Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Καλοκαιρινή πρόταση από τη Σαρωνίδα Βατικιώτη - Γκάτσου


Όσοι είσαστε στον Αργοσαρωνικό μια ειδυλλιακή βραδιά σάς περιμένει στον μαγευτικό χώρο, στο εκκλησάκι του Σταυρού στον Πόρο, με μουσική και αφήγηση παραμυθιών.

Αφηγήτριες:
Μαντώ Βελλέ, Κατερίνα Οικονόμου αφηγήτρια - υψίφωνος

Μουσική:
Δήμητρα Βλάχου φωνή,
Γιάννης Ζαβαλάρης σαντούρι,
Παντελής Μανιάτης κανονάκι, μπεντίρ.

9η Δράση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης "Απ. Γκάτσος''

Σας περιμένουμε ΣΗΜΕΡΑ στις 7 μ.μ. στη βιβλιοθήκη μας να εργαστούμε πάνω στα δεδομένα των κτιρίων του τόπου μας  !!!

Αφηγήσεις για μεγάλους στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης


Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Βασίλης Γκάτσος: Η Αντιπολίτευση έχει απόλυτο δίκιο

Η αφαλάτωση υφάλμυρου νερού που αντλείται από τον υδροφόρο ορίζοντα της Ερμιονίδας είναι απαράδεχτη περιβαλλοντικά. Η αρμόδια υπηρεσία δεν μπορεί να εγκρίνει ΜΠΕ τέτοιου έργου, όταν, όχι απλώς χειροτερεύει η κατάσταση των υπογείων υδάτων της  Ερμιονίδας, αλλά προξενείται αθεράπευτη μόνιμη βλάβη.
Η Αντιπολίτευση πρέπει αμέσως, αν δει ότι εγκρίνεται ΜΠΕ για τέτοιο έργο, να πάει την υπόθεση στο ΣτΕ. Τέτοιο έργο ΔΕΝ υπήρχε στο πρόγραμμα της Συμπολίτευσης, άρα δεν έχει εξουσιοδότηση για  τέτοιο έργο από κανέναν ψηφοφόρο της.

Τα περί παρεμπόδισης, τάχατες, από την Αντιπολίτευση του "έργου" της Συμπολίτευσης για τη "σωτηρία" του τόπου μας, των κατοίκων και της οικονομίας μας,...... μέσω αφαλάτωσης υπογείων υδάτων, είναι παιδαριώδη.
Αλλοίμονο αν δεν αντιδράσει το σύνολο της Αντιπολίτευσης, σε αυτή την καταστροφική λύση.
Όχι άλλες επιπολαιότητες τύπου Σταυρού Διδύμων.


Βασίλης Γκάτσος

ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Περί....μονάδας αφαλάτωσης


Την Τρίτη 7 Αυγούστου 2018,πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος ανακοίνωσε στο σώμα σειρά έργων που θα υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Μεταξύ αυτών μας ενημέρωσε ότι στις 15 Σεπτεμβρίου 2018 θα γίνει η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης από υπάρχουσες υδρογεωτρήσεις στο Κρανίδι (περιοχή Γκούρι Βιτόριζα) . 

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ ΑΠΟ ΥΦΑΛΜΥΡΑ ΝΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ

Στο ΔΣ του Δήμου Ερμιονίδας  την περασμένη Τρίτη (07-08-2018) ο Δήμαρχος Ερμιονίδας ενημέρωσε το Σώμα ότι γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για αφαλάτωση από υφάλμυρα νερά. 

Στην τοποθέτησή μου, αμέσως μετά την ενημέρωση του Δημάρχου, κατέκρινα την απαράδεκτη τακτική του στο σοβαρότατο αυτό θέμα και τόνισα πως περισσότερο θέλει να προωθήσει την αφαλάτωση για μικροπολιτικές σκοπιμότητες αφού έχει «τάξει» στις ομιλίες του πόσιμο νερό στους καταναλωτές και δεν τον ενδιαφέρουν τα συμφέροντα του Δήμου Ερμιονίδας καθώς και οι συνέπειες των επιλογών του.

Ελβετία: Με σούπερ πούμα μεταφέρουν νερό σε χιλιάδες διψασμένες αγελάδες



Ένας τόνος ψάρια ανασύρθηκαν νεκρά, εξαιτίας του καύσωνα, από τον ποταμό Ρήνο, στη βόρεια Ελβετία, καθώς η θερμοκρασία των υδάτων αυξήθηκε έως και τους 27,6 βαθμούς, μετέδωσαν ελβετικά ΜΜΕ.
Χίλια κιλά θυμάλων ανασύρθηκαν νεκρά από το Σαββατοκύριακο στην περιοχή μεταξύ της λίμνης Κωνσταντίας, στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας και της πόλης Σαφχάουζεν, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS.
Περισσότερα:kathimerini 

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης :Ιστορικός περίπατος στο Μπίστι


Η Κατερίνα Διδασκάλου στο 5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ»

Η Κατερίνα Διδασκάλου στο 5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ»
την Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018 σκηνοθετεί και ερμηνεύει το εμβληματικό έργο «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου
‘Ωρα έναρξης 9.00 μ.μ. –
Πληροφορίες κρατήσεις εισιτηρίων: 697 697 2224. ΕΙΣΟΔΟΣ: 10€/ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ–ΜΑΘΗΤΙΚΟ: 5€
Πολυχώρος ARTίκι Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, περιφερειακός δρόμος Κρανιδίου-Ερμιόνης

Πρόσκληση από τη Δημ. Βιβλιοθήκη Ερμιόνης


Συναυλία με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη στην Ερμιόνη


Η Ενωση Ερμιονίδας το Σάββατο 18 Αυγούστου διοργανώνει συναυλία με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο Ερμιόνης με ώρα έναρξης στις 21:30.
Προπώληση 10Ευρώ/ Ταμείο 12 Ευρώ.
Η Συναυλία γίνεται με την υποστήριξη του Ν.Π.Κ.Π.Α. Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας.

ΒΑΤΡΑΧΟΙ του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου


Κώστας Φιλίππογλου
ΒΑΤΡΑΧΟΙ του Αριστοφάνη

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
10  11 Αυγούστου

Στην παράσταση του Κώστα Φιλίππογλου, που συνεργάζεται εδώ με κορυφαίους κωμικούς, ο κόσμος των ζωντανών αργοπεθαίνει μέσα στην αδυναμία του να πλάσει μύθους που θα τους σέβεται. Αντίθετα, ο Άδης σφύζει από ζωή, γιατί οι κάτοικοί του παραμένουν ικανοί να παίρνουν απόσταση από τον εαυτό τους.

Σημείωμα του σκηνοθέτη:

Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΞΗΣ: Με αφορμή την κορυφαία και πρωτόγνωρη για όλη την Ερμιονίδα εκδήλωση των Βραβείων Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη υπο την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας


Όσοι παρευρεθήκαμε στο προαύλειο χώρο του Δημαρχείου αλλά και όσοι παρακολούθησαν απ΄όλα τα μέσα και τους Πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς την εκδήλωση της 4ης Αυγούστου 2018 στην Ερμιόνη συμφωνούν τουλάχιστον, στα παρακάτω:
ΕΡΜΙΟΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΠΙΤΥΧΙΑ – ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ – ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ –ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ – ΣΕΒΑΣΜΟΣ !
Για την κυρία Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο απ΄αυτά που ειπώθηκαν προχθές εκτός από μια προσφώνηση που έχουμε όλοι οι Ερμιονίτες μέσα μας για την συμπατριώτισσά μας που με το μεγάλο έργο της έχει αναδειχτεί ως η πιο γνωστή Ελληνίδα παγκοσμίως !

<<Η ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ – Η ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ!>>


Ήτανε Μάϊος του 2016 όταν ο συμπατριώτης μας Θωμάς Σκούρτη

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

16 Αυγούστου τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Κώστα Μπροδήμα στα Δίδυμα


Του παλικαριού από τα Δίδυμα που αυτή την μέρα, το 1974, έπεσε ηρωικά στην Κύπρο, κατά την Μάχη της ΕΛΔΥΚ. Ήταν 22 ετών.
Του Ήρωα, που με άλλους 12, έμειναν μαχόμενοι στο όρυγμα μέχρι που τελείωσαν τα πυρομαχικά.
Δεν υποχώρησαν, έμειναν εκεί και κάλυψαν την απαγκίστρωση των υπολοίπων Μαχητών αν και γνώριζαν ότι ο θάνατος ήταν βέβαιος.
Του Ήρωα που συνελήφθη από τους Τούρκους μαζί με τους συμπολεμιστές του, χωρίς πυρομαχικά, ουσιαστικά άοπλοι, και εκτελέστηκαν επί τόπου.
Του Ήρωα που τα οστά του, ακριβέστερα ό,τι από αυτά βρέθηκε, επέστρεψαν στην πατρώα γη μετά από 43 χρόνια και τάφηκαν πέρυσι στις 3 Ιουνίου στον τάφο των γονιών του.
Φέτος, 44 χρόνια μετά την Ηρωική Θυσία του, Ήρωες των Ηρώων αποκάλεσαν οι Κύπριοι τον Κώστα και τους 12 συμπολεμιστές του, γίνονται τα αποκαλυπτήρια της προτομή του που έχει τοποθετηθεί δίπλα από το Μνημείο των Ηρώων του Χωριού.

Αθάνατος
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα δάκρυά μου..



Δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα δάκρυά μου όταν βρέθηκα έξω από την τάξη μου, στο Δημοτικό Σχολείο από όπου αποφοίτησα στην ΣΤ’ Δημοτικού και όπου τώρα στεγάζεται το Δημαρχείο της Ερμιόνης. Σε αυτόν τον χώρο, ο φωτισμένος μου δάσκαλος, ο αείμνηστος Μιχάλης Παπαβασιλείου, μου ενέπνευσε την αγάπη μου για την αρχαιολογία, προτρέποντάς μας, όλους τους μαθητές του, να ψάχνουμε με τα παιδικά μας φτυαράκια κομμάτια της ιστορίας του τόπου μας σε αυτό το ίδιο χώμα της Ερμιόνης. Είναι ένας τόπος μικρός και συνάμα τόσο μεγάλος! Αυτή η πανέμορφη γραφική χερσόνησος, είναι για μένα μια αγκαλιά, στην οποία πάντοτε επιστρέφω, νιώθοντάς την τόσο οικεία, όσο την αγκαλιά της μητέρας μου. Της μητέρας μου, που μου ενέπνευσε την αγάπη και την προσφορά στον συνάνθρωπο, όπως και να αγαπώ αυτό τον τόπο και τους ανθρώπους του, για την απλότητα και την καλοσύνη τους! Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ερμιόνη 4 Αυγούστου 2018.


Mε βαθιά συγκίνηση βρέθηκα στο σχολείο μου στην αγαπημένη μου Ερμιόνη, έξω από την πόρτα του στο προαύλιο, στο ίδιο σημείο όπου έκανα τα πρώτα μου παιδικά όνειρα! Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ερμιόνη 4 Αυγούστου 2018.




7η & 8η δράση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης "Απ. Γκάτσος''


Διήμερο δράσεων στη βιβλιοθήκη μας !!!

Την Τρίτη 7/08 θα προσπαθήσουμε να αποδώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τους κανόνες των κοινωνικών δικτύων που εισρέουν στην ζωή μας όλο και πιο δυναμικά και την Τετάρτη 8/08 θα ζωγραφίσουμε το βάθος της θάλασσας, τα ύψη των βουνών , των δέντρων αλλά και τη θερμοκρασία της ημέρας παρέα με τον Oliver Jeffers και όλους τους παιδικούς φίλους της βιβλιοθήκης μας !

Προσοχή : το εργαστήρι της Τρίτης που αφορά τα κοινωνικά δίκτυα αφορά μόνο παιδιά 12 - 18 ετών !!!

Σας περιμένουμε !

Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Ερμιονίδα: Τεχνάσματα για να κόβεται η πρόσβαση στις παραλίες



Η τραγωδία στο Μάτι της Αττικής ήταν η αφορμή για την έρευνα. «Υπάρχουν ιδιοκτησίες που δεν μπορείς να πας ή λόγω του ανάγλυφου του εδάφους, είτε επειδή δεν τηρήθηκε αυτό που προβλέπεται. Δηλαδή, ναι μεν στην άδειά τους εμφανιζόταν ότι έχουν ένα δρομίσκο που πηγαίνει προς τη θάλασσα και αυτοί με κάποιους τρόπους την κλείνουν, είτε φυτεύοντας, είτε κάνοντας κάποιες τοιχοποιίες.
Η νομοθεσία υπάρχει. Το θέμα είναι κατά πόσο εφαρμόζεται και αν το κράτος το ίδιο έχει τη δυνατότητα να μπορέσει να αναπτύξει τέτοιους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να φτάσουμε σε ένα σημείο να μπορεί να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση». Είναι φράση του δημάρχου Ερμιονίδας, από η συνέντευξη που έδωσε στον Άκη Γκάτζιο, με θέμα την πρόσβαση στις παραλίες της Ερμιονίδας.

Ο φακός του anagnostis κατέγραψε μάντρες και προσβάσεις σε τμήμα της θάλασσας της Ερμιονίδας.
Δείτε το video

Παρουσία υψηλών προσώπων τα βραβεία πολιτισμού Μαριάννας Βαρδινογιάννη στην Ερμιόνη

parapolitikaargolida 
Πριν από δυο χρόνια ήρθε ως πρόταση του Θωμά Σκούρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας η ιδέα να θεσμοθετηθούν βραβεία πολιτισμού Μαριάνα Βαρδινογιάννη, έγινε ομόφωνα αποδεκτή κι έτσι φτάσαμε στο σήμερα.Στο σήμερα όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση των βραβείων υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του Δήμου Ερμιονίδας.

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Σφυρής καθώς και ο πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Χρήστος Δάγκλης σχεδίασαν και έστησαν αυτή την εκδήλωση μέχρι την παραμικρή της λεπτομέρεια. Ο θεσμός των βραβείων πολιτισμού έχει παγκόσμιο αλλά ταυτόχρονα και τοπικό χαραχτήρα, βραβεύεται ένας άνθρωπος του πολιτισμού με πανελλαδική ή παγκόσμια εμβέλεια κι ένας άνθρωπος ή ένας σύλλογος τοπικός.
 Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη συγκινημένη για την εκδήλωση αλλά κυρίως για τον τόπο που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση όπου ήταν το δημοτικό σχολείο  στο οποίο φοίτησε, όμως εκτός των άλλων εξήγγειλε και δυο υποτροφίες από το ίδρυμα Μαριάννας Βαρδινογιάννη για τελείοφοιτους φοιτητές της Αρχαιολογίας και της Σχολής Καλών Τεχνών από την Αργολίδα οι οποίοι έχουν αριστεύσει και θέλουν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές.
Στην έναρξη της εκδήλωσης κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, στα οποία αναφερόμενος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ήταν αποτέλεσμα τραγικών λαθών.
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Σφυρής εκτός των άλλων επισήμανε την προσφορά του Βαρδή Βαρδινογιάννη στην Ερμιονίδα και χαρακτήρισε το ζεύγος Βαρδή Βαρδινογιάννη από τους τελευταίους μεγάλους ευεργέτες. Τα πρώτα βραβεία πολιτισμού Μαριάννας Βαρδινογιάννη δόθηκαν στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αρχαιολόγο Νίκο Σταμπολίδη  και στον σύλλογο Ερμιονιτών που    παρέλαβε ο πρόεδρος του Ερμιονικού Συνδέσμου, Γιάννης Σπετσιώτης Το Βραβείο Πολιτισμού για την Ελληνική Παράδοση 2018 .
 Παρόντες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος , ο πρόεδρος της ένωσης κεντρώων Ν.Λεβέντης, η κα Γουλανδρή , ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Σπένσερ Κουίκ ,μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, η βασίλισσα Άννα-Μαρία και οι πρίγκιπες Παύλος και Νικόλαος,ο γιός του Βαλερί Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εσταίν ,οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός ως εκπροσωπος του Προέδρου της Ν.Δ. και οι Γιάννης Γκιόλας και Γιάννης Μανιάτης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου , Αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί, η πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Άννα Ψαρούδα-Μπενάκοι κ.α.