Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ και Ερμιόνη




Σε κάθε ψηφοδέλτιο υπάρχουν υποψήφιοι από κάθε χωριό της επαρχίας μας. Λογικό είναι, λόγω εντοπιότητας, γνώσης των τοπικών προβλημάτων κ.λ.π. να ενδιαφερθούν για τον τόπο τους και να γίνουν ένα είδος συνδέσμου μεταξύ Δήμου και Τοπικών Κοινοτήτων.

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ έχει επίγνωση ότι η Ερμιόνη ήταν ωσάν να μην υπήρχε για μια πενταετία για τη Δημοτική παράταξη που είχε την πλειοψηφία και τη διοίκηση του Δήμου Ερμιονίδας.
Δεν είναι μόνον οι δρόμοι μας που η επιφάνεια των λάκκων ήταν μεγαλύτερη από αυτήν της ασφάλτου. Δεν είναι που η μισή "ορεινή" Ερμιόνη ήταν μόνιμα στο σκότος. Δεν είναι που ακόμη και αυτή η έρημη σαρκοφάγος παρέμεινε διαλυμένη παρά την... ώριμη μελέτη. Δεν είναι που δεν έγινε κανένα έργο, και για να μπαλωθούν κάποιοι δρόμοι έπρεπε πρώτα να καταστραφούν από νεροποντή και να λέμε έργα του Δήμου μας (της Περιφέρειας δηλαδή) ..... το χρήμα θεομηνίας.
Ήταν που η Ερμιόνη από το όραμα να γίνει τουριστικός προορισμός, έγινε πεδίο ..... κακόγουστης νεοτερικότητας και βάναυσων επεμβάσεων.
Το μοναδικό μαντράκι στη γνήσια μορφή του, το μαντράκι του μπαρμπα Προκόπη Φωλόκα έγινε ένα ανόητο μπλόκι σταμπωτού τσιμέντου. Το εξαιρετικής αρμονίας και αισθητικής "Φανάρι του Μπιστιού", διαλύθηκε χωρίς ο Δήμος να κάνει τίποτα (ούτε χαμπάρι δεν πήρε). Απολύτως τίποτα εκτός από λόγια.... παρηγοριάς.
Στη φωτογραφία βλέπετε "Το λιμάνι της Καλάματας" έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη, που έχει επιλέξει ως κάθετο στοιχείο το παρόμοιο Φανάρι της Καλαμάτας. Θα μου πείτε ότι ο Παρθένης ήταν κορυφαίος ζωγράφος και όχι εργολάβος του τουρισμού.
Στον ναό των Ταξιαρχών αποκαλύφθηκαν τα θεμέλια του εντυπωσιακού ναού της Χθονίας, γεγονός παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Αντί ο Δήμος να ενεργήσει, ώστε με λίγα χρήματα να ολοκληρωθεί η ανασκαφή ολόκληρου του ναού, ασχολείται (τάχατες) με τα ψηφιδωτά της Βασιλικής του Μπιστιού, δηλαδή με την επανέκθεσή τους στις καιρικές συνθήκες..... για προστασία.
Και ω! του θαύματος! Ξαφνικά βρέθηκαν κονδύλια για να περάσει η Ερμιόνη στη μεταμοντέρνα εποχή. Τα βλέπετε, τα ξέρετε.
Αυτά ας μας γίνουν σε μας του Ερμιονήτες μάθημα.

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ θα συνεργαστεί με την Τοπική Κοινότητα Ερμιόνης για την πραγματική ανάδειξη της ιστορίας και της παράδοσής μας, της αισθητικής του οικισμού και του τοπίου της πέρα από οποιαδήποτε τουριστική ή άλλη σκοπιμότητα.
Και η υποψηφιότητα του γράφοντος έχει σκοπό να συμβάλει αποτελεσματικά στην αισθητική ανάπλαση της Ερμιόνης. Έπεται η τουριστική εκμετάλλευση, η οποία έρχεται ως φυσική συνέπεια και όχι αυτοσκοπός. Η Ερμιόνη θα γίνει Προορισμός αισθητικής. Οι επαΐοντες του τουρισμού ας την κάνουν και τουριστικό προορισμό σεβόμενοι και όχι καταστρέφοντας την ιστορία και τον τόπο μας.

Βασίλειος Γκάτσος
Υποψήφιος ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ