Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Γ. Γεωργόπουλος: "Ο Σφυρής θέλει τα σκουπίδια της Ερμιονίδας στους δρόμους !"


Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,
Στις 30 Οκτωβρίου 2019, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας Παναγιώτης, με την υπ’ αριθ. πρωτ. 213826/3726 απόφασή του, αφαίρεσε την άδεια λειτουργίας του ιδιωτικού Πράσινου Σημείου Ερμιονίδας λόγω σωρείας περιβαλλοντικών παραβάσεων, οι οποίες διαπιστώθηκαν σε έξι διαφορετικούς ελέγχους – αυτοψίες που διενεργήθηκαν από το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Αργολίδας, κατά το χρονικό διάστημα από 20/4/2015 έως 3/7/2019.
Η σοβαρότερη παράβαση ήταν ότι και στους 6 αυτούς ελέγχους, βρέθηκαν σύμμεικτα απορρίμματα στο Ιδιωτικό Πράσινο Σημείο, κατά παράβαση της Νομοθεσίας, αφού σύμφωνα με την άδειά του μπορούσε να συλλέγει και να μεταφέρει μόνο αυστηρώς προδιαλεγμένα υλικά.
Εδώ είναι η τεράστια ευθύνη του πρώην Δημάρχου Ερμιονίδας κ. Σφυρή Δημήτρη, ο οποίος επί 5 χρόνια (2014-2019) εναπόθετε στο Πράσινο Σημείο σύμμεικτα απορρίμματα, αφού πάντα σε αυτή την χρονική περίοδο ο Δήμος Ερμιονίδας έκανε ταυτόχρονη αποκομιδή του καφέ και του πράσινου κάδου με το ίδιο απορριμματοφόρο. Επίσης ορισμένες φορές γινόταν ταυτόχρονη αποκομιδή του καφέ, του πράσινου και του μπλε κάδου από το ίδιο απορριμματοφόρο.

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών του κ. Σφυρή ήταν ο Δήμος Ερμιονίδας επί 5 χρόνια να εναποθέτει στο Πράσινο Σημείο σύμμεικτα απορρίμματα και όχι αυστηρώς προδιαλεγμένα, όπως θα έπρεπε σύμφωνα με την αδειοδότησή του.
Έτσι πριν καν ολοκληρώσουμε τον 2ο μήνα της θητείας μας σαν νέα Δημοτική Αρχή και δίχως καμία δικιά μας ευθύνη,  έσκασε στα χέρια μας μια βόμβα, εφόσον αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος αδειοδοτημένος χώρος (ΣΜΑ), για την συλλογή, μεταφόρτωση και μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας.
Και αυτό γιατί επί 5 χρόνια ο πρώην Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Σφυρής αδιαφόρησε πλήρως και δεν φρόντισε να εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας για ένα Δημοτικό Πράσινο Σημείο ή για έναν Δημοτικό Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, παρ’ όλες τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από τις αρχές του 2015.
Με αποτέλεσμα ο Δήμος Ερμιονίδας να μείνει όμηρος στα χέρια ενός ιδιώτη ξοδεύοντας εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τα απορρίμματα και σήμερα να μην έχει έτοιμη κάποια εναλλακτική λύση για την διαχείρισή τους.
Από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων μας και πριν ακόμα προκύψει το θέμα με το ιδιωτικό Πράσινο Σημείο, ξεκινήσαμε τις ενέργειες για την δημιουργία ενός Δημοτικού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και παράλληλα κάναμε συναντήσεις και επαφές με εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων προκειμένου να έχουμε μια οριστική λύση στο ζήτημα των απορριμμάτων της Ερμιονίδας.
Άμεσα και πριν ακόμα παραλάβουμε επίσημα την απόφαση αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας του ιδιωτικού Πράσινου Σημείου, εγώ και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Τσαμαδός Ιωάννης, συναντηθήκαμε με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα Παναγιώτη και τον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας κ. Μαλτέζο Ιωάννη, όπου τους θέσαμε το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται με την διαχείριση των απορριμμάτων της Ερμιονίδας και ζητήσαμε μια λύση το συντομότερο δυνατό.
Στη συνέχεια, στις αρχές Νοεμβρίου, συναντηθήκαμε με τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο, παρουσία του βουλευτή Αργολίδας κ. Ανδριανού Ιωάννη.
Ο κ. Γραφάκος μας διαβεβαίωσε ότι άμεσα με νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης θα αδειοδοτηθεί στον Δήμο Ερμιονίδας ένας Δημοτικός Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, προκειμένου να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Ερμιονίδας.
Οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει, αλλά λόγω του ότι πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση, απαιτείται ένα εύλογο χρονικό δυο – τριών  μηνών έως ότου ψηφιστεί η αδειοδότηση του Δημοτικού ΣΜΑ και κατασκευαστούν οι υποδομές ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του.
Άμεσα έκανα συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης κ. Σφυρή Δημήτρη, κ. Λάμπρου Τάσο και κ. Τόκα Τάσο, όπου τους ενημέρωσα πλήρως για τα παραπάνω.
Επίσης τους ενημέρωσα ότι για αυτό το κενό χρονικό διάστημα των δυο – τριών μηνών, έως ότου αδειοδοτηθεί και λειτουργήσει ο Δημοτικός ΣΜΑ, εγώ θα φροντίσω με κάθε τρόπο να μην μείνουν τα σκουπίδια στους κάδους, στους δρόμους, στις πλατείες, δίπλα στα σπίτια, στα καταστήματα, στα σχολεία, στις εκκλησίες και στα χωράφια, διότι τότε θα υπάρξει τεράστιος κίνδυνος για την δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την εικόνα του Δήμου μας.
Ζήτησα λοιπόν την συναίνεσή τους προκειμένου να βρεθεί κάποιος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων γι’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα.
Την έλαβα και από τους τρεις και μάλιστα τα λόγια του κ. Σφυρή ήταν “μην κοιτάς εμένα, εγώ δεν κάνω καταγγελίες, τον Λάμπρου και τον Τόκα κοίτα”.
Μόνο που κ Σφυρής δεν τήρησε τον λόγο του και σαν σύγχρονος Εφιάλτης, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019, έκανε καταγγελία στην Αστυνομία με αποτέλεσμα να προσαχθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Κρανιδίου ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ Τσαμαδός Ιωάννης.
Έτσι έδειξε απροκάλυπτα ότι το κύριο μέλημά του είναι να μην μαζεύονται τα σκουπίδια και να μένουν στους δρόμους, αδιαφορώντας πλήρως για την υγεία των Δημοτών, το περιβάλλον και την εικόνα της τουριστικής Ερμιονίδας, παίζοντας πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των Δημοτών της Ερμιονίδας.
Αποδείχτηκε ότι ήταν μια δήθεν συναίνεση στα λόγια από τον κ. Σφυρή, ο οποίος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση αλλά και για όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ερμιονίδα με το πρόβλημα των σκουπιδιών..
Είναι αυτός που το 2009 έκλεισε όλους τους ΧΑΔΑ χωρίς να έχει μια έτοιμη λύση για τα σκουπίδια, ενώ οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας φρόντισαν να αφήσουν ανοιχτή μια χωματερή.
Είναι αυτός που ξεκίνησε την δεματοποίηση των απορριμμάτων στο Σταυρό Διδύμων ξοδεύοντας εκατομμύρια ευρώ, δίχως προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τον αποδέκτη των δεμάτων, ο οποίος δεν βρέθηκε ποτέ. Έτσι κάποια στιγμή σταμάτησε η δεματοποίηση και ο κ. Σφυρής αδυνατώντας να τα μεταφέρει κάπου, έθαψε τα δέματα επιβαρύνοντας το περιβάλλον και θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία των κατοίκων των Διδύμων και των Φούρνων.
Είναι αυτός που ξεκίνησε το 2014 την παράνομη μεταφορά σύμμεικτων απορριμμάτων σε άλλο Νομό ξοδεύοντας πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο, σε συνεργασία με ένα ιδιωτικό Πράσινο Σημείο, δημιουργώντας μια μονοπωλιακή κατάσταση, αφού αδιαφόρησε για την δημιουργία ενός Δημοτικού Πράσινου Σημείου και την ύπαρξη μιας εναλλακτικής λύσης.
Αυτές οι δύο επιλογές του κ. Σφυρή κόστισαν εκατομμύρια ευρώ στους Δημότες της Ερμιονίδας και όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα, αλλά μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.
Και έχει το θράσος να μιλάει για νομιμότητα αυτός που επί πέντε χρόνια εναπόθετε στο Πράσινο Σημείο σύμμεικτα απορρίμματα με την ταυτόχρονη αποκομιδή πράσινου και καφέ κάδου από τον Δήμο Ερμιονίδας.
Αυτός που δημιούργησε τουλάχιστον 3 παράνομες χωματερές σε κτήμα ιδιώτη στο Κοκκινάρι, στο παλιό νταμάρι στην Αυλώνα και στον παλιό δρόμο Διδύμων -  Λουκαϊτίου.
Αυτός που είχε μετατρέψει τις αποθήκες του Δήμου στην Αυλώνα σε έναν τεράστιο σκουπιδότοπο, όπου έκαναν πάρτι οι αρουραίοι.
Αυτός που από την 1/9/2014 έως την 23/10/2014, όταν και πήρε την πρώτη άδεια το ιδιωτικό Πράσινο Σημείο, μεταφόρτωνε εντελώς παράνομα τα απορρίμματα από κτήμα ιδιώτη στο Κοκκινάρι και τα μετέφερε σε άλλο Νομό. Βέβαια τότε είχε την πραγματική συναίνεση της Αντιπολίτευσης, προκειμένου ο τόπος μας να είναι καθαρός.
Αυτός που έκανε 4 παράνομες απευθείας αναθέσεις για την αποκομιδή των απορριμμάτων σε εργολάβους οι οποίοι δεν διέθεταν τις απαραίτητες άδειες που ορίζει ο Νόμος.
Αυτός που  είναι υπεύθυνος για τα δύο εφιαλτικά Καλοκαίρια του 2018 και του 2019 που ζήσαμε στην τουριστική Ερμιονίδα, με τα σκουπίδια στους δρόμους, στις πλατείες, στα χωράφια, έξω από τα σπίτια, τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία,.
Νομίζει ότι μπορεί να ξεγελάσει τους Δημότες της Ερμιονίδας μιλώντας για δήθεν συναίνεση και για δήθεν ενδιαφέρον για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αυτός που την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019, δηλαδή την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, προέβη σε καταγγελία και έφερε την αστυνομία σε χώρο όπου ο Δήμος Ερμιονίδας έκανε καταστροφή των κλαριών με την χρήση του θρυμματιστή κλαριών.
Αυτός που έκανε προσφυγή κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας για την απευθείας  ανάθεση της περισυλλογής των απορριμμάτων σε ιδιώτη προκειμένου να μην μαζευτούν οι τόνοι σκουπιδιών γύρω από τους κάδους απορριμμάτων, που μας άφησε κληρονομιά την 1/9/2019.
Με αποκορύφωμα την προχθεσινή καταγγελία του, είναι φανερό ότι ευελπιστεί και προσδοκά να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους!!!
Όμως του λέω ξεκάθαρα ότι δεν θα του περάσει.
Έχουμε ήδη επεξεργαστεί λύσεις και είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την εφαρμογή τους. Χρειαζόμαστε μόνο λίγο χρόνο, λόγω των διαδικασιών που επιβάλλεται να τηρηθούν.
Τελειώνοντας θέλω να τονίσω ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή, χωρίς να έχει καμία απολύτως ευθύνη, καλείται να διαχειριστεί και να επιλύσει ένα τεράστιο πρόβλημα και θα το κάνει με τον καλύτερο τρόπο.
Στον αγώνα μας αυτό ζητώ την στήριξη και την υπομονή όλων των Δημοτών της Ερμιονίδας.

Ιωάννης Γεωργόπουλος
Δήμαρχος Ερμιονίδας