Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Φέξε μου και γλίστρησα!

"Όσον αφορά τον φετινό χρόνο, ειδικότερα, από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα υπάρξει στόχευση στον εσωτερικό τουρισμό και κυρίως στην Αττική, ενώ θα προωθηθούν επίσης και αναγκαία έργα υποδομής, όπως η πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους, η συντήρηση μνημείων, καθώς επίσης η προστασία και η ασφάλεια σε χώρους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.  "

Μόνο που τα λεφτά στην Αττική έχουν προ πολλού τελειώσει. Πάει η εποχή που δέναν "τα σκυλιά με τα λουκάνικα". Για να έλθει μια οικογένεια στην Ερμιονίδα με το ΙΧ της θέλει 8 ευρώ διόδια, 50 ευρώ βενζίνα και 5 ευρώ για μελλοντική συντήρηση. Σύνολο 61 ευρώ. Θα ταξιδέψει 6 ώρες εκ των οποίων τις 4 όλο στροφές που βγαίνεις .... κοτόπουλο.
Θα κάτσει η οικογένεια κάπου να φάει και να πιει ένα καφέ, 70 ευρώ στο νερό. Πήγαμε στα 131 ευρώ. Θα έρθει για ποιον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο και για ποιον επισκέψιμο χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλους; Άμα βάλουμε και μία διανυκτέρευση, πάει το βδομαδιάτικο!
Πάει στο τσάκα τσάκα στο Πάρκο με τους ελαιώνες στο Ίδρυμα Νιάρχου, περνά θαυμάσια, παίζουν τα παιδιά, τρώνε και κάτι από τη καντίνα, όλα μαζί και με τα εισιτήρια 20 ευρώ.
Πάνε στη Πλάκα (το ωραιότερο μέρος της Ευρώπης), περπατάνε επιλέγουν μουσεία, εκθέσεις κ.λ.π. Με 30 ευρώ έχουν φάει και από 2 σουβλάκια στο πόδι με θέα. Και άμα θέλουν γεύμα με θέα την Ακρόπολη με τιμές Ερμιονίδας τρώνε θαυμάσια.
Και άμα θέλουν μπάνιο, κατεβαίνουν σε μια οργανωμένη πλαζ Γλυφάδα - Βουλιαγμένη και με 40 ευρώ η οικογένεια περνά θαυμάσια και τρώει.

Θέλω να πω ότι ναι μεν τα λεφτά στην Αττική έχουν τελειώσει, αλλά πλέον και η Πρωτεύουσα δεν είναι όπως πριν 30 χρόνια πνιγμένη στο καυσαέριο, με βρώμικες, από λύματα και πλαστικά, ανοργάνωτες παραλίες, χωρίς Μετρό, με μόνη διέξοδο την επίσκεψη στην Ακρόπολη και το Εθνικό Μουσείο. Είναι πλέον πρωτεύουσα - προορισμός με δεκάδες αξιόλογα μουσεία, ιδρύματα, εκδηλώσεις, ξενοδοχεία, 300 θέατρα και ένα σωρό άλλα.
Μάλλον η Περιφέρειά μας θα πρέπει να λάβει μέτρα για να κρατάει τους κατοίκους της "στους αρχαιολογικούς χώρους και τους χώρους ιδιαιτέρου κάλους" του κυρίου Νίκα, από το να πηγαίνουν να αφήνουν τα λεφτά τους στην Πρωτεύουσα του κυρίου Μπακογιάννη, περνώντας και θαυμάσια.
Αφού ολόκληρη η Πελοπόννησος (κατά τον γράφοντα που την έχει γυρίσει όλη πάνω κάτω είναι το ωραιότερο, και μπορεί να γίνει το παραγωγικότερο μέρος της Ευρώπης) καταφέρνει να πάρει μόλις το 2.6% του εισερχόμενου τουρισμού, με ποια προσόντα θα κερδίσει την Αττική;

Οι καιροί έχουν αλλάξει ιδιαίτερα για επαρχίες σαν την Ερμιονίδα που το "άξιον θέας" είναι τα χορταριασμένα εξοχικά, οι άθλιοι δρόμοι, το "πόσιμο" νερό, οι "επιδώσεις" στην ανακύκλωση, οι τσιμεντοπαραλίες και τα κάγκελα των μαρινών μας. Τόσο που και το "εξοχικό" δεν συναρπάζει όπως παλιά τους ιδιοκτήτες του, δεν είναι "in", πέρα από τα προβλήματα νερού και ασφάλειας ζωής και περιουσίας που αντιμετωπίζει.
Ω καιροί, ω ήθη!

Βασίλης Γκάτσος