Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

10η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Αθήνα: 10.10.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

10η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Νέοι άνθρωποι και ψυχική υγεία σε έναν κόσμο που αλλάζει
 Σκεφτείτε πως είναι να μεγαλώνει κανείς στο σημερινό κόσμο. Να μάχεται συνέχεια ενάντια στις επιπτώσεις των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολέμων και της βίας, στο σπίτι, στα σχολεία και στην εργασία. Οι νέοι δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους στο διαδίκτυο - βιώνουν εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο και παίζουν βίαια παιχνίδια. Οι αριθμοί αυτοκτονίας και κατάχρησης ουσιών αυξάνονται σταθερά, οι νέοι LGBTQ αισθάνονται μόνοι τους και διώκονται επειδή είναι αληθινοί για τους εαυτούς τους και οι νέοι ενήλικες ζουν σε μια ηλικία που μπορούν να εμφανίσουν σοβαρές ψυχικές ασθένειες και όμως διδάσκονται ελάχιστα έως τίποτα για την ψυχική υγεία.
1 στους  6 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι μεταξύ 10-19  ετών: το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που στηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη καλεί να στηρίξουμε τους νέους και την ψυχική υγεία. Η ΕΣΑμεΑ στηρίζει την ΠΟΣΟΨΥ και διαδίδει με τη σειρά της το μήνυμα. Θέλουμε να δώσουμε προσοχή στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και οι νέοι ενήλικες στον κόσμο μας σήμερα και να ξεκινήσουμε τη συζήτηση γύρω από αυτό που χρειάζονται για να μεγαλώσουν υγιείς, ευτυχισμένοι και ανθεκτικοί.

Για τη συζήτησή μας σε όλο τον κόσμο #worldmentalhealthday
Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε εφήβους αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας, αν και οι περισσότεροι παραμένουν χωρίς σωστή διάγνωση.
"Η κακή ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια της εφηβείας έχει αντίκτυπο στην εκπαιδευτική επιτυχία και αυξάνει τον κίνδυνο του αλκοόλ, της χρήσης ουσιών και της βίαιης συμπεριφοράς", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, τονίζοντας ότι πολλά παιδιά και έφηβοι που εμπλέκονται σε συγκρούσεις και καταστροφές σε όλο τον κόσμο, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στον κίνδυνο ψυχολογικών προβλημάτων.
Μεταξύ των διαφόρων δράσεων που μπορούν να αναλάβουν οι κυβερνήσεις, ο ΠΟΥ συστήνει να επενδύσουν στην καλύτερη ενσωμάτωση της ψυχικής υγείας στα ευρύτερα συστήματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην ψυχική υγεία μέσω των γονέων και των εκπαιδευτικών. και στην ψυχοκοινωνική παροχή στα σχολεία και τους κοινοτικούς χώρους, ειδικά σε δύσκολα περιβάλλοντα όπως σε συγκρούσεις και  φυσικές καταστροφές.
"Τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύονται να δημιουργήσουν έναν κόσμο όπου όλοι, παντού, πρέπει να  μπορούν να βρουν βοήθεια σε θέμα ψυχικής υγείας, έναν κόσμο απαλλαγμένο από το στίγμα και τις διακρίσεις", δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.
"Εάν αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι στην ψυχική υγεία - αλλάζουμε τον κόσμο. Είναι καιρός να δράσουμε για την ψυχική υγεία".  





Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ.: www.esaea.gr ή www.esamea.gr.
Κοινοποίηση Έλλη Βασιλάκη