Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Αδαμαντία Αρανίτη: Θερίζοντας θύελλες

Της Αδαμαντίας Αρανίτη
Πριν απο μερικές εβδομάδες η περιοχή της Ερμιονίδας και συγκεκριμένα η δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι, δέχθηκε την κατά αρκετές μέρες καθυστερημένη επίσκεψη κλιμακίου του ΕΟΔΥ μαζί με τους κυρίους Τσιόδρα, Μηταράκη, Χαρδαλιά και Αρκουμανέα. Η καθυστέρηση αυτή είχε δημιουργήσει εντάσεις ακόμα και στις τοπικές παρατάξεις αλλά και στις αρχές που υποστηρίζουν το κυβερνόν κόμμα. Υποσχέθηκαν να στείλουν στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου ιατρούς και νοσηλευτές, πράγμα που μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί ακριβώς όπως είχε συμφωνηθεί.
Αυτό δε φάνηκε να πτοεί ακροδεξιά στοιχεία της περιοχής που άρχισαν να διαδίδουν ψεύτικες φήμες περί εκδιδόμενων γυναικών από τη δομή φιλοξενίας. Αγνοώντας επιδεικτικά πως πριν από τα κρούσματα των προσφύγων τα πρώτα που εντοπίστηκαν στην περιοχή ήταν ιθαγενών, ξεκίνησαν τις συκοφαντίες με σκοπό κλείσει η δομή. Φτάνουμε λοιπόν στην εποχή που ξεκινά το Ραμαζάνι, και οι φιλοξενούμενοι της δομής αγοράζουν (ναι, αγοράζουν) ένα αρνί για να τελέσουν τις θρησκευτικές παραδόσεις τους. Το εν λόγω ζώο βέβαια φεύγει από το χώρο που φυλασσόταν και ψάχνοντας να το βρουν οι φιλοξενούμενοι της δομής κατηγορούνται για…. ζωοκλοπή! Σε μια περιοχή που τα κοπάδια είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού και είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπει κάποιος σε χώρο που
βρίσκεται το κοπάδι, πολλώ δε να βγει κρατώντας ζώο, και να το μεταφερει χιλιόμετρα ολόκληρα χωρίς καν να διαθέτει μεταφορικό μέσο. Το σενάριο επιστημονικής φαντασίας λοιπόν είναι που αυτή τη φορά πυροδότησε αντιδράσεις με αποτέλεσμα τα ακροδεξιά στοιχεία της περιοχής να σπείρουν τη διχόνοια και εδραιώσουν τη λάσπη που ως εκ θαύματος, βαφτίζεται γεγονός.
Θα περίμενε κανείς οι τοπικές αρχές να κινηθούν έτσι ώστε η κοινωνία να ζει αρμονικά και να μην υπάρχουν εντάσεις, δεν είναι έτσι; Αντ’ αυτού λοιπόν ο δήμαρχος Ερμιονίδας επέλεξε να συμμετάσχει στο κυνήγι μαγισσών δηλώνοντας ρητά πως επιθυμεί η δομή να κλείσει και να φύγουν οι φιλοξενούμενοι. Να πάνε που, θα ρωτήσει κανείς; Να πάνε αλλού, είναι η απάντηση που ενισχύει η εγκληματική αδιαφορία. Αλλού που; Αλλού σε μη υπάρχουσες δομές; Και γιατί; Επειδή το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και οι αρμόδιοι είχαν να περάσουν το μαγευτικό Πάσχα τους μέσα στην οικογενειακή θαλπωρή την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονταν; Επειδή όταν ήρθε τελικά κλιμάκιο μετά βαϊων και κλάδων, έγραψαν τα κρούσματα και την ευρύτερη περιοχή στα παλαιότερα των υποδημάτων τους με ένα υποστελεχωμένο ΚΥ Κρανιδίου να παλεύει χωρίς ούτε το μισό προσωπικό από όσο είχαν υποσχεθεί να στείλουν για ενίσχυση; Και για τι από όλα αυτά φταίνε οι αιτούντες άσυλο;
Όλο αυτό το διάστημα που βρίσκεται η δομή στην περιοχή δεν είχε καταγραφεί καμία παραβατική ενέργεια από πλευράς των φιλοξενουμένων. Το ρατσιστικό μίσος δεν αποτελεί και ποτέ δεν αποτέλεσε τη λύση, αλλά ούτε και τη μαγική λύση σε προβλήματα που προϋπήρχαν.