Τρίτη 14 Μαΐου 2019

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ και πρωτογενής τομέας

 Ελιά Φούρνων
 
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ και πρωτογενής τομέας.

Ο ρόλος του Δήμου δεν θα περιοριστεί στην μέχρι σήμερα τυπική συμμετοχή του σε εκθέσεις για την προώθηση του αγροτικού μας προϊόντος. Ο Πρωτογενής τομέας της επαρχίας μας, η κάποτε οικονομική και πληθυσμιακή βάση της, έχει φτάσει στα όρια της αντοχής του. Τις συνέπειες τις ζούμε στο πετσί μας καθημερινά. "Θα σταθούμε δίπλα στον αγρότη", είναι η κοινή αλλά και κενή, πολιτικάντικη, φράση.

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ θέλει να εγκαταστήσει Σχέση με τον αγρότη, κτηνοτρόφο, ψαρά. Δεν θέλει  να κλαίει μαζί τους τη μοίρα τους. Θέλει να μετέχει στις δράσεις, αλλά και να προκαλεί δράσεις.

Παραδείγματα:
Οι κτηνοτρόφοι μας θα επιβιώσουν μόνο αν δημιουργήσουν, ανά 5, σύγχρονες εγκαταστάσεις. Θέλουμε ο Δήμος μας να μη τους δώσει μόνο την ευχή του, αλλά να μετέχει ενεργά για την εξασφάλιση εκτάσεων, να μετέχει οικονομικά, να αγκαλιάζει πραγματικά την προσπάθεια των νέων μας.

Οι συνεταιρισμοί που αρχίζουν να αναφαίνονται θα βρουν στον Δήμο σταθερή υποστήριξη και συνεργασία.
 

Οι ψαράδες, αν θελήσουν να περάσουν σε μια νέα εποχή με καταφύγια αναπαραγωγής ψαριών κ.λ.π., θα τύχουν της έμπρακτης στήριξης του Δήμου.

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ δεν θέλει ένα Δήμο νερουλά και σκουπιδιάρη. Δήμος που δεν είναι ένα με την πρωτογενή παραγωγή και τους ανθρώπους της, ιδιαίτερα τους νέους, δεν είναι Δήμος αλλά εταιρεία υπηρεσιών καθημερινότητας.
Δεν μπορεί ο Δήμος μας να πετάει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για site που δεν λειτουργούν, για "πάρκα τέχνης", και να μην ενισχύει πρωτοπόρες και ζωτικής σημασίας προσπάθειες του πρωτογενούς τομέα, να μην ενισχύει με κάθε τρόπο την παραγωγική προσπάθεια των νέων μας.
Ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ για την ανοησία του Δεματοποιητή, για τα Σφαγεία και για "δράσεις" που τίποτα δεν αφήνουν πίσω τους. Όμως οι νέοι κτηνοτρόφοι στην ορεινή Ερμιονίδα για να περάσουν στην νέα συνεργατική μορφή κτηνοτροφίας καλούνται να βάλουν κεφάλαιο 25000 ευρώ έκαστος και να δανειστούν (ευνοϊκά) από τις Τράπεζες. Θυμίζω ότι ευνοϊκά δανειζόταν και η χώρα μας και αλυσοδέθηκε.
Πού θα βρουν αυτά τα λεφτά οι νέοι; Εμείς ως Δήμος μπορούμε να τους συνδράμομε, να δούμε έστω μία τέτοια συνεργατική μορφή να παίρνει σάρκα και οστά, έτσι ως παράδειγμα και υπόδειγμα για όλους.
Θέλουμε με τη λειτουργία της Αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, να συζητήσουμε με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και τις τοπικές τους κοινότητες την τύχη των Δημοτικών γεωτρήσεων προς όφελος του πρωτογενούς τομέα. Θέλουμε να φτιάξουμε έστω και έναν μικρό ταμιευτήρα νερού, έτσι για παράδειγμα, για οικολογικό μάθημα, και ας αποτύχει.

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ  θέλει ο Δήμος μας να κολυμπήσει μέσα στα "αχαρτογράφητα νερά' του πρωτογενούς τομέα με καινό τρόπο. Τον θεωρεί ως τη βάση της Ερμιόνιδας που στηρίζει και τον τουρισμό.

Βασίλειος Γκάτσος
Υποψήφιος ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ