Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2020 ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ


Παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του στολισμού για τα Θεοφάνεια στο λιμάνι μας, ο Αγιασμός  των Υδάτων έγινε χοροστατούντων  των ιερέων π. Ιωάννη και Δημητρίου Αμπελά  ενώπιον πλήθους κόσμου.
Από το Σάββατο 4 Ιανουαρίου ξεκίνησαν οι προετοιμασίες της Κοινότητας μας,  με την βοήθεια των παιδιών που ήταν οι πρωταγωνιστές του Θρησκευτικού μας εθίμου, με την αμέριστη βοήθεια σε τεχνικό και οργανωτικό επίπεδο από τον  Πρόεδρο   του Ν.Π. Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Ερμιονίδας κ. Δαμιανό Κουτούβαλη.
Την παραμονή το βράδυ 5 Ιανουαρίου, υποδέχτηκε τα παιδιά ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, παρουσία Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων στο γραφείο συνεδριάσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου, όπου τους ευχήθηκε και τους συμβούλεψε με πατρική φροντίδα , κατόπιν τους συνόδευσε στην ταβέρνα “Μιχάλης” για το εθιμοτυπικό  τραπέζωμα και ο Πρόεδρος της Κοινότητας μας τους πρόσφερε αναμνηστικά ψαροκάικα, έργα του εθελοντή Παναγιωτακόπουλου Αντώνη και της Αργυρούλας Νάκου – Κουτούβαλη.
Κατόπιν  τα παιδιά συνέχισαν το ξέφρενο γλέντι τους όλη την νύκτα με τις γνωστές καντάδες από το μοναδικό έθιμο “Γιάλα -Γιάλα” .
Από τις πρώτες πρωινές ώρες ο Πρόεδρος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δαμιανός Κουτούβαλης και εθελοντές ψαράδες έδιναν την μάχη με τον καιρό για την προστασία των σκαφών και του στολισμού με αποτέλεσμα το έθιμο να πραγματοποιηθεί, διότι  γύρω στις 11.00 υπήρξε ύφεση  και καιρού επιτρέποντος  και Θεού θέλοντος οι πατέρες   με την ευλογία τους κατέβηκαν από τις εκκλησίες μας στον τόπο του  καθιερωμένου Αγιασμού των Υδάτων.
Ευχαριστούμε: την οικογένεια Σαρρή (Φρατζέσκο και Κέλη) για τα δύο σκάφη που παραχώρησαν, τον Αργύρη Σαρρή, τους Αφους Νόνη, τον Αργύρη Παπακωνσταντίνου, τον γιό του Νεκτάριου Μορόγλου για την αμέριστη βοήθεια τους,
την  συμπολίτισσα μας κ. Βιβή Δημ. Σκούρτη για την διδασκαλία κατά την περίοδο των εορτών των τραγουδιών στα παιδιά μας
τον Διοικητή με  το προσωπικό του Β΄ Λιμενικού Τμήματος Ερμιόνης,
τα Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστεία  “ΔΡΟΥΓΚΑ” για την προσφορά της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας και
το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου που ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας και απέστειλε ασθενοφόρο κατά την ώρα του Αγιασμού των Υδάτων στο λιμάνι της Ερμιόνης.
Το έθιμο τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος κ. Ιωαν. Γεωργόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αναστ. Γανώσης, ο πρώην Δήμαρχος  κ. Δημήτ.  Σφυρής,, οι Αντιδήμαρχοι Ι. Μερτύρης και Ι. Τσαμαδός, ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Βελούδης Ηλίας  και πλήθος Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων καθώς και  εκπρόσωποι φορέων.