συνέχεια φοίτησε στο τριτάξιο Ελληνικό Σχολείο Κρανιδίου από το οποίο αποφοίτησε το σχολικό έτος 1901-1902. Διετέλεσε πρόεδρος της Κοινότητας Ερμιόνης από 28 Μαρτίου 1928 - 31 Αυγούστου 1929. Η σύζυγός του, Ασπασία, καταγόταν από την Σπερχειάδα του νομού Φθιώτιδας και δεν είχαν παιδιά. Έμεναν στο σπίτι που σήμερα κατοικεί η οικογένεια Γεωργίου Κρητικού.

Ο Αλέξανδρος, υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, μετέπειτα υπάλληλος σε πετρελαϊκή εταιρεία (Σόκονι-Μόμπιλ) είχε σύζυγο τη Φωτεινή Μπούρλα και παιδιά τον Ανάργυρο και τη Σοφία Καραγιάννη-Ναναδάκη, που πρόσφατα απεβίωσε. Η Φωτεινή Μπούρλα είχε δύο αδέλφια, τον Γιάννη και την Παρασκευούλα. Ο Αλέξανδρος Κ. Καραγιάννης πέθανε το 1944 και η σύζυγός του Φωτεινή Αλ. Καραγιάννη το 1973. Οι τάφοι τους βρίσκονται στο παλαιό κοιμητήριο του Αγίου Ανδρέα στην Ερμιόνη, δίπλα από τους τάφους των Δεληγιανναίων.

Ο Γιώργος είναι γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Ερμιόνης έτους 1906-1907 με α/α 455, ηλικία 33 ετών και επάγγελμα «μαθητής» (φοιτητής). Σπούδασε Φαρμακευτική, άνοιξε φαρμακείο και έμενε στο Κρανίδι, όπου παντρεύτηκε την Καλομοίρα Κοντοβράκη. Απέκτησαν τρία παιδιά. Τον Κυριάκο (Κούλη), τη Σοφία και την Ιωάννα. Η Σοφία παντρεύτηκε τον συμβολαιογράφο Αντώνιο Θεοδώρου από τους Φούρνους, ενώ η Ιωάννα τον δικηγόρο Παντελή Φωστίνη. Κόρη τους είναι η Δήμητρα (Τούλα) Φωστίνη, συμμαθήτριά μου.

Ο Άγγελος φοίτησε στο μονοτάξιο Ελληνικό Σχολείο Ερμιόνης το σχολικό έτος 1906 -1907 σε ηλικία 12 χρόνων, αποφοίτησε από το αντίστοιχο Ελληνικό Σχολείο Κρανιδίου, ενώ Γυμνάσιο πήγε στον Πειραιά. Παντρεύτηκε την Αικατερίνη Βλαστού, της οποίας η οικογένεια καταγόταν από τα Σόκια της Μικράς Ασίας και είχε εγκατασταθεί ως προσφυγική στην Ερμιόνη (1922).3 Ο Άγγελος και η Αικατερίνη είχαν δύο παιδιά τον Κύρο(Κυριάκο) και τη Σοφία. Ο Άγγελος Καραγιάννης απεβίωσε το 1962. Ο Κύρος (γιος του) διετέλεσε Διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η σύζυγός του, Ελένη, ελληνικής καταγωγής, γεννήθηκε στην Κωστάντζα της Ρουμανίας. Έχουν ένα γιο τον Άγγελο και μια εγγονή την Ίριδα. Η Κα Ελένη Καραγιάννη είναι καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας και συνυπηρέτησε στο Κολλέγιο Αθηνών με τον αείμνηστο Απόστολο Γκάτσο.

Η Μαριγούλα, παντρεμένη με συμβολαιογράφο από τη Θεσσαλονίκη, πέθανε το 1917 στην Ερμιόνη κατά τη διάρκεια του τοκετού. Την είχε φέρει ο άνδρας της, φίλος με τον αδελφό της Γιώργο από τα φοιτητικά χρόνια, για να γεννήσει κοντά στους δικούς της.

Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον κύριο Κύρο Καραγιάννη για τις πληροφορίες που μου εμπιστεύτηκε και να του ευχηθώ υγεία και κάθε καλό στην οικογένειά του. Χωρίς τη δική του συμβολή το παρόν άρθρο δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί.

Έχουμε, όμως, ήδη αναφερθεί και στον μεγαλύτερο γιο του Γιώργου Ιω. Καραγιάννη, τον Γιάννη, που είχε μεγάλο ιστιοφόρο και έφτανε μέχρι την Οδησσό! Είχε τέσσερα παιδιά, δύο αγόρια, τον Λάζαρο και τον Γιώργο και δυο κορίτσια, την Ελένη και τη Ζαφείρω.

Ο Λάζαρος το σχολικό έτος 1907-1908, σε ηλικία 13 ετών, φοίτησε στο Ελληνικό Σχολείο Ερμιόνης. Εργάστηκε ως αποθηκάριος στην Ηλεκτρική Εταιρεία στην Αθηνών – Πειραιώς (Η.Ε.Α.Π.) και γυναίκα του ήταν η Σταυρούλα Κούτση από τους Φούρνους.

Ο Γιώργος (μπαρμπα – Γιωργάκης) ήταν ναυτικός με δικό του καΐκι. Είχε παντρευτεί την Ερμιονίτισσα Μαρία Νοταρά.

Η Ελένη παντρεύτηκε τον Κοσμά Καντρέβα από το Κρανίδι και η Ζαφείρω τον Ερμιονίτη Αντώνη Οικονόμου,  που είχε έρθει τότε από την Αμερική.

Έτσι το επίθετο Οικονόμου μετά από αρκετές 10/ετίες «επιστρέφει» στην οικογένεια Καραγιάννη. Δηλαδή, ο Γιάννης Γεωργ. Καραγιάννης ήταν ο παππούς από μητέρα του αείμνηστου Δημήτρη Αντ. Οικονόμου (Κουβέρτα).4

Σημ.:

1.   Τις πληροφορίες για τον μακρινό του πρόγονο (4 γενιές πίσω) επιβεβαίωσε ο Κύρος (Κυριάκος) Αγγ. Καραγιάννης, σύμφωνα με τα όσα είχε ακούσει από τον πατέρα του.

2.   Στον Γιάννη Εμ. Δεληγιάννη έχουμε αναφερθεί αναλυτικά σε προηγούμενο άρθρο μας.

3.   Ο αδελφός της Αικατερίνης Βλαστού, Μιλτιάδης, ήταν γιατρός. Εγκαταστάθηκαν στην Ερμιόνη με προτροπή του Νικολάου Λαζαρίδη.

4.   Από δω και κάτω αν γράψω περισσότερα αλλοίμονό μου από τον κουμπάρο μου!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Σπετσιώτης Γιάννης – Ντεστάκου Τζένη: «Το Ελληνικό Σχολείο (Σχολαρχείον) Ερμιόνης (1890 – 1909)», Αθήνα 2017.