Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Βασικά Βιβλία για την Κατοχή στην Ερμιονίδα, Τροιζηνία και τα γύρω νησιά. Του Βασίλη Γκάτσου

«Ελεύθερο Βήμα»
Από την Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού.
Η Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού, δημιούργησε ένα νέο χώρο, το «Ελεύθερο Βήμα», όπου οι αναγνώστες της θα έχουν την δυνατότητα να δημοσιοποιούν σκέψεις, απόψεις, θέσεις, επιστημονικά άρθρα ή εργασίες αλλά και σχολιασμούς επίκαιρων γεγονότων.
Σήμερα στο «Ελεύθερο Βήμα», ο Βασίλης Γκάτσος παρουσιάζει και σχολιάζει βασικά βιβλία για την Κατοχή, στην Ερμιονίδα, Τροιζηνία και τα γύρω νησιά και καταθέτει σκέψεις  για την έρευνα και ανάδειξη όλων των πτυχών της Εθνικής μας Αντίστασης, με σωφροσύνη και δικαιοσύνη, ώστε οι νεότερες γενιές με επίγνωση να ομονοούν στο βασικότερο: Ποτέ άλλος εμφύλιος σε αυτή τη μικρή πατρίδα όλου του κόσμου.
«Βασικά Βιβλία για την Κατοχή στην Ερμιονίδα, Τροιζηνία και τα γύρω νησιά…»
Η Ερμιονίδα, η Τροιζηνία με τα νησιά Πόρο, Ύδρα, Δοκό, Σπέτσες, ήταν την Κατοχή μια απομονωμένη περιοχή με συγκοινωνία κυρίως μέσω θαλάσσης. Τα παρακάτω βιβλία φωτίζουν την περίοδο αυτή, αλλά αποσπασματικά. Ανάγκη η συγγραφή μιας όσο γίνεται αντικειμενικής Ιστορίας, με σοβαρή μελέτη και συγκέντρωση τεκμηρίων.

Η συνέχεια  στην ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Τάσος Λάμπρου: Η Ερμιονίδα βγάζει πρωταθλητές

ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΣΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ
                                                                               ΚΡΑΝΙΔΙ 15/10/2018
 Τα θερμά μας συγχαρητήρια δια της παρούσας ανακοίνωσης απονέμουμε στον πρωταθλητή Ελλάδος του θαλασσίου σκι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά «Πορτοχελιώτη» Δημήτρη Φραντζή. Ο συντοπίτης μας και συνέταιρος στην διεθνώς καταξιωμένη σχολή θαλασσίου σκι της Βερβερόντα, κατέκτησε χθες (Κυριακή) την πρώτη θέση  στην κατηγορία συν 35 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα θαλασσίου σκι, που πραγματοποιήθηκε στη θέση «Δρεπάνι» Τροιζηνίας. 
Η επιτυχία του Δημήτρη Φραντζή, αποδεικνύει περίτρανα πως η Ερμιονίδα παράγει πρωταθλητές, υπό κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις…

Τάσος Γ. Λάμπρου
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας

Γιάννης Σιδέρης: Ο 2ος στον κόσμο στο αγωνιστικό ψαροντούφεκο, πρωταθλητής και στην Καλαμάτα


Την πρωτιά στο 47ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Υποβρύχιας Αλιείας Ανδρών κατέκτησε στην Καλαμάτα ο δεύτερος στον κόσμο και 8 φορές πρωταθλητής Ελλαδος στο αγωνιστικό ψαροντούφεκο, Γιάννης Σιδέρης, από τον Α.Ο. Αλιάς Πόρτο-Χέλι. Ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο 3ος στον κόσμο Γεράσιμος Καββαδίας από τον Ναυτικό Όμιλο Κέρκυρας. Τρίτος αναδείχτηκε ο Νικόλαος Σαραντινός, του Ναυτικού Ομίλου Άπνους Ηρακλείου Κρήτης.
Πηγή: messinialive

Τάσος Τζανής: Η 17η Οκτωβρίου 2018 , ημέρα πένθους για την Ερμιονίδα

Η 17η Οκτωβρίου 2018 , ημέρα πένθους για την Ερμιονίδα.

  Ο απροσδόκητος θάνατος δύο ξεχωριστών & επώνυμων συμπατριωτών μας, του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης Χρήστου Δάγκλη & του επί πολλά χρόνια παιδιάτρου στο Κέντρο υγείας Κρανιδίου Νίκου Φρυδά, γέμισε με πένθος & θλίψη ολόκληρη την Ερμιονίδα.
  Ο Χρήστος προσέφερε, με το ήθος του, την εντιμότητά του, με την ειλικρίνεια & την αξιοπρέπειά του πολλά στον τόπο μας. Ο κόσμος, ιδιαίτερα της Ερμιόνης, τον αγάπησε & τον τίμησε κατ΄ επανάληψη, όσες φορές ζήτησε να τον υπηρετήσει. Ο ίδιος τίμησε δεόντως & ανιδιοτελώς, τόσο τον θεσμό του Δημοτικού Συμβούλου, όσο & του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας. Αξιέπαινη υπήρξε & η προσφορά του στον Μουσικό μας σύλλογο & ως πρόεδρος αλλά & ως απλό μέλος & ως χορωδός.
  Ο Νίκος υπήρξε ένας ανιδιοτελής γιατρός στο Κ.Υ. της περιοχής μας με κοινωνική προσφορά, αλλά & με μεγάλη φιλανθρωπική & ανθρωπιστική δράση. Ευαίσθητος φιλόζωος με μεγάλη & σημαντική δράση στην φιλοζωική ομάδα Ερμιονίδας αλλά & ενεργό μέλος & χορωδός του Μουσικού μας συλλόγου.
  Το κενό που μας αφήνει πλέον η απουσία τους θα είναι μεγάλο & δυσαναπλήρωτο.
  Στους οικείους τους εκφράζω τα θερμά & ειλικρινή μου συλλυπητήρια.
                                                   
                                                                                                     Τάσος Τζανής 

Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ Δέκατο πέμπτο μέρος




Δημήτρης Τουτουντζής

Ο δέκατος ένατος αιώνας.

    Στη διάρκεια των εφτά χρόνων που κράτησε η αμερικανική επανάσταση, από το 1775 έως το 1782, πλήθος κουρσάροι βρίσκονταν στις Αντίλλες. Οι περισσότεροι από αυτούς, άσχετα αν ήταν Άγγλοι, Γάλλοι, Ισπανοί ή Αμερικανοί, είχαν στα χέρια τους λίγο – πολύ αυθεντικές εντολές. Σοβαρές αναταραχές δημιουργήθηκαν αργότερα στη διάρκεια του μακροχρόνιου αγώνα ανάμεσα στην Αγγλία και τη Γαλλία, που λυσσομανούσε από το 1793 έως το 1815. Εκείνη την εποχή πολλοί από αυτούς τους δήθεν κουρσάρους ήταν ουδέτεροι και ενδιαφέρονταν πολύ περισσότερο να  εξασφαλίσουν πρέζες ή πλιάτσικο για προσωπικό τους κέρδος παρά να βοηθήσουν τη μια ή την άλλη μερίδα στην τρομερή τους σύγκρουση. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, χιλιάδες άντρες , που είχαν υπηρετήσει σ’ αυτά τα κουρσάρικα καράβια, βρέθηκαν χωρίς δουλειά, και απ’ αυτή ακριβώς την πάστα βγήκαν οι πειρατές.
    Οι καινούργιοι αυτοί πειρατές ήταν χειρότεροι από τους προηγούμενους. Οι παλιότεροι πειρατές, παρά τα φοβερά σφάλματα και τη σκληρότητά τους, είχαν μερικά ίχνη ανθρωπιάς και όταν τύχαινε, ήταν ικανοί να πολεμήσουν παληκαρίσια. Αυτοί οι καινούργιοι στάθηκαν άνανδροι, χωρίς το παραμικρό

χρήσιμο

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΧΡΗΣΤΟ ΔΑΓΚΛΗ ...

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΧΡΗΣΤΟ ΔΑΓΚΛΗ ...


Κρανίδι 17/10/2018 

Σήμερα είπαμε το ύστατο χαίρε στον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ερμιόνης Χρήστο Δάγκλη που απροσδόκητα έφυγε από την ζωή χθες, μην μπορώντας να αντέξει την απώλεια της αγαπημένης του γυναίκας προ πενήντα ημερών. 
Στα παιδιά του Νικόλα, Δήμητρα, Βαγγέλη και στο συγγενικό περιβάλλον τους, εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια και τους ευχόμαστε κουράγιο και δύναμη για αυτό το πραγματικά δύσκολο παιχνίδι που τους επιφύλασσε η μοίρα. 
Οφείλουμε να τονίσουμε πως με τον Χρήστο Δάγκλη θεσμικά όσο και προσωπικά είχαμε άριστη συνεργασία. Η προσφορά του σε όλους τους φορείς της Ερμιόνης ήταν μεγάλη και αναγνωρίσιμη ! 

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει !


Για την Δυνατή Ερμιονίδα 
Γιάννης Γεωργόπουλος

Ψήφισμα του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης για την απώλεια του Προέδρου και Δημοτικού Κοινοτικού Συμβούλου Χρήστου Δάγκλη


ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ: Ψήφισμα για το θάνατο του Χρήστου Δάγκλη


                                                                                               
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Κρανίδι, 17 Οκτωβρίου 2018
  
Περίληψη της υπ’ αρ. 210/2018 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας, με την υπ’ αρ. 210/2018 απόφασή του με θέμα: «Έκδοση ψηφίσματος για το θάνατο του Προέδρου του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης, Χρήστου Δάγκλη», αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

α. Να εκφράσει τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος, Χρήστου Δάγκλη
β. Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία στο γραφείο της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης κατά την ημέρα της κηδείας
γ.  Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην παρούσα έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στην αμέσως επόμενη τακτική συνεδρίασή του
δ. Να κατατεθεί στη μνήμη του εκλιπόντος στεφάνι εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου
ε. Να παραστεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία και να παρακολουθήσει την επικήδειο πομπή
στ. Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στους οικείους του εκλιπόντος
ζ. Να αναγνωσθεί το παρόν ψήφισμα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την τέλεση της εξοδίου ακολουθίας
η. Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δήμου και να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
  
ΔΗΜΑΡΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ: ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΝΙΚΟ

Ένας δικός μας άνθρωπος έχασε την μάχη για τη ζωή τόσο πρόωρα.

Η είδηση του θανάτου του παιδίατρου Νίκου Φρυδά  ήταν αναπάντεχη.

Με τον Νίκο  ήμασταν  συνοδοιπόροι στις Δημοτικές Εκλογές του 2014 και ήταν από τους πρώτους που αγκάλιασαν τη νέα προσπάθεια με τη ΝΕΔΥΠΕΡ. Ο λόγος του ήταν πάντα επίκαιρος.

Με αίσθημα βαθιάς θλίψης, εκφράζουμε τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια μας στην γυναίκα του Δέσποινα και τις δύο κόρες του. 

Τάσος Τόκας

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
Ερµιόνη Αργολίδας Τ.Κ. 21051 Τηλ. 6974353326 6974190591 e-mail :mchrissanth@gmail.com d.varsopoulos@gmail.com Ιστοσελίδα : http://mousikossillogosermionis.blogspot.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ο Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης , μετρά σήμερα μια δεύτερη μεγάλη απώλεια. 
 Ο Χρήστος Δάγκλης έφυγε τόσο απροσδόκητα από κοντα μας. 
Για σειρά ετών ήταν Πρόεδρος του Μουσικού Συλλόγου , μέλος της χορωδίας , ένας θερμός συμπαραστάτης και ένας καλός φίλος . 
Σταθηκε πάντα ένα στήριγμα για όλους μας , χαμογελαστός , δραστήριος , με τον καλό λόγο και την σωστή συμβουλή. 
Το κενό που αφήνει πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο , και για την Κοινότητα της Ερμιόνης , που τόσο πιστα υπηρέτησε από την θέση του Προέδρου αλλα και για την οικογένεια του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης , που βιώνει με οδύνη το χαμό ενός δικού της ανθρώπου. 
Τα μέλη του Μουσικού Συλλόγου, οι Χορωδοί και η Ορχήστρα , εκφράζουμε τα θερμα μας Συλληπητήρια στην οικογένεια του μεγάλου μας φίλου.

 ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΣΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΑΓΚΛΗ


Κρανίδι 17/10/2018


ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΑΓΚΛΗ

Μεγάλη η απώλεια , για την οικογένεια του , για την πόλη της Ερμιόνης , για τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης , για τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.
Θερμά συλλυπητήρια

      

Τάσος Γ. Λάμπρου
Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Ερμιονίδας

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Ο Γιάννης Ανδριανός για την απώλεια του Χρήστου Δάγκλη

Ναύπλιο, 16 Οκτωβρίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με συντριβή πληροφορήθηκα τον ξαφνικό θάνατο του φίλου Χρήστου Δάγκλη, Προέδρου της δημοτικής κοινότητας Ερμιόνης, λίγες μέρες μετά το σαρανταήμερο μνημόσυνο της συζύγου του. Ο Χρήστος Δάγκλης προσέφερε με τη ζωή και το έργο του πολλά και σημαντικά στον αγαπημένο τόπο του την Ερμιόνη και ευρύτερα στην περιοχή. Το ήθος και η εργατικότητά του θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη όλων όσοι είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε προσωπικά και να συνεργαστούμε μαζί του για το καλό του τόπου μας. Στους οικείους του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ


                                            ΨΗΦΙΣΜΑ
                                ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
  
         Το   Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ, μετά το θλιβερό άγγελμα του απροσδόκητου θανάτου του Χρήστου   Δάγκλη    Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας  Ερμιόνης, εκτιμώντας την αγαστή συνεργασία που είχε  με τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ μας και προκειμένου να αποτίσει ελάχιστο φόρο τιμής στον εκλιπόντα, αποφάσισε ομόφωνα σε έκτακτη συνεδρίαση τα κάτωθι:
1.Να εκφράσει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την οικογένειάτου.
2.Να παραστούν μέλη του  Διοικητικού Συμβουλίου στην εξόδιο           ακολουθία.
3.Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στα ιστολόγια της Ερμιόνης.


Ο  Πρόεδρος                                                           Ο Γεν. Γραμματέας
Ιωάννης  Σπετσιώτης              Τα μέλη                 Ιωάννης  Ησαΐας

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΑΓΚΛΗ

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Η παράταξή μας και εγώ προσωπικά είμαστε συγκλονισμένοι από την απρόσμενη είδηση του θανάτου του  Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης  Χρήστου Δάγκλη.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ερμιονίδας, την οποία υπηρέτησε με ζήλο επί σειρά ετών, έχασε ένα σημαντικό άνθρωπο  ο οποίος  είχε μια τεράστια προσφορά σε κοινωνικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Η μαχητικότητα, η ευγένεια και ο ήρεμος χαρακτήρας του συνέβαλλαν καθοριστικά στην λήψη  σημαντικών αποφάσεων μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας  οι οποίες αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για τον τόπο. 

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Για τη ΝΕΔΥΠΕΡ

Τάσος Τόκας


ΘΛΙΨΗ...

Σόκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος του Προέδρου της τοπικής μας κοινότητας Ερμιόνης  Χρήστου Δαγκλή που έφυγε ξαφνικά προδομένος από την καρδιά του. 
Δεν υπάρχουν λόγια  παρηγοριάς για τους δικούς του ανθρώπους που καλούνται να αντιμετωπίσουν την απώλειά του, λίγο καιρό μετά την απώλεια της συζύγου του.

Καλό ταξίδι Χρήστο καλή αντάμωση με τη Φανή. 


Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΙΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ


16-10 -2018

                                                           
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΙΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ



Σήμερα 16.10.2018 περιήλθε σε γνώση του Βουλευτή Αργολίδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α Γιάννη Γκιόλα η αιφνιδιαστική διακοπή της λειτουργίας του Υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην Ερμιόνη.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα στους συναλλασσόμενους πολίτες, κατοίκους και επισκέπτες της Ερμιόνης και της γύρω περιοχής. Αδυναμία ταχείας εξυπηρέτησης, άνετης και απρόσκοπτης συναλλαγής, υποχρέωση πολύωρων και κουραστικών υποχρεωτικών μετακινήσεων για τους μη δυνάμενους να μετακινηθούν ευχερώς δι’ ιδίων μέσων και γενικότερη παρεμπόδιση της άνετης, έγκαιρης και ταχείας συναλλαγής πάσης φύσεως (εμπορικές πράξεις και λοιπές εργασίες διεκπεραιούμενες τραπεζικώς).

τράβα μία λέξη στὴν τύχη...

Η  ΠΕΡΙΦΡΑΣΤΙΚΗ  ΠΕΤΡΑ

Μίλα.
Πὲς κάτι, ὁτιδήποτε.
Μόνο μὴ στέκεις σὰν ἀτσάλινη ἀπουσία.
Διάλεξε ἔστω κάποια λέξη,
ποὺ νὰ σὲ δένει πιὸ σφιχτὰ
μὲ τὴν ἀοριστία.
Πές:
«ἄδικα»,
«δέντρο»,
«γυμνό».
Πές:
«θὰ δοῦμε»,
«ἀστάθμητο»,
«βάρος».
Ὑπάρχουν τόσες λέξεις ποὺ ὀνειρεύονται
μιὰ σύντομη, ἄδετη, ζωὴ μὲ τὴ φωνή σου.
Μίλα.
Ἔχουμε τόση θάλασσα μπροστά μας.
Ἐκεῖ ποὺ τελειώνουμε ἐμεῖς
ἀρχίζει ἡ θάλασσα.
Πὲς κάτι.
Πὲς «κῦμα», ποὺ δὲν στέκεται.
Πὲς «βάρκα», ποὺ βουλιάζει
ἂν τὴν παραφορτώσεις μὲ προθέσεις.
Πὲς «στιγμή»,
ποὺ φωνάζει βοήθεια ὅτι πνίγεται,
μὴν τὴ σῴζεις,
πὲς
«δὲν ἄκουσα».
Μίλα.
Οἱ λέξεις ἔχουν ἔχθρες μεταξύ τους,
ἔχουν τοὺς ἀνταγωνισμούς:
ἂν κάποια ἀπ᾿ αὐτὲς σὲ αἰχμαλωτίσει,
σ᾿ ἐλευθερώνει ἄλλη.
Τράβα μία λέξη ἀπ᾿ τὴ νύχτα
στὴν τύχη.
Ὁλόκληρη νύχτα στὴν τύχη.
Μὴ λὲς «ὁλόκληρη»,
πὲς «ἐλάχιστη»,
ποὺ σ᾿ ἀφήνει νὰ φύγεις.
Ἐλάχιστη
αἴσθηση,
λύπη
ὁλόκληρη
δική μου.
Ὁλόκληρη νύχτα.
Μίλα.
Πὲς «ἀστέρι», ποὺ σβήνει.
Δὲν λιγοστεύει ἡ σιωπὴ μὲ μιὰ λέξη.
Πὲς «πέτρα»,
ποὺ εἶναι ἄσπαστη λέξη.
Ἔτσι, ἴσα ἴσα,
νὰ βάλω ἕναν τίτλο
σ᾿ αὐτὴ τὴ βόλτα τὴν παραθαλάσσια.

ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ 



υπενθύμιση: Έλλη Βασιλάκη

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Οι Τράπεζες



Έχουν καταντήσει μάστιγα για τον πολύ κόσμο!
Η μία πλευρά είναι τα δάνεια. Η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών, όταν έβαζε υπογραφές και έπαιρνε το δάνειο είχε μπροστά του κάποια δεδομένα και έκανε τα κουμάντα του.
Τα δεδομένα όμως άλλαξαν δραματικά για τον δανειολήπτη, αλλά οι τράπεζες όχι!
Τα λεφτά μας!
Μια άλλη πλευρά έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση. Με τα μηχανάκια που δίνουν αριθμό προτεραιότητας μετράνε τον αριθμό των πελατών και τον ισοκατανέμουν στο ωράριο εργασίας χωρίς να λογαριάζουν ώρες αιχμής.
Και χάνονται έτσι δεκάδες ανθρωποώρες, πολλά μεροκάματα κάθε μέρα στην αναμονή. Η τράπεζα λέει τόσους πρέπει να εξυπηρετεί ο κάθε υπάλληλος για να ελαχιστοποιήσει το κόστος λειτουργίας.
Πόσο θα περιμένει ο πελάτης σκασίλα της!
Βέβαια δεν πρέπει να είναι το ίδιο για την Πολιτεία.
Τελευταίο το κλείσιμο των υποκαταστημάτων.
Ο Θερμισιώτης για να κάνει την όποια συναλλαγή πρέπει να διαθέσει ένα

8η Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη


Ανάργυρος Λεμπέσης: Ο μαρασμός και η υποβάθμιση της Ερμιόνης συνεχίζεται κ. Δήμαρχε!!!


Ο μαρασμός και η υποβάθμιση της Ερμιόνης συνεχίζεται κ. Δήμαρχε!!!
Αγαπητοί συνδημότες,
Η Εθνική Τράπεζα εδώ και ένα μήνα πριν, είχε ανακοινώσει ότι η Εθνική Τράπεζα της Ερμιόνης θα κλείσει και η εξυπηρέτηση των πελατών θα γίνεται από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Κρανιδίου.
Σήμερα η Εθνική Τράπεζα της Ερμιόνης έβαλε λουκέτα και δεν λειτουργεί πια!!!
Και η Δημοτική Αρχή της Ερμιονίδας σιγή ιχθύος, καμιά προσπάθεια, καμιά κινητοποίηση, ποτέ δεν έφερε το θέμα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο, καμιά πίεση στον Κυβερνητικό βουλευτή κ. Γιάννη Γκιόλα.
Παρέδωσε τη Εθνική Τράπεζα Ερμιόνης ΑΜΑΧΗΤΙ!!!
Ντροπή!!!
Το αποτέλεσμα είναι οι συνταξιούχοι, οι ηλικιωμένοι αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες της Ερμιόνης και των Κοινοτήτων Ηλιοκάστρου και Θερμησίας, να τρέχουν τώρα αναγκαστικά στο Κρανίδι

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Η εκλογή των πληρεξουσίων αντιπροσώπων του Κάτω Ναχαγέ (Ερμιονίδας) Β΄ Μέρος


Η εκλογή των πληρεξουσίων αντιπροσώπων του Κάτω Ναχαγέ (Ερμιονίδας) της «Γ΄ Σεπτεμβρίου εν Αθήναις» Εθνοσυνέλευσης (1843)
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Β΄ Μέρος
Οι αναφορές
Στο πρώτο μέρος της έρευνας δημοσιεύσαμε τη διαδικασία της εκλογής των πληρεξουσίων αντιπροσώπων, όπως αυτή καταγράφεται στα πρακτικά «της Συναθροίσεως».
Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζουμε τα συγκλονιστικά γεγονότα που ακολούθησαν μέσα από τις αναφορές των ενδιαφερομένων. Στις 18 Οκτωβρίου 1843 οι τέσσερις (4) εκλογείς της Ερμιόνης, ένας(1) του Διδύμου και ένας (1) από τα Μα(γ;)ώματα ακολουθούμενοι από πλήθος πολιτών, κυρίως του Μάσητος, της Ερμιόνης και του Διδύμου, διενήργησαν ξεχωριστές εκλογές στην Ερμιόνη αμφισβητώντας τη νομιμότητα της πρώτης εκλογής.
Εξέλεξαν «παμψηφεί», ως πληρεξουσίους του Κάτω Ναχαγέ, τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, κάτοικο Μάσητος και τον Σταμάτη Αδρ. Μήτσα, κάτοικο Ερμιόνης, με «παραπληρωματικά μέλη» τους Αναγνώστη Βασιλείου και Αναγνώστη Λέκα, αντίστοιχα, κατοίκους Μάσητος. Τις αμέσως επόμενες ημέρες κάτοικοι του Μάσητος και του Διδύμου υπέβαλαν αναφορές στις αρμόδιες αρχές υποστηρίζοντας άλλοι την προαναφερθείσα πρώτη και άλλοι τη δεύτερη εκλογική διαδικασία. Αναφορές υπέβαλαν και οι ενδιαφερόμενοι πληρεξούσιοι των δύο διαφορετικών εκλογικών αναμετρήσεων.
Πρώτη αναφορά: Στις 25 Οκτωβρίου 1843, διακόσιοι δύο (202) «πολίται» του Μάσητος υπέβαλαν ένσταση κατά της πρώτης εκλογής (Μάσητος), την οποία θεωρούν παράτυπη και άκυρη. Την αναφορά τους επικυρώνει ο ειρηνοδιακός πάρεδρος. Οι παραπάνω συντάσσονται με τις εκλογές που έγιναν στην Ερμιόνη.
Δεύτερη αναφορά: Στις 26 Οκτωβρίου 1843 εβδομήντα έξι (76) κάτοικοι του Διδύμου υποβάλουν αναφορά την οποία υπογράφει ο ειδικός πάρεδρος του χωριού, Αναγνώστης Παπαγιαννόπουλος. Ισχυρίζονται ότι οι δύο εκλέκτορες του χωριού «εις του οποίους ενεπιστεύθημεν των εκλογών… καταχρασθέντες της εμπιστοσύνης μας παρεδέχθησαν πως υπέγραψαν… τους παρανόμως και βιαίως εκλεγέντας εις Κρανίδιον Άγγελον Γουζούασην και Ανδρέαν Πέππαν». Στη συνέχεια αναφέρουν πως αποδοκιμάζουν αυτές τις εκλογές και παραδέχονται ως σύμφωνες με τον νόμο τις διενεργηθείσες στην Ερμιόνη.

Λάμπρου: Για μια ακόμα φορά ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δ. Σφυρής σύρθηκε στην άποψή μου και θα αναγκαστεί να τηρήσει την Νομιμότητα

Αγαπητοί συνδημότισσες και συνδημότες,
το πρωί της Παρασκευής 12/10/2018, με έκπληξη διάβασα το δελτίο τύπου του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας κ. Άρη Δημαράκη, όπου ισχυρίζεται ότι η Απόφαση 204/2018 είναι νόμιμη.
Είναι όμως φανερό ότι ο κ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να καλύψει τις πονηρές σκέψεις του Δημάρχου, όπου μέσω μιας πρότασης αντικατάστασης μέλους του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου, θέλει να αντικαταστήσει τον Πρόεδρο με τον εαυτό του.
Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι με την ανάρτηση της Απόφασης 204/2018 του Δ.Σ. έχουμε καραμπινάτη παραποίηση των πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου και απαράδεκτη αλλοίωση της επίμαχης απόφασης.

Παρουσίαση βιβλίου στο Κρανίδι: «Αναγκαία Πνευματική Αποκατάσταση»

Στο Κρανίδι, ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα Θοδωρή Καρανικόλα, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του τρίτου βιβλίου του, με τίτλο «Αναγκαία Πνευματική Αποκατάσταση», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως. 
Η παρουσίαση θα γίνει την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, στις 19.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Κρανιδίου. Για το μυθιστόρημα και τον συγγραφέα θα μιλήσει η φιλόλογος Κούτση Μαρίνα. Την εκδήλωση, που θα συντονίσει η φιλόλογος Μπουγιούρα Σοφία, θα προλογίσει η διευθύντρια του Γυμνασίου Κρανιδίου Στογιάννου Ελένη. 

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν μέλη της Αναγνωστικής Λέσχης της Βιβλιοθήκης Κρανιδίου.