Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Βασίλης Γκάτσος: Η ενημέρωση των Δημοτών.

Η νέα Δημοτική αρχή έχει αρχίσει να τα πηγαίνει καλά με τη διαρκή ενημέρωση των δημοτών με Δελτία τύπου. Ο δημότης πρέπει να ξέρει τις ενέργειες Δημάρχου, Αντιδημάρχων, Προέδρων τοπικών κοινοτήτων, και τα αποτελέσματα των ενεργειών αυτών. Ως προς αυτό και η νέα διοίκηση της Τοπικής Κοινότητας Ερμιόνης ακολουθεί.
Και επειδή η ενημέρωση δεν γίνεται σήμερα μέσω των Δημοτικών site (αυτά έχουν ακόμη Δήμαρχο τον κ. Σφυρή), αλλά μέσω πολλών site  και blogs, πρέπει τα δελτία να διανέμονται μέσω email στον Πελοποννησιακό και Αργολικό τύπο, σε όλα τα τοπικά Blogs, και σε αυτά των νησιών μας. Όποιος τα νομίζει σημαντικά, τα αναρτά.
Πρέπει όμως τα Δελτία τύπου από καιρού εις καιρόν να μας ενημερώνουν και για την πραγματική κατάσταση Δήμου και Τοπικών Κοινοτήτων, αφού δεν υπάρχουν ISO και κατά συνέπεια δείκτες παρακολούθησης. Ενδεικτικώς, μερικά που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζει ο δημότης:
1. Πόσο νερό αντλήσαμε και πόσο καταναλώσαμε ανά τρίμηνο.
2. Τι πληρώνουν και τι χρωστάνε στην ΔΕΥΑΕΡ τα μεγάλα σύνολα καταναλωτών: Τα νοικοκυριά, τα καταστήματα, οι επιχειρήσεις. (δεν είναι προσωπικά δεδομένα αλλά στατιστική που την κάνουν πολλοί δήμοι.)
3. Τι απορρίμματα και ανακυκλώσιμα (σε τόνους) μάζεψε ο Δήμος ανά ρεύμα το τρίμηνο και πού τα διέθεσε.
4. Πόσα κ.μ. λύματα εισήλθαν στους βιολογικούς μας και τι ποσότητα από αυτά απορρίφθηκε στο περιβάλλον.
5. Οικονομικά στοιχεία του Δήμου.

Σε αυτό το πνεύμα ας καθίσει ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι και να φτιάξουν έναν σταθερό κατάλογο βάσει του οποίου θα γίνεται συστηματική και ουσιαστική ενημέρωση (και με αριθμούς).
Αν γίνει και αυτό, τότε όλοι θα παραδεχτούμε ότι αυτή την 4ετία άλλαξε ριζικά και ουσιαστικά η ενημέρωση του Δήμου και των Τοπικών Κοινοτήτων. Αν δεν γίνει, σίγουρα και τα Δελτία τύπου με τις "κινήσεις" Δημάρχου κ.λ.π. θα καταντήσουν ανούσια προσωπική προβολή.

Βασίλης Γκάτσος