Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Νέο βιβλίο - Έρευνα «Η εκπαίδευση των κοριτσιών στα Δίδυμα (1830 - 1930)»


Νέο βιβλίο - Έρευνα
«Η εκπαίδευση των κοριτσιών στα Δίδυμα (1830 - 1930)»
Με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουμε στους συμπολίτες μας, κυρίως τους Διδυμιώτες, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο το τρίτο βιβλίο της έρευνάς μας για την Ιστορία της Εκπαίδευσης στην Ερμιονίδα κατά την πρώτη 100/ετία του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.
ü Πότε ξεκίνησαν οι Διδυμιωτοπούλες να πηγαίνουν στο σχολείο;
ü Πότε ιδρύθηκε και πού στεγάστηκε για πρώτη φορά το Δημοτικό Σχολείο Θηλέων Διδύμων;
ü Πότε απόκτησαν τα κορίτσια του χωριού τη δική τους σχολική στέγη;
ü Ποιες ήσαν οι μαθήτριες της σχολικής χρονιάς 1928 - 1929, τελευταίας που λειτούργησε  ξεχωριστό σχολείο για τα κορίτσια;
Αυτές και άλλες νοσταλγικές πληροφορίες μαζί με τις προσωπικές μας απόψεις θα βρείτε στο βιβλίο. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της έρευνάς μας «Ιστορία της Εκπαίδευσης στην Ερμιονίδα» έχουν εκδοθεί και τα παρακάτω βιβλία:
1.   «Η εκπαίδευση στην Ερμιόνη κατά την Καποδιστριακή και Οθωνική Περίοδο (1829 - 1862)», Έκδοση Β΄ βελτιωμένη, Αθήνα 2016 και
2.   «Το Ελληνικό Σχολείο (Σχολαρχείον) Ερμιόνης (1890 - 1909)» με συμπληρωματικό τεύχος, Αθήνα 2017.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρουν στις βιβλιοθήκες Κρανιδίου και Ερμιόνης. Επίσης στο περιοδικό «Στην ΕΡΜΙΟΝΗ άλλοτε και τώρα», τεύχος 20, έχει δημοσιευτεί το άρθρο μας «Η εκπαίδευση στο Κάτω Ναχαγέ (Ερμιονίδα) κατά την Προεπαναστατική και Επαναστατική περίοδο», που αποτελεί την «εισαγωγή» στην έρευνά μας.
Φιλοδοξούμε να τη συμπληρώσουμε με τέσσερες ακόμη εκδόσεις και με μια σειρά σχετικών άρθρων, αν έχουμε υγεία! Έτσι ολοκληρωμένη η έρευνα θα αγγίζει τις εννιακόσιες (900) σελίδες.
Σας ευχαριστούμε για την αποδοχή και τη στήριξη και σας ευχόμαστε «Kαλή Aνάγνωση!»
Γιάννης Μ. Σπετσιώτης – Τζένη Δ. Ντεστάκου