Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΑΛΑΤΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

08 Μαρτίου 2019

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ 

Ορμώμενη από  την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας η οποία εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο  παραθέτω κάποιους από τους προβληματισμούς μου για την συμμετοχή των γυναικών στα κοινά του τόπου μας.

Ήδη από το 1909 οι γυναίκες είχαν αρχίσει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Ζητούσαν ίση μεταχείριση με τους άνδρες, δικαίωμα ψήφου και συμμετοχής στα κοινά και φυσικά εναντιώνονταν σε κάθε είδους εκμετάλλευση.

Αν και ακόμα, εν έτη 2019, δεν έχουν επιτευχθεί απόλυτα όλοι οι στόχοι, η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά κρίνεται όχι μόνο απαραίτητη αλλά και αναγκαία. Οι γυναίκες είναι αποτελεσματικές στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, στην επίλυση και αντιμετώπιση προστριβών - προβλημάτων, στη διαχείριση των οικονομικών, σε θέσεις ηγετικές.

Παρ’ όλα αυτά θεωρώ πως πρέπει να διεκδικούμε πιο έντονα τη συμμετοχή μας στα κοινά και να εκφράζουμε τις απόψεις μας. Δεν πρέπει να μας σταματάει κανενός είδους συντηρητισμός και στερεότυπα. Οι κοινωνίες οφείλουν να εξελίσσονται. Έχουμε πολλά ακόμα να προσφέρουμε και σε τοπικό επίπεδο είμαστε αρκετά πίσω. Τις περισσότερες φορές βρισκόμαστε σε θέσεις μη καίριες και δευτερεύουσες. Πρέπει με τη συμμετοχή μας στα κοινά να διεκδικήσουμε τις θέσεις που μας αναλογούν με βάση τις δυνατότητές μας.

Εύχομαι οι νέες, σε ηλικία, γυναίκες να αντιληφθούν έγκαιρα τις παραπάνω αναγκαιότητες και να λάβουν ενεργή θέση στην τοπική κοινωνία.