Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Διάλεξη του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στο Βουλευτικό στο Ναύπλιο

Η δράση “Διάλογοι” του προγράμματος “Εκπαιδεύοντας το κοινό στο Αρχαίο Δράμα”, ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 27 Μαΐου στο Βουλευτικό στο Ναύπλιο με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, σκηνοθέτη της παράστασης “Οιδίπους Τύραννος” του Σοφοκλή που θα παρουσιαστεί στις 12 & 13 Ιουλίου 2019 στο Θέατρο της Επιδαύρου.

 Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης θα κάνει μια διάλεξη- συζήτηση με θέμα “Το αίνιγμα του Οιδίποδα”.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με το σκηνοθέτη για τον αινιγματικό χαρακτήρα του έργου του Σοφοκλή καθώς και το “αίνιγμα” της αναπαράστασης του αρχαίου δράματος σήμερα, με αφορμή τις πρόβες στον Οιδίποδα Τύραννο, που θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι.
Στη δράση, φέτος, προηγήθηκαν οι ανοιχτές συζητήσεις και τα εργαστήρια με την Γεωργία Μαυραγάνη για τις Ευμενίδες του Αισχύλου, με τον Γιάννη Καλαβριανό για την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, με την Λυδία Κονιόρδου και τον Γιώργο Σαμπατακάκη για την παράσταση Οιδίπους του Ρόμπερτ Γουίλσον και την Σοφία Πάσχου για την παράσταση Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι, βασισμένη στην Θεογονία του Ησιόδου.
Φέτος, οι δράσεις του προγράμματος στην Αργολίδα εμπνεύστηκαν από τη θεματική, Επανεφευρίσκοντας το αρχαίο δράμα στη σύγχρονη σκηνή, και περιλαμβάνουν σειρά βιωματικών εργαστηρίων που απευθύνονται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και σε ενήλικες κατοίκους της Αργολίδας καθώς και σε ομάδες επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από έμπειρους θεατροπαιδαγωγούς, θεατρολόγους, σκηνοθέτες και καλλιτέχνες του θεάτρου, υπό την επιστημονική επίβλεψη και σύμπραξη του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τις δράσεις συντονίζουν: η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, σκηνοθέτρια και σύμβουλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η Χριστίνα Ζώνιου, διδάσκουσα Υποκριτικής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και η Αγγελική Τσάκωνα, θεατρολόγος και θεατροπαιδαγωγός στη δράση Δημιουργική Απασχόληση για Παιδιά του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Οι θεατροπαιδαγωγικές δράσεις του προγράμματος σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι εγκεκριμένες από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Πληροφορίες:greekfestival