Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

«Δεν είναι φωτιά, είναι καπιταλισμός»: Παγκόσμιος ξεσηκωμός για τον Αμαζόνιο

Διαδηλώσεις σε Βραζιλία και πολλές ευρωπαϊκές πόλεις
Κάλεσμα στους πολίτες όλων των χωρών να διαδηλώσουν στις πρεσβείες της Βραζιλίας ανά τον κόσμο, απαιτώντας από τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπλσονάρου να αναλάβει δράση για τις φωτιές που μαίνονται στην Αμαζονία, απευθύνει το οικολογικό κίνημα «Παρασκευές για το Μέλλον» (FFM).
«Αύριο θα απεργήσουμε για τους ανθρώπους της Αμαζονίας! Θα απεργήσουμε για τους πνεύμονες του πλανήτη μας και θα αγωνιστούμε και πάλι για το μέλλον μας, SOSAmazonia», ανήρτησε στο twitter το FFM χθες.Σε δημόσια δήλωση, η οργάνωση ανέφερε ότι αυτό που συμβαίνει στη λεκάνη του Αμαζονίου «δεν είναι τοπικό πρόβλημα» αλλά μάλλον ένα «πρόβλημα που έχει παγκόσμιες επιπτώσεις». Ως εκ τούτου, το FFM ζήτησε από τους πολιτικούς σε όλο τον κόσμο «να αναλάβουν δράση και να καταγγείλουν την καταστροφή ενός βασικού οικοσυστήματος».
«Αν και είμαστε από πολλές διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς, αν και έχουμε διαφορετικά παγκόσμια οράματα, θα είμαστε όλοι ενωμένοι πίσω από έναν κοινό στόχο: να εκφράσουμε την απογοήτευση και την οργή μας στις πολιτικές της κυβέρνησης της Βραζιλίας που επιταχύνουν σε μεγάλο βαθμό την κλιματική κρίση».
Το κίνημα «Παρασκευές για το Μέλλον» ζητά από τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν οικονομικές και περιβαλλοντικές πολιτικές με στόχο να αποτρέψουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά περισσότερο από 1,5 βαθμούς το 2100.
«Είναι υποχρέωσή μας να επιδείξουμε αλληλεγγύη προς τον λαό της Βραζιλίας, ειδικά με εκείνες τις αυτόχθονες κοινότητες και τους λαούς της πρώτης γραμμής που πλήττονται περισσότερο από την καταστροφή των δασών του Αμαζονίου».