Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Καρκινογόνα πρωινά

Ένα μπολ βρώμης μέχρι σήμερα ήταν ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους για να ξεκινήσει κανείς την ημέρα του. Ωστόσο σύμφωνα με μια νέα μελέτη αυτό ενδεχομένως να μην ισχύει πλέον.
Όπως γράφουν διεθνή μέσα, επικαλούμενα τη μελέτη της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης environmental working group, η βρώμη ενδέχεται να περιέχει επικίνδυνα επίπεδα γλυφοσάτης, της χημικής ουσίας δηλαδή που χρησιμοποιείται στο πιο γνωστό ζιζανιοκτόνο παγκοσμίως, το Round Up, της Monsanto, το οποίο σύμφωνα με έρευνες συνδέεται με εμφάνιση καρκίνου.
Ειδικότερα, όπως γράφει το RT, η μελέτη που διεξήχθη από την οργάνωση διαπίστωσε πως 43 από τα 45 δημοφιλή δημητριακά για πρωινό που ελέγχθηκαν σε τρεις τοποθεσίες στις ΗΠΑ περιείχαν ίχνη γλυφοσάτης. Τα 31 από αυτά περιείχαν επικίνδυνα υψηλά επίπεδα από τη χημική ουσία. Όλα περιείχαν βρώμη και τα υψηλά ποσοστά γλυφοσάτης οφείλονται σε αυτήν. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη λίστα)

Περισσότερα tvxs

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΑΙΓΝΙΔΙΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ


ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Κ.Π.Α.Π.Κ.Π. 
ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ 
ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας περιμένουμε 
 τη Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018 στις 7:00 μ.μ.
στο προαύλιο του Μουσείου Παιχνιδιών Ερμιόνης
για να γιορτάσουμε μαζί τα 5 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου.

Φωτ: Μαρία Τράκη

Η παρουσία σας θα είναι χαρά και ενίσχυση για τον Σύνδεσμό μας.


"Κρυφές αλήθειες και φανερά ψέματα"


ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΗΣ, ΣΤΑ ΟΡΙΑ...σήμερα στο ARTίκι

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
Διγενής Ακρίτης, στα όρια, άγνωστου συγγραφέα (έμμετρο ποίημα του 11ου-12ου αιώνα)
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Καραγιάννη
Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Διαμόρφωση ηχητικού τοπίου: Ρηνιώ Κυριαζή
Σκηνικός χώρος – Κοστούμια: Σοφία Καραγιάννη, Βάσια Μίχα
Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Μίχα
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Σχεδιασμός αφίσας: Βασίλης Σελιμάς
Ερμηνεύουν : Ιωσήφ Ιωσηφίδης,
Κωνσταντίνος Πασσάς, Αλέξανδρος Τούντας

Εγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ηρωα Κώστα Μπροδήμα στα Δίδυμα



Πριν λίγη ώρα, σε μια λιτή τελετή, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας έκανε τα αποκαλυπτήρια της Προτομής του Ηρωα Κώστα Μπροδήμα στα Δίδυμα.
Εκλεισε έτσι σήμερα ένα ‘κύκλος’ που ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 1974, με την ‘ενημέρωση’ της οικογένειας ότι ο Κώστας ‘ήταν απών στο προσκλητήριο και δηλώθηκε ως αγνοούμενος’
Στην αρχή ήταν ο πόνος, η θλίψη και η οργή, η αγωνία, η προσπάθεια για περισσότερες πληροφορίες από συμπολεμιστές και άλλους, οι πληροφορίες λίγες και αντιφατικές, τα χρόνια περνούσαν, πρώτη και γρήγορα έφυγε η μάννα που δεν άντεξε, μετά ο πατέρας.
Υπομονή, πόνος, τρέξιμο, προσμονή και ελπίδα που όπως πάντα πεθαίνει τελευταία.
Ωσπου ήρθε η ταυτοποίηση των οστών.
Οι ελπίδες, όσες είχαν απομείνει, μηδενίστηκαν.

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ


ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ

ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ





ΚΡΑΝΙΔΙ  28-29  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2018


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
ΤΡΙΤΗ  28 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ 2018

7.00 μ.μ.
ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη
Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδας και Τροιζηνίας κ.κ. Εφραίμ.

Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Απόλαυση για τους παρισταμένους ο ιστορικός περίπατος στο Μπίστι Ερμιόνης

Από το 2012 και κάθε χρόνο αδιαλείπτως το ΙΛΜΕ, το μήνα Αύγουστο, οργανώνει έναν εξαιρετικού ενδιαφέροντος ιστορικό περίπατο με ξεναγό την Ήρα Φραγκούλη – Βελλέ.
Έτσι και φέτος το δροσερό απόγευμα του Σαββάτου 11-8-2018 είχαμε την ευκαιρία, περισσότεροι των 50 ατόμων, να παρακολουθήσουμε την πραγματικά εξαιρετική ξενάγηση της Ήρας στο κατάσπαρτο από ναούς, κατά τον Παυσανία, αρχαίο «Ποσείδιον», (Μπίστι).


Η συνάντηση έγινε στη «σκάβιζα ε Γαλιότη» δηλαδή στη σκάλα του Γαλάτη, λίγο πριν τη βόρεια είσοδο του Μπιστιού, όπου ο αμφιλεγόμενος φιλικός Νικόλαος Γαλάτης δολοφονήθηκε το 1819 από το φίλο του Πάνο Δημητρόπουλο. Η εντολή δόθηκε από την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας υπό το κράτος του φόβου αποκάλυψης του μυστικού της οργάνωσης από την πληθωρική αλλά παρορμητική προσωπικότητα του Ιθακήσιου φιλικού.

Πρώτος σταθμός μας το εκκλησάκι του Άϊ Νικόλα, χτισμένο εντός του Ενετικού τείχους. Σ’ αυτό έχουν ενσωματωθεί αρχαία μέλη και ενεπίγραφες βάσεις αφιερωμάτων ενώ στο προαύλιό του μικροί πώρινοι αρχαίοι κίονες.
Στο σημείο αυτό πληροφορηθήκαμε για τους ενετοτουρκικούς πολέμους και συγκεκριμένα για τον αγώνα του Κασίμ πασά εναντίον των Ενετών μέχρι που το 1714 το Κάστρο (Καστρί) περιήλθε στην κατοχή των Τούρκων.
Πληροφορηθήκαμε για τις καταστροφές (1729) του Αβά Φουρμόν (Fourmont), ο οποίος κατεδάφισε το εννέα μέτρων δυτικό ενετικό τείχος. Το 1908 ο Φιλαδελφέας το ανέσκαψε και το καθάρισε αποκαλύπτοντας τέσσερις ενετικούς πύργους.
Στη συνέχεια με πολύ ενδιαφέρον οι παριστάμενοι παρατήρησαν την μαρμάρινη βάση σε μορφή βωμού εντός του βυζαντινού τείχους με τα ίχνη δύο πελμάτων στην επάνω πλευρά της και με την έμμετρη επιγραφή της (2ος ή 3ος αιών μ.Χ.).
Οι επιγραφές εντός του τείχους συνδέθηκαν με τη λατρεία της θεάς Δήμητρας στην Ερμιόνη αλλά και τους πολιτικούς θεσμούς καθώς και τους αγώνες που γίνονταν στην Ερμιόνη προς τιμήν θεοτήτων.
Στη συνέχεια οδηγηθήκαμε στην πλατεία του Μπιστιού, όπου κείτονται τα ερείπια του αρχαίου ναού, του αφιερωμένου στον Ποσειδώνα ή την Αθηνά με τους δώδεκα κίονες, δωρικού ρυθμού.
Η «ευθυντηρία» του δαπέδου, οι εξόριστοι Σάμιοι, οι ανασκαφές του Φιλαδελφέα και η Βυζαντινή Βασιλική που ακούμπησε πάνω τον αρχαίο ναό, μας έδωσαν ενδιαφέροντα στοιχεία.
Η ερμιονίτικη πορφύρα και τα πορφυρεία, που λειτούργησαν πάνω από χίλια χρόνια και επεξεργάστηκαν εκατομμύρια πορφύρες, ο Μύλος του Μπιστιού με τις πολεμίστρες του με την μοναδική κατασκευαστική του ιδιαιτερότητα αφού αντί χαλικιού έχουν χρησιμοποιηθεί σπασμένα κελύφη πορφύρας, το αρχαίο μνήμα, το παλιό φανάρι και η σπηλιά της Βιτόριζας, αξιοποιήθηκαν επαρκώς από την ξενάγηση.
Με λίγα λόγια στο Μπίστι συναντήθηκαν η αρχαιολογία, η ιστορία και η λαογραφία με τρόπο που η Ήρα συνταίριασε όμορφα με τη γνώση της και την παραστατικότητά της. Ήρα σ’ ευχαριστούμε.
Ερμιόνη 14-08-2018
Τίνα Αντωνοπούλου
Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ Δέκατο μέρος


Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ Δέκατο μέρος


Δημήτρης Τουτουντζής.



Σκλαβιά και απολύτρωση.     

    Το δουλεμπόριο ήταν ο λόγος της ύπαρξης, το κίνητρο και το κέρδος των πειρατών της Μεσογείου, είτε της κλασικής εποχής είτε των Μαυριτανών, για περισσότερο από είκοσι αιώνες. Οι δουλειές τους αναπτύχθηκαν καταπληκτικά. Σχηματίστηκαν εταιρίες στο Αλγέρι, στην Τύνιδα και στην Τρίπολη με μοναδικό σκοπό τη χρηματοδότηση καραβιών που στέλνονταν στη θάλασσα με μοναδική αποστολή να φέρουν πίσω ένα ζωντανό φορτίο. Δεν υπάρχουν στατιστικές, δεν περνούσε όμως χρονιά χωρίς να εξαφανιστούν χιλιάδες Ευρωπαίοι στο βάραθρο αυτού του εμπορίου. Ο Πάτερ Νταν, που χρόνια ολόκληρα δούλεψε ανάμεσά τους, δηλώνει πως το 1634 μονάχα στο Αλγέρι υπήρχαν είκοσι πέντε χιλιάδες χριστιανοί σκλάβοι, χωρίς να λογαριαστούν οι οχτώ χιλιάδες χριστιανοί που είχαν τουρκέψει.

    Μόλις έφερναν τους αιχμαλώτους στο λιμάνι, τους πήγαιναν κατευθείαν στα κάτεργα, στερεές υπόγειες φυλακές. Εξετάζονταν τότε από δραγουμάνους, που κατέγραφαν το όνομα του καθενός, τον τόπο της καταγωγής του και το επάγγελμά του. Για εκείνους που είχαν πλούσιους συγγενείς καθόριζαν ένα ποσό για λύτρα και τους έβαζαν στην μπάντα, ώσπου να κανονιστεί το ζήτημα. Οι άλλοι δυστυχισμένοι στέλνονταν στο Μπεζιστάν, το μεγάλο

Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας:Πρόσκληση στη παρουσίαση βιβλίου της Σοφίας Μαχαίρα


Σας καλούμε σήμερα, στον Πολυχώρος Artiki, στο Κρανίδι και ώρα 20.30 να παρακολουθήσετε την παρουσίαση του εξαιρετικού βιβλίου για την Ακρόπολη της Αθήνας, της συμπατριώτισάς μας Σοφίας Μαχαίρα. Η παρουσία σας θα μας τιμήσει.Φωτογραφία του Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας.

Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Υψηλός και σήμερα ο κίνδυνος έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιας στην Ερμιονίδα

Καρκίνος στο τηγάνι

Ο Οργανισμός για την Προστασία του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (ΕPA) άσκησε πιέσεις στην Oμοσπονδιακή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση των Τοξικών Νόσων και Ουσιών, ώστε να αποκρύψει μελέτη που δείχνει ότι οι χημικές ουσίες PFAS είναι ακόμη πιο επικίνδυνες από ό, τι πιστεύαμε παλιότερα. 

Η πίεση του EPA καθυστέρησε τη δημοσίευση της μελέτης για αρκετούς μήνες ενώ επιστήμονες που προσπάθησαν να μιλήσουν ανοιχτά για το θέμα και να προειδοποιήσουν το κοινό, όπως ο Robert Delaney πριν από έξι χρόνια, αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό. 

Ο Delaney, ο οποίος παρέδωσε μια αναφορά στους προϊσταμένους του σχετικά με τα υψηλά επίπεδα των χημικών ουσιών στα ψάρια και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους ανθρώπους, πλέον επιβεβαιώνεται. 

Και οι δύο αυτές καθυστερήσεις υπήρξαν χαμένες ευκαιρίες για να αποκτήσει κρίσιμες πληροφορίες το καταναλωτικό κοινό.

Όπως αποκαλύπτει με πρόσφατο άρθρο του, ο αμερικανικός ιστότοπος «The Intercept», οι κίνδυνοι από αυτές τις βιομηχανικές χημικές ουσίες είναι γνωστοί εδώ και δεκαετίες.