Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Καρκίνος στο τηγάνι

Ο Οργανισμός για την Προστασία του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (ΕPA) άσκησε πιέσεις στην Oμοσπονδιακή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση των Τοξικών Νόσων και Ουσιών, ώστε να αποκρύψει μελέτη που δείχνει ότι οι χημικές ουσίες PFAS είναι ακόμη πιο επικίνδυνες από ό, τι πιστεύαμε παλιότερα. 

Η πίεση του EPA καθυστέρησε τη δημοσίευση της μελέτης για αρκετούς μήνες ενώ επιστήμονες που προσπάθησαν να μιλήσουν ανοιχτά για το θέμα και να προειδοποιήσουν το κοινό, όπως ο Robert Delaney πριν από έξι χρόνια, αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό. 

Ο Delaney, ο οποίος παρέδωσε μια αναφορά στους προϊσταμένους του σχετικά με τα υψηλά επίπεδα των χημικών ουσιών στα ψάρια και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους ανθρώπους, πλέον επιβεβαιώνεται. 

Και οι δύο αυτές καθυστερήσεις υπήρξαν χαμένες ευκαιρίες για να αποκτήσει κρίσιμες πληροφορίες το καταναλωτικό κοινό.

Όπως αποκαλύπτει με πρόσφατο άρθρο του, ο αμερικανικός ιστότοπος «The Intercept», οι κίνδυνοι από αυτές τις βιομηχανικές χημικές ουσίες είναι γνωστοί εδώ και δεκαετίες. 

Μια αγωγή που κατατέθηκε από την πολιτεία της Μινεσότα εναντίον της 3Μ, της εταιρείας που ανέπτυξε αρχικά και εμπορεύθηκε τις PFOS και PFOA, τις δύο πιο γνωστές ενώσεις PFAS, αποκάλυψε πως η εταιρεία γνώριζε ότι αυτά τα χημικά συσσωρεύονταν στο αίμα των ανθρώπων, για περισσότερα από 40 χρόνια. 

Οι ερευνητές της 3Μ κατέγραψαν την ύπαρξη των χημικών ουσιών στα ψάρια, ήδη από τη δεκαετία του 1970. Την ίδια περίοδο, οι επιστήμονες της 3Μ συνειδητοποίησαν ότι οι ενώσεις που παρήγαγαν ήταν τοξικές. 

Η εταιρεία είχε ήδη από εκείνη την εποχή αποδείξεις σχετικά με τις επιδράσεις των ενώσεων στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Η αγωγή, την οποία υπέβαλε ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα το 2010, κατηγορεί την 3M ότι μολύνει τα υπόγεια ύδατα με ενώσεις PFAS και ότι «ήξερε ή έπρεπε να γνωρίζει» ότι τα χημικά αυτά βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. 

"Η καταγγελία υποστηρίζει ότι η 3Μ ενήργησε σκόπιμα εναντίον της υγείας των πολιτών και της άγριας ζωής της Μινεσότα ". Η 3Μ διευθέτησε το αγωγή για 850 εκατομμύρια δολάρια το Φεβρουάριο και το Γραφείο Γενικού Εισαγγελέα της Μινεσότα κυκλοφόρησε μια σειρά εγγράφων - συμπεριλαμβανομένων εσωτερικών μελετών, σημειωμάτων, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και  ερευνητικών εκθέσεων - με λεπτομέρειες για τα όσα γνώριζε η 3M ότι προκαλούν οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες. 

Καρκίνος στο τηγάνι

Τα δύο συγκεκριμένα φθοροχημικά, το υπερφθοροοκτάνιο (PFOS) και το υπερφθοροοκτανοϊκό (PFOA) χρησιμοποιούνταν για δεκαετίες σε μαγειρικά σκεύη και άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι μπορούν να βλάψουν το συκώτι και να διαταράξουν το αναπαραγωγικό σύστημα και την ανάπτυξη σε ζώα τόσο στην άγρια φύση όσο και σε πειραματόζωα.
Επίσης, σε εργαστηριακό επίπεδο τα PFASs έχει διαπιστωθεί ότι βλάπτουν τον μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σύστημα, ενώ, είναι ύποπτα και για πρόκληση καρκίνου σε διάφορα όργανα.

Απόκρυψη σοβαρών πληροφοριών 

Ως επιδημιολόγος της 3Μ, ο Geary Olsen διέθετε πάρα πολλά δεδομένα στα χέρια του. Η εταιρεία για την οποία εργάστηκε από το 1998 παράγει περισσότερα από 55.000 προϊόντα και έχει περισσότερους από 90.000 υπαλλήλους. Ο Olsen είχε πρόσβαση σε εσωτερικές πληροφορίες και ήταν σε θέση να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.

Σε μια μελέτη, για παράδειγμα, ο Olsen εξέτασε τις εξετάσεις αίματος των εργαζομένων της 3M στα εργοστάσια της εταιρείας στην Αμβέρσα του Βελγίου και στο Decatur της Αλαμπάμα, τα οποία παρήγαγαν τις ουσίες PFOA και PFOS μεταξύ άλλων προϊόντων. 

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ο Olsen ξεκίνησε αυτή την έρευνα, τα χημικά αυτά ήταν γνωστό -  μέσα στην εταιρεία -  ότι συσσωρεύονται στους ανθρώπους και μεταβάλλουν τα επίπεδα χοληστερόλης στα  πειραματόζωα. 

Επειδή οι εργαζόμενοι είχαν υποβληθεί σε τρεις ξεχωριστούς κύκλους εξετάσεων αίματος, ο Olsen κατάφερε να ανιχνεύσει τα επίπεδα των χημικών ουσιών στο αίμα των εργαζομένων με την πάροδο του χρόνου. 

Και συνδυάζοντας τα αποτελέσματά του με διάφορες κλινικές μετρήσεις που η εταιρεία παρακολουθούσε, ήταν σε θέση να διαπιστώσει εάν υπήρχε σχέση μεταξύ της χημικής ουσίας και αυτών των αποτελεσμάτων στην υγεία των εργαζομένων.

Τα ευρήματα του Olsen, που καταγράφηκαν σε προσχέδιο έκθεσης τον Οκτώβριο του 2001, ήταν σαφή. Υπήρξε σχέση μεταξύ της ποσότητας PFOA στο αίμα των εργαζομένων και των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Το PFOA αύξησε τα επίπεδα τριγλυκεριδίων των εργαζομένων, γεγονός που αύξησε την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. 

Ωστόσο, λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα, όταν ο Olsen και τρεις ακόμη συγγραφείς της έκθεσης - όλοι εργαζόμενοι της 3M - δημοσίευσαν ένα άρθρο με βάση την ίδια έρευνα, υποβάθμισαν αυτό το βασικό και σοβαρό εύρημα. 

Η υποβάθμιση αυτών των ανησυχητικών ευρημάτων είναι μόνο μία από τις πολλές περιπτώσεις, όπου η 3Μ φαίνεται να έχει παρέμβει έτσι ώστε να παρουσιάσει αυτά τα δύο χημικά προϊόντα ως ασφαλή, σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιοποίησε ο Γενικός εισαγγελέας της Μινεσότα.


H "Δήλωση της Μαδρίτης"


Η "Δήλωση της Μαδρίτης" καταγράφει την προειδοποίηση 208 επιστημόνων από όλο τον κόσμο, όσον αφορά τους κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον από την χρήση των πολυ- και υπερ- φθοροαλκυλικών ουσιών (PFAS) και ορίζει ένα οδικό χάρτη για τη συγκέντρωση των απαραίτητων πληροφοριών και την πρόληψη περαιτέρω βλαβών.

Δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου 2015 του περιοδικού Environmental Health Perspectives.

Στις ΗΠΑ το PFOA απαγορεύτηκε το 2014. Στην Ευρώπη, το PFOS απαγορεύτηκε το 2008 και το PFOA θα απαγορευθεί πλήρως μέχρι το 2020.

Αν, λοιπόν, κάποιο από τα τηγάνια σας αναγράφει την ένδειξη "PFSA" (συνήθως στην λαβή ή στον πάτο του τηγανιού) τότε θα πρέπει να το αντικαταστήσετε και να επιλέξετε κάποιο άλλο αντικολλητικό σκεύος, το οποίο δεν θα έχει κατασκευαστεί με αυτές τις ουσίες.

enallaktikos