Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ: ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΛΙΣΣΑΙΟΥ



ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΛΙΣΣΑΙΟΥ

                                                                                          του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Στις 14 Ιουνίου η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του προφήτη Ελισσαίου1 που έζησε κατά τον 9ο και 10ο αιώνα π.Χ. Τον Ελισσαίο όρισε ως διάδοχό του ο ίδιος ο προφήτης Ηλίας. Όταν αναλήφθηκε με το πύρινο άρμα του στους ουρανούς, του έριξε τη μηλωτή του, ένδυμα από δέρμα προβάτου. Ήταν η απόδειξη της αυθεντικής διαδοχής.2
Ο «ένδοξος» προφήτης Ελισσαίος μπορεί να μην έχει το κύρος του προφήτη Ηλία είναι όμως ιδιαίτερα αγαπητός στην επαρχία μας.
Ξεχωριστά δε τιμάται στο Κρανίδι, όπου υπάρχει και ναός αφιερωμένος στη μνήμη του, κτισμένος το 1867.3 Πρόκειται για εξωκλήσι στα Ν.Δ. του Κρανιδίου, κοντά στον περιφερειακό δρόμο, όπου κάθε χρόνο στη μνήμη του Αγίου τελείται αγρυπνία.
Ο προφήτης Ελισσαίος είχε τη δύναμη να θεραπεύει όσους νοσούσαν από τη φοβερή ασθένεια της λέπρας. Μεταξύ άλλων θεράπευσε και τον λεπρό Νεεμάν, πολύτιμο συνεργάτη του βασιλιά της Συρίας.4
Πριν από 90 περίπου χρόνια το προαύλιο του ναΐσκου, στο

ΑΛΛΑΓΗ ΩΡΑΣ ΓΙΟΡΤΗΣ 2ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ


Ερμιόνη Με το σακίδιο στην πλάτη…



Κείμενο: Δαμιανός Νάκος Φωτογραφίες: Ρίνα Λουμουσιώτη, Δαμιανός Νάκος
Είναι δύσκολο να γράψεις για τον τόπο σου. Ειδικά αν αυτός ο τόπος, με τη φυσική του ομορφιά και την ιστορία του, σου έχει δώσει το κίνητρο για τις πρώτες παιδικές σου εξερευνήσεις, σε έχει μαγέψει σε κάθε σου βήμα, σε έκανε να αγαπήσεις τη φύση και να ανακαλύψεις αξέχαστες εικόνες με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας.
Η Ερμιόνη είναι μια στενή γραφική χερσόνησος στη νοτιοανατολική άκρη της Αργολίδας – κυριολεκτικά την αγκαλιάζει η θάλασσα. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, με τα παραδοσιακά της σπίτια να σχηματίζουν μοναδικά σοκάκια, που σου δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε νησί. Στα βόρεια βρίσκεται το λιμάνι της και εμπορικό κέντρο, στα νότια τη στολίζει η γραφική ακτή και ο μόλος στα Μανδράκια. Για να φτάσεις από
Βορρά σε Νότο, η απόσταση δεν ξεπερνάει τα 300 μ. Δυτικά σχηματίζεται λόφος, όπου είναι χτισμένη η παλαιά Ερμιόνη, και ανατολικά, στην άκρη της χερσονήσου, ένα από τα ομορφότερα μέρη της, το άλσος και ο αρχαιολογικός χώρος Μπίστι – ιδανική τοποθεσία για περπάτημα, τρέξιμο και πικ νικ όλο τον χρόνο. Στις μικρές βραχώδεις παραλίες του άλσους, μπορείς να απολαύσεις το κολύμπι σου σε πεντακάθαρα νερά, και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από την πόλη. Έξω από την πόλη, οι παραλίες της 

Ερμιόνης είναι αμέτρητες. Όμορφες και καθαρές, γνωστές και οργανωμένες, άγνωστες κι ερημικές. Όλες τους διαφορετικές, περιμένουν να τις ανακαλύψεις…

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥΓΑΡΟ

Μουσική βραδιά με τον Όθωνα Μεταξά στο ΦΟΥΓΑΡΟ την Κυριακή 17/6/2018, ώρα 21.30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ερμιονίδας και την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, εν όψει του επετειακού, 5ου Φεστιβάλ επαγγελματικού Θεάτρου “Ερμηνείες στην Ερμιονίδα” που θα διεξαχθεί και φέτος το καλοκαίρι (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) στην έδρα του, τον Πολυχώρο ARTίκι “Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνιγνγκ” στο Κρανίδι, «ταξιδεύει» στο Ναύπλιο την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 για να παρουσιάσει το Πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ στο κοινό της Αργολίδας και διοργανώνει στο ΦΟΥΓΑΡΟ στο Ναύπλιο Προφεστιβαλική Μουσική Βραδιά με τον δημοφιλή ερμηνευτή Όθωνα Μεταξά, με ελεύθερη είσοδο.

Η επίσημη Παρουσίαση του Προγράμματος του Φεστιβάλ για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και ΗΜΕ θα γίνει στις 19.00 και στις 21.30 θα ξεκινήσει η Μουσική Βραδιά.

Τον Όθωνα Μεταξά θα συνοδεύσει η ορχήστρα του Γιάννη Μπελώνη:

Πρόσκληση απο το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπλίου – Παράρτημα Κρανιδίου


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπλίου  – Παράρτημα Κρανιδίου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αργολίδας σας προσκαλούν στην εκδήλωση με θέμα «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΜΗ ΤΥΠΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» 
που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Ιουνίου στις 7:30μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Κρανιδίου με ομιλήτρια την συμπατριώτισσα μας Δρ. Ιωάννα Δέδε Προϊσταμένη της Διεύθυνσης  Πιστοποίησης Προσόντων του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού)

Κρανίδι 13/06/2018

ΘΕΜΑ: «Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ» ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπλίου – Παράρτημα Κρανιδίου και το Επιμελητήριο Αργολίδας πήραν μια σημαντική πρωτοβουλία να προσκαλέσουν την Δρ. Ιωάννα Δέδε Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προσόντων του ΕΟΠΠΕΠ ως κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση που διοργανώνουν με θέμα : ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΏΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΗ ΤΥΠΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Ο Απόλλωνας Γλύκας στην ομαδική έκθεση «Pillow Gravity»

Invitation to
 

PILLOW GRAVITY


Opening night: Thursday June 14th,19:30

Η αίθουσα τέχνης ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου, παρουσιάζει την ομαδική έκθεση «Pillow Gravity» με έργα των

Μαίρη Αντωνοπούλου
Απόλλωνας Γλύκας
Νικολέττα Κατσαμπέρη
Χρήστος Μπληγιάννος
Ζέτα Νικολοπούλου
Γιώργος Παλαμάρης
Ηλίας Σιψάς
Αντώνης Σταμπέλος
Βαγγέλης Χατζής
Νίκος Iavazzo

Καλή επιτυχία Απόλλωνα!

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
                                                                                   ΣΔΕ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

                                                                                 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ
            ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

                 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

                         ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

                    ΓΙΑ  11Η   ΣΥΝΕΧΗ  ΧΡΟΝΙΑ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ 
                     ΠΑΡΕΧΕΙ  ΙΣΑΞΙΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ  
                     ΜΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ  ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

                              ( Α’ ΚΑΙ Β’ ΚΥΚΛΟ ΜΑΘΗΣΗΣ  ΣΠΟΥΔΩΝ )

                                  Ο  ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ :

Ημερίδα «Ημέρα για την Ενέργεια»



Πρόσκληση
Ημερίδα «Ημέρα για την Ενέργεια»
Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018, ώρα 13.30 μ.μ.
Στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης (Κτίριο Συγγρού)

Ο Δήμος Ερμιονίδας, σε συνεργασία με την Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Ο.Τ.Α. ΠΕΤΑ, προσκαλεί τους Δημότες και κάθε ενδιαφερόμενο σε ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Ημέρα για την Ενέργεια» την Παρασκευή 15 Ιουνίου, στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης (Κτίριο Συγγρού). Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Σφυρής Δημήτριος.

Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τη συμμετοχή του Δήμου Ερμιονίδας στο Σύμφωνο Δημάρχων, για τους στόχους της διεθνούς αυτής πρωτοβουλίας και για και τα οφέλη που μπορεί να δημιουργήσει σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο.

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα παρουσιαστεί επίσης το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ) του Δήμου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ*
13.30 μ.μ.                     Προσέλευση
13.45 μ.μ.                     Έναρξη Ημερίδας
                                    Χαιρετισμός Δημάρχου Ερμιονίδας, κ. Δημητρίου Σφυρή

13.50 μ.μ.                     Σύμφωνο Δημάρχων: Τι είναι και ποια είναι τα οφέλη – Εισηγητής κ. Νικόλαος Χιωτάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε.
14.00 μ.μ.                     Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος Δήμου Ερμιονίδας – Εισηγήτρια Αριάδνη Μίχου, Αρχιτέκτων, Επιστημονικός Συνεργάτης ΠΕΤΑ Α.Ε.
14.20 μ.μ.                     Ερωτήσεις - Συζήτηση

*Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί μέχρι την ημέρα πραγματοποίησης της εκδήλωσης.