Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Ο Βρεσθένης Θεοδώρητος και η δράση του στο Κρανίδι και την Ερμιόνη του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Ο Βρεσθένης Θεοδώρητος και η δράση του στο Κρανίδι και την Ερμιόνη
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Μια από τις ηγετικές μορφές ιερωμένων αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που ανέλαβαν υψηλές «πολιτικές» θέσεις, ήταν και ο Επίσκοπος ΒρεσθένηςΘεοδώρητος, «κατά κόσμον» Θωμάς Κωστάκης ή Βελέντζας.
Γεννήθηκε το 1787 στη Νεμνίτσα, το σημερινό Μεθύδριο, ορεινό χωριό της Γορτυνίας κοντά στη Βυτίνα και ήταν γιος του κοινοτικού προεστού Βασιλείου Κωτσάκη και της Αικατερίνης. Σπούδασε στην περίφημη Σχολή της Δημητσάνας, από την οποία προήλθαν εβδομήντα Γορτύνιοιαρχιερείς! Το 1813 σε ηλικία 26 χρόνων διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο των Βρεσθένων τον θείο του (από πατέρα) Θεοδώρητο Α΄, ενώ το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. 
Με την κήρυξη της επανάστασης στις 25 Μαρτίου του 1821, ο Θεοδώρητος, ο πρωταθλητής του αγώνα της ανεξαρτησίας, όπως τον αποκαλούσαν, πρωτοστάτησε στην ίδρυση του στρατοπέδου των Βερβαίνων, ενώ τον ακολούθησαν πολλοί Βρεσθενίτες και άλλοι  Έλληνες. Πήρε μέρος στις μάχες στο Βαλτέτσι, στα Βέρβαινα, στα Δολιανά και έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην άλωση της Τριπολιτσάς. Λίγο πριν από τη μεγάλη μάχη στο Βαλτέτσι, ο Κολοκοτρώνης έγραφε στον επίσκοπο Βρεσθένης:«Καπετάν Δεσπότη, φύλαξε τη θέση σου και μετ’ ολίγον έρχομαι και εγώ εις το Βαλτέτσι μ’ αρκετά στρατεύματα».
Και πράγματι ο ηρωικός επίσκοπος, που αντί για ράσα φορούσε την ένδοξη φουστανέλα, κράτησε τη θέση του με 150 παλληκάρια! Κατά την άλωση του Παλαμηδίου, στις 30 Νοεμβρίου 1822, ο Θεοδώρητος βρισκόταν στο Ναύπλιο κρατούμενος, μαζί με άλλους, από τον Ιούνιο του ιδίου έτους. Όταν άρχισαν να πέφτουν οι σφαίρες από το φρούριο στα σπίτια, οι Τούρκοι -κάτοικοι του Ναυπλίου κυριευμένοι από τον φόβο, πήγαν στο σπίτι του επισκόπου, για να ζητήσουν τη βοήθειά του. Εκείνος προσποιούμενος ότι μόλις είχε ξυπνήσει, τους ρώτησε με απορία τι συμβαίνει. Αυτοί τον πληροφόρησαν για την άλωση του Παλαμηδίου από τους Έλληνες λέγοντάς του:
Άγιε Δέσποτα, από τον Θεό και στα χέρια σου!

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΗΒΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΝΕΔΥΠΕΡ


Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Φίλες και φίλοι,

Ονομάζομαι Θηβαίος  Κωνσταντίνος και είμαι ιδιοκτήτης κέντρου ξένων γλωσσών και καθηγητής Αγγλικών  από το 2002.
Επίσης διδάσκω  ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικών σε όλη την περιοχή της Ερμιονίδας .

Στις επόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019 θα  είμαι ξανά υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό  του υποψηφίου Δημάρχου Ερμιονίδας Τάσου Τόκα  (ΝΕΔΥΠΕΡ) καθώς θεωρώ ότι είναι το καταλληλότερο άτομο για την θέση του δημάρχου στον Δήμο μας. Εκτός της εντοπιότητάς του και των γνώσεών του έδειξε ότι νοιάζεται για τα δρώμενα  της περιοχής μας και είναι  άτομο με ήθος και καλό χαρακτήρα.

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Γενική Συνέλευση και εκλογές στο Μουσικό Σύλλογο Ερμιόνης


Ο έρωτας





"Ο έρωτας,
όνομα ουσιαστικόν
πολύ ουσιαστικόν,
ενικού αριθμού,
γένους ούτε θηλυκού ούτε αρσενικού,

γένους ανυπεράσπιστου.
Πληθυντικός αριθμός
οι ανυπεράσπιστοι έρωτες
."

Κική  Δημουλά

Ανακοίνωση της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΗ 2019
Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες,
σε λίγους μήνες θα κληθούμε να εκλέξουμε τις νέες αυτοδιοικητικές μας αρχές ( Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και Τοπικά Συμβούλια ). Οι εκλογές αυτές γίνονται μέσα σε ένα νέο πολιτικό και αυτοδιοικητικό κλίμα και πλαίσιο, που το χαρακτηρίζουν δύο σημαντικά και κυρίαρχα δεδομένα :
  Το πρώτο είναι η έξοδος από τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ, που οδήγησαν την χώρα οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Μια έξοδος που ήταν ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία επετεύχθη όπως ακριβώς είχε εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα και όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης και ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων και όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα. Ήδη η Πατρίδα μας από τον Αύγουστο του 2018, είναι σε μια νέα πορεία ανάκαμψης, ανάπτυξης και ενίσχυσης των παραγωγικών δομών και τάξεων, μείωσης της ανεργίας, κυρίως της νέας γενιάς, με την δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, έχει νομοθετηθεί η επαναφορά  των συλλογικών συμβάσεων, έχουν προκηρυχτεί χιλιάδες προσλήψεις, μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι μόνιμες,  σε τομείς άμεσης ανάγκης και έχουν ήδη ληφθεί ένα σωρό μέτρα οικονομικής διευκόλυνσης όσων χρωστούν, ως επίσης και μέτρα ενίσχυσης ασθενών οικονομικά τάξεων. Η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, όπως με σαφήνεια και φερεγγυότητα

Οι Ξεναγοί Αργολίδας προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού [21 Φεβρουαρίου] οι Διπλωματούχοι Ξεναγοί Αργολίδας προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της περιοχής.


Ο Χρήστος Γιανναράς μιλά στο Άργος για την απάτη της προόδου

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου και ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα διαλέξεων του Συλλόγου Αργείων «ο Δαναός» θα ομιλήσει ο Χρήστος Γιανναράς, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Εκσυγχρονισμός» και «πρόοδος»: η ωμή απάτη
Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Ο Χρήστος Γιανναράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Βόννης και της Σορβόννης (Παρίσι). Δίδαξε Φιλοσοφία, Πολιτιστική Διπλωματία και Συγκριτική Οντολογία σε πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Ελλάδας.
Επιφυλλιδογραφεί σε εφημερίδες παρεμβαίνοντας στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα και έχει συγγράψει σειρά βιβλίων με πολιτικοκοινωνικό περιεχόμενο.

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

ΥΠΟΚΛΙΣΗ

Τ. Λάμπρου: Απάντηση στον κ. Βόγκλη Γεώργιο

Αγαπητέ Γιώργο, με έκπληξη διάβασα στο διαδίκτυο την ανακοίνωσή σου σχετικά με την υποψηφιότητά σου στο ψηφοδέλτιο της ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ.
Με λύπη μου διαπίστωσα ότι αναφέρεις ότι δεν θέλησες ποτέ να συμμετάσχεις στις εκλογές του Μαΐου του 2019.
Είμαι υποχρεωμένος να σε διαψεύσω και να δηλώσω ότι σε καμία περίπτωση δεν θα είχα προβεί χωρίς την συναίνεσή σου, στην ανακοίνωση του ονόματός σου ως υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου με το ψηφοδέλτιο της ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ., στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2019.
Απορώ με την ξαφνική και περίεργη αλλαγή της απόφασής σου αλλά και με τον τρόπο που επέλεξες να την δημοσιοποιήσεις.
Οφείλω να καταδικάσω τις μεθοδεύσεις και τις πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να σε οδηγήσουν σε αυτές σου τις ενέργειες και να σου ευχηθώ καλή συνέχεια.
Τάσος Γ. Λάμπρου
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
“Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας”
Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Ερμιονίδας

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Οι πρώτοι δέκα υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ.

Αγαπητές συνδημότισσες και αγαπητοί συνδημότες,
Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019, η Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας, με αφορμή την έναρξη της νέας χρονιάς, έκοψε πίτα στην καφετέρια π στο Κρανίδι.
Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα, όπου κυριαρχούσαν ο ενθουσιασμός και η αγωνιστικότητα για την μεγάλη Νίκη των δημοτικών εκλογών του Μαΐου του 2019, ο επικεφαλής της ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ. και υποψήφιος Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Τάσος Λάμπρου αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για την δυναμική του παρουσία, έδωσε τις καθιερωμένες ευχές για την νέα χρονιά και ανακοίνωσε τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας, που επιγραμματικά είναι οι εξής:
  • Κατασκευή έργων υποδομής για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.
  • Ολοκλήρωση του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στον Δήμο Ερμιονίδας.
  • Διεκδίκηση και αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών, Εθνικών και Περιφερειακών Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων.
  • Διοικητική ανασυγκρότηση του Δήμου Ερμιονίδας με στόχο την δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Δήμου που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και στις ανάγκες των Δημοτών.
  • Προώθηση του Τουριστικού Προϊόντος της Ερμιονίδας.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΟΚΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Ερωτικά ήθη και σεξουαλικές συμπεριφορές στην Αρχαία Ελλάδα

                  Το συμπόσιο του Πλάτωνα, έργο του Γερμανο ζωγάφου Άνσελμ Φόιερμπαχ 

Ερωτικά ήθη και σεξουαλικές συμπεριφορές στην Αρχαία Ελλάδα- Βασίλειος Π. Βερτουδάκης


Το θέμα της εισήγησής μου είναι ο έρωτας και οι εκδηλώσεις του στην ελληνική αρχαιότητα. Σκέφτηκα, αντί άλλης εισαγωγής, να σας βάλω στο θέμα αφηγούμενός σας ένα μύθο. Πρόκειται για το μύθο του Αριστοφάνη στο Συμπόσιον του Πλάτωνα.
Ο μύθος του Αριστοφάνη
Το Συμπόσιο, ένας από τους πιο φιλοσοφικούς αλλά συνάμα και πιο χαρίεις και πνευματώδεις διαλόγους του Πλάτωνα, είναι το κατ’ εξοχήν ερωτικό έργο του φιλοσόφου. Άλλωστε ο εναλλακτικός του τίτλος είναι Περί Έρωτος ηθικός. Στο Συμπόσιο λοιπόν λαμβάνουν μέρος ο Σωκράτης, βεβαίως, μόνιμος πρωταγωνιστής στους διαλόγους του Πλάτωνα, και μια ομάδα εκλεκτών Αθηναίων που συναντιούνται στο σπίτι του τραγικού ποιητή Αγάθωνα για να εορτάσουν την πρώτη του νίκη σε δραματικούς αγώνες. Το περιεχόμενο του διαλόγου είναι η φύση του Έρωτα. Κάθε συνδαιτυμόνας παίρνει με τη σειρά του το λόγο για να εκθέσει τις απόψεις του για το θέμα. Τελευταίος θα μιλήσει ο πιο ειδήμων περί τα ερωτικά, ο δαιμόνιος εραστής, ο Σωκράτης. Ανάμεσα στους συμποσιαστές είναι και ο Αριστοφάνης, ο γνωστός κωμικός ποιητής. Κάποτε έρχεται και η δική του σειρά να μιλήσει. Μάλιστα ο Πλάτων συνδέει την έναρξη της ομιλίας του Αριστοφάνη με ένα ευτράπελο επεισόδιο. Ο Αριστοφάνης από το πολύ φαγητό παθαίνει λόξυγκα, στρέφεται στον γιατρό της παρέας, τον Ερυξίμαχο, για να του προτείνει τρόπους θεραπείας, αυτός το κάνει, και ο Αριστοφάνης παίρνει μετά από λίγο ξανά το λόγο απελευθερωμένος από τον λόξυγκα.