Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Λευτέρης Πετρούνιας: Η χρυσή απονομή

Η κα Μαρία Ευθυμίου στην Ερμιόνη




Θα υποδεχθούμε με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης (κτίριο Συγγρού) , το Σάββατο  3 Νοεμβρίου  2018 και ώρα 18:30, την κα Μαρία Ευθυμίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει Ελληνική Ιστορία της περιόδου της Τουρκοκρατίας, καθώς και Παγκόσμια Ιστορία, η οποία θα μας μιλήσει, με θέμα: «Μεγάλες τομές στην παγκόσμια Ιστορία».
Είναι προσκεκλημένη της Δημοτικής  Βιβλιοθήκης Ερμιόνης «Απόστολος Γκάτσος».
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στη σπουδαία αυτή ιστορικό, για  τη μεταδοτικότητα του λόγου της και τον συναρπαστικό τρόπο που μας προσφέρει τη γνώση της ιστορίας.
Είναι  μια μοναδική  ευκαιρία να βιώσουμε μαζί της αυτό το ταξίδι.
Ας είμαστε όλοι εκεί.


(Να ενημερώσουμε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για αυτή την τόσο σημαντική εκδήλωση)

Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Μαρία Δ. Ευθυμίου γεννήθηκε στην Λάρισα, το 1955. Ο

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ:ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΔΥΠΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ-ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2016

 Η παράταξή μας δημοσιεύει σήμερα τις θέσεις και τις παρατηρήσεις που έγιναν από τον επικεφαλής κ. Τάσο Τόκα κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου Ερμιονίδας της 1ης Νοεμβρίου 2018  με θέμα την έγκριση ισολογισμού-απολογισμού οικονομικού έτους 2016.

«Ο Ισολογισμός - Απολογισμός 2016 αφορά την δεύτερη ουσιαστικά χρονιά της  σημερινής διοίκησης της δημοτικής  περιόδου 2014-2019.

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Η ακτινοβολία κινητών προκάλεσε καρκίνο σε πειραματόζωα

Το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας (ΝΤΡ) του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ συμπέρανε ότι υπάρχουν «σαφή στοιχεία» πως ορισμένοι αρσενικοί αρουραίοι που εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων (RFR), όπως αυτή που χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα δεύτερης (2G) και τρίτης γενιάς (3G), ανέπτυξαν καρκινικούς όγκους στην καρδιά τους.
Αυτό αναφέρει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η τελική έκθεση των τοξικολόγων της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίοι εδώ και δέκα χρόνια μελετούν την επίπτωση της ακτινοβολίας σε αρουραίους και ποντίκια.

Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ Δέκατο πέμπτο μέρος


Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ Δέκατο πέμπτο μέρος

Δημήτρης Τουτουντζής

Ο δέκατος ένατος αιώνας.

    Στη διάρκεια των εφτά χρόνων που κράτησε η αμερικανική επανάσταση, από το 1775 έως το 1782, πλήθος κουρσάροι βρίσκονταν στις Αντίλλες. Οι περισσότεροι από αυτούς, άσχετα αν ήταν Άγγλοι, Γάλλοι, Ισπανοί ή Αμερικανοί, είχαν στα χέρια τους λίγο – πολύ αυθεντικές εντολές. Σοβαρές αναταραχές δημιουργήθηκαν αργότερα στη διάρκεια του μακροχρόνιου αγώνα ανάμεσα στην Αγγλία και τη Γαλλία, που λυσσομανούσε από το 1793 έως το 1815. Εκείνη την εποχή πολλοί από αυτούς τους δήθεν κουρσάρους ήταν ουδέτεροι και ενδιαφέρονταν πολύ περισσότερο να  εξασφαλίσουν πρέζες ή πλιάτσικο για προσωπικό τους κέρδος παρά να βοηθήσουν τη μια ή την άλλη μερίδα στην τρομερή τους σύγκρουση. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, χιλιάδες άντρες , που είχαν υπηρετήσει σ’ αυτά τα κουρσάρικα καράβια, βρέθηκαν χωρίς δουλειά, και απ’ αυτή ακριβώς την πάστα βγήκαν οι πειρατές.
    Οι καινούργιοι αυτοί πειρατές ήταν χειρότεροι από τους

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

7η Γιορτή της Ελιάς στο Κρανίδι

Γιορτή της Ελιάς στο Κρανίδι

Ο  Δήμος Ερμιονίδας, η Δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου, το Ν.Π. Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης, Πολιτισμού & Παιδείας και οι  Εθελοντικές Ομάδες Δ.Ε σας προσκαλούν  να τιμήσετε με την παρουσία σας την γιορτή της  ελιάς, που θα διεξαχθεί την Κυριακή  4 Νοεμβρίου

Ναυταθλητικός Όμιλος Ερμιόνης: 9η Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης


Ξεκίνησαν οι εγγραφές για την 9ης Σχολής Ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης από τον Ναυταθλητικό Όμιλο Ερμιόνης.
Η 9η Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης «ανοίγει πανιά»,
Η σχολή περιλαμβάνει όλα τα επίπεδα μάθησης, εκπαίδευσης και εξάσκησης, που διδάσκονται από τον έμπειρο και καταξιωμένο εκπαιδευτή, κύριο Σπύρο Κανάρη.
Τα θεωρητικά μαθήματα διεξάγονται στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.ΕΡ. κάθε Παρασκευή και Σάββατο απόγευμα. Η πρακτική εξάσκηση με το σκάφος γίνεται , κάθε Σάββατο και Κυριακή .
Οι εκπαιδευόμενοι εξοικειώνονται με την ιστιοπλοΐα και τις αρχές της, γνωρίζουν τα σκάφη ανοιχτής θάλασσας, τις αρχές χειρισμού και αγκυροβολίας εντός και εκτός λιμανιών, τη χρήση των πανιών, βασικές γνώσεις μετεωρολογίας, βασικές γνώσεις μηχανικής, ώστε να μπορούν αποκτώντας και την κατάλληλη εμπειρία, να μανουβράρουν ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος ανοιχτής θάλασσας.
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους απόφοιτους δίπλωμα Ιστιοπλοΐας Ανοικτής θάλασσας διεθνώς αναγνωρισμένο.
Το δίπλωμα που παίρνουν όσοι παρακολουθήσουν με επιτυχία τη σειρά μαθημάτων και προπονήσεων δίνει το δικαίωμα πλόων και κυβέρνησης ιστιοφόρων ανοιχτής θάλασσας, καθώς και ενοικίασης, σε περίπτωση που κάποιος το επιθυμεί.
Τα θεωρητικά μαθήματα μπορούν να τα παρακολουθήσουν δωρεάν και οι απόφοιτοι των προηγουμένων σχολών της ιστιοπλοΐας του Ν.Ο.ΕΡ., που θέλουν να φρεσκάρουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από την Ανοιχτή Θάλασσα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν πληροφορίες από την Γραμματεία του Ομίλου στο τηλέφωνο 6977092121 ή στο e-mail: noermionis@gmail.com
Περιμένουμε για τις εγγραφές σας...

Σαν σήμερα… πριν από 106 χρόνια! Του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη


Σαν σήμερα… πριν από 106 χρόνια!
Η κατάληψη του Μετσόβου (31 Οκτωβρίου 1912) και ο απελευθερωτής Σταμάτης Αντ. Μήτσας
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Το χρονικό της απελευθέρωσης
Στις 16 Οκτωβρίου ο αρχηγός του Στρατού Θεσσαλίας Διάδοχος Κωνσταντίνος έδωσε διαταγή στην 1η Στρατιωτική Περιοχή Λάρισας να συγκροτήσει απόσπασμα δύναμης 340 ανδρών τακτικού στρατού. Ως Διοικητή τοποθέτησε τον Αντισυνταγματάρχη Πυροβολικού Σταμάτη Αντ. Μήτσα, διοικητή έως τότε της εκεί τοπομαχικής Μοίρας, με κύρια αποστολή την απελευθέρωση του Μετσόβου. Το απόσπασμα αποτελούμενο από δύο λόχους με έντεκα (11) αξιωματικούς, τριακόσιους τριάντα δύο (332) οπλίτες και σαράντα (40) ζώα έφθασε στις 29 Οκτωβρίου το μεσημέρι στο χωριό Μαλακάσι διαμέσου Τρικάλων και Καλαμπάκας. Παράλληλα το Υπουργείο Στρατιωτικών συγκρότησε και έστειλε στην Καλαμπάκα εθελοντικό στρατιωτικό τμήμα διακοσίων πενήντα (250) Κρητικών. Τελικός σκοπός του ήταν να προωθηθεί στο Μέτσοβο μέσα από την Ελληνοτουρκική μεθόριο, που διέσχιζε τότε τα ανατολικά υψώματα της περιοχής. Έτσι, σύμφωνα με τους πίνακες δημοσιευμένους από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το απόσπασμα Μετσόβου είχε την εξής σύνθεση:  
Διοικητής:
Αντισυνταγματάρχης Πυροβολικού

Μήτσας Σταμάτιος μέχρι 8/2/1913
Συγκρότηση:
2 λόχοι (11 αξιωματικοί και 332 οπλίτες)

Σώματα εθελοντών Κρητικών (550 άνδρες)

Σώμα εθελοντών Ηπειρωτών (100 άνδρες)

Η κατάληψη του Μετσόβου έπαιζε σημαντικό ρόλο στην αλλαγή των συνθηκών υπέρ των Ελλήνων και θα διευκόλυνε, επίσης, την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Γι’ αυτό, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (υπερβολικό κρύο, σφοδροί άνεμοι, χιόνια), ο Ελληνικός Στρατός με υψηλό ηθικό και αφού πριν από πέντε μέρες είχε απελευθερώσει τη Θεσσαλονίκη, προχωρούσε αποφασιστικά προς το Μέτσοβο.
Η ημέρα των επιχειρήσεων
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Οκτωβρίου του 1912 (2 π.μ.) το απόσπασμα του Μετσόβου συνεπικουρούμενο από αντάρτικες ομάδες της Ηπείρου και Μετσοβίτες εθελοντές έχοντας περάσει τη νύχτα την κορυφογραμμή Κατάρας - Ζυγού επιτίθεται κατά των Τούρκων φρουρών. Αυτοί, διακόσιοι πέντε (205) στρατιώτες με δύο (2) κανόνια, μόλις τους αντιλήφθηκαν άρχισαν τους κανονιοβολισμούς.
Η προέλαση όμως του Ελληνικού Στρατού συνεχιζόταν. Γύρω στις 10:00 το πρωί  αιφνιδίασαν το εχθρικό πυροβολικό και το έτρεψαν σε φυγή. Περίπου στις 4:30 το απόγευμα υψώθηκε λευκή σημαία από τους εντός του φρουρίου πολιορκημένους Τούρκους στρατιώτες και υπαλλήλους, σήμα ότι παραδίδονται. Ο Ελληνικός στρατός συνέλαβε πολλούς από τους νιζάμηδες (Οθωμανούς στρατιώτες που υπηρετούσαν στον τακτικό στρατό).
Έτσι απελευθερώθηκε το Μέτσοβο του οποίου οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους και υποδέχτηκαν το απόσπασμα και τον Διοικητή του Σταμάτη Μήτσα με μεγάλο ενθουσιασμό. Οι απώλειες για τους Έλληνες ήσαν ένας (1) νεκρός και πέντε (5) τραυματίες. Για τους Τούρκους ένας (1)αξιωματικός και δεκαοκτώ (18) οπλίτες νεκροί, (18) δεκαοκτώ τραυματίες και (3) τρεις αξιωματικοί με ενενήντα δύο (92) οπλίτες αιχμάλωτοι, καθώς επίσης δύο (2) πυροβόλα και άφθονα υλικά πολέμου.
Τις επόμενες ημέρες μετά την απελευθέρωση του Μετσόβου και επί ένα 10/μερο, από 1-10 Νοεμβρίου, οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίστηκαν με σκληρές μάχες για να «εξασφαλιστεί» η γύρω περιοχή και με Διοικητή του αποσπάσματος τον Ερμιονίτη Αξιωματικό Σταμάτη Αντ. Μήτσα.
Οι στίχοι του ποιητή Γεωργίου Σουρή
Η απελευθέρωση του Μετσόβου, το ήθος, η πολεμική αρετή και αυταπάρνηση του Σταμάτη Μήτσα δεν άφησαν ασυγκίνητο τον ποιητή Γεώργιο Σουρή. Γι΄ αυτό στο φύλλο «Δευτέρα Δεκεμβρίου κι’ εικοστή έτος χίλια δώδεκα και εννιακόσ’ ακόμα» της ιδιαίτερης εφημερίδας «ΡΩΜΙΟΣ», που ο ίδιος έγραφε, του αφιέρωσε τους παρακάτω στίχους:

Θέαμα τρομερόν
αιματηράς σκηνής.
Εκεί να πας κωθώνι
με το νωθρό το μάτι
ν’ ακούσης το κανόνι
του Μήτσα του Σταμάτη.
Το Μέτσοβο υμνεί
με δάφνινο στεφάνι
παλληκαριά σεμνή
όπου μιλιά δεν βγάνει.
Εκεί να πας μαγκούφη
της σαχλοπρωτευούσης.

Δημοσιεύουμε στη συνέχεια δύο μοναδικά ντοκουμέντα. Την επιστολή που έστειλε η Βασιλική Γεωργ. Δεληγιάννη (κόρη του Σταμάτη Μήτσα) στις 20 Μαΐου 1937 στην Κοινότητα Μετσόβου μαζί με τη σπάνια φωτογραφία απελευθέρωσης της πόλης, που βρέθηκε στο αρχείο του Στρατηγού πατέρα της.



ΣΗΜ. Ευχαριστώ θερμά τον φίλο Παναγιώτη Σταμ. Μήτσα, απόγονο της ιστορικής οικογένειας, για το γράμμα και τις φωτογραφίες από το προσωπικό του αρχείο, που μου παραχώρησε.


Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Ο ΤΑΣΟΣ ΤΖΑΝΗΣ ΓΙΑ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΖΩΝΗ-ΑΟΖ ΚΑΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ


Εξω οι απατεώνες …

… οι ανεπαρκείς, οι ανίκανοι, οι ανέντιμοι και τα νούμερα από τον Δήμο!
Οσα κουκιά και να ‘κουβαλάνε’!
Οση χρηματοδότηση, οιουδήποτε χρώματος, πάνω ή κάτω από το τραπέζι και αν προσφέρουν.
Δεν έχουμε άλλα περιθώρια για τέτοια τερτίπια, δεν έχουμε άλλα περιθώρια για αυτό που οι παρατάξεις λένε Δημοκρατία!
Και που δεν έχει και μεγάλη σχέση με την Δημοκρατία!
Συγκεκριμένα:
Μέχρι τώρα, μέχρι τις προηγούμενες εκλογές δηλαδή, είδαμε στα ψηφοδέλτια ονόματα απατεώνων!
απατεώνων συνέχεια στο villadidimo

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Στην 8η Γιορτή Ροδιού


Φέτος   ήταν μια αλλιώτικη γιορτή, χωρίς μουσικές και γλέντια.
Λιτή, ήσυχη, περιποιημένη με  αισθητά λιγότερες συμμετοχές αλλά όμορφη.
Λιτή όπως αρμόζει  σε μια κοινωνία που σέβεται τους ανθρώπους της, τιμώντας έτσι  τη μνήμη  του προέδρου της κοινότητάς μας Χρήστου Δαγκλή.

Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης