Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Απολύμανση όλων των σχολικών κτηρίων στο Δήμο Ερμιονίδας


06.03.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο κορωνοϊός καθημερινά κάνει όλο και πιο έντονη την παρουσία του στη χώρα μας. Ως Δημοτική Αρχή, οφείλουμε και πρέπει πρώτα απ’ όλα να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες του τόπου μας. Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, έπειτα από επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, αποφάσισε την αυστηρή απολύμανση όλων των σχολικών κτηρίων, συμπεριλαμβανομένων και των παιδικών σταθμών. 
Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Εξαντλούμε κάθε μορφή πρόληψης ώστε να αποφύγουμε οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη. Για το λόγο αυτό συνιστούμε ψυχραιμία, τήρηση των κανόνων υγιεινής, καθώς και συμμόρφωση προς κάθε υπόδειξη σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά του ιού. 



Γραφείο Δημάρχου

Δύο σωζόμενες σφραγίδες της πόλης του Κρανιδίου

Δύο σωζόμενες σφραγίδες της πόλης του Κρανιδίου
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
«…Και εσφραγίσθη μεν ως έθος δια του σημείου του σταυρού ευχόμενοι καλήν ελευθερίαν».

1«Σφραγίς της Κοινότητος του χωρίου Κρανιδίου 1788»
Ασύγκριτα, το σεβασμιότερο, το τιμιότερο, αγιότερο και με μεγίστη ιστορική αξία κειμήλιο της πόλης του Κρανιδίου είναι η μεγαλόπρεπη, ασημωμένη εικόνα του Τιμίου Ιωάννη του Προδρόμου και Βαπτιστή που βρίσκεται στον ομώνυμο ναό της Πόλης. Γύρω από το ιερό και επιβλητικό εικόνισμα που ήταν τοποθετημένο στο παλαιό εκκλησάκι του Προδρόμου, που σωζόταν μέχρι το 1852, έχουν υφανθεί συγκινητικές θρησκευτικές ιστορίες πίστης και ευλάβειας των κατοίκων του Κρανιδίου. 
Για τον λόγο αυτό την εικόνα του την θεωρούν θαυματουργή και τον Άγιο Προστάτη και Πολιούχο της πόλης που πολλές φορές εισάκουσε τις προσευχές και τις δεήσεις και βοήθησε σε στιγμές δύσκολες.
Ποιο άλλο, λοιπόν, σύμβολο θα μπορούσε να απεικονίζει «η σφραγίς της Κοινότητος του χωρίου Κρανιδίου του έτους 1788» παρά εκείνο που φρουρεί και σκεπάζει την πόλη και που ο υμνωδός της εκκλησίας μας τον εγκωμιάζει ψάλλοντας ότι «ανεδείχθη η σφραγίς πάντων των Προφητών!».

Το έγγραφο της 18ης Ιουλίου 1821
Φιλογενέστατε αδελφέ αδελφικώς ασπάζομαι
…Σας φανερώνομεν αυτού, ήρθε ο Γιάννης και ο Κυριάκος του Λαζάρου Ρούση φορτωμένο στάρι και είναι το στάρι εκατόν τριάντα πέντε (135) τσουβάλια στάρι. Το παρόν στάρι το πήρε κλεφτά… από άλλο καΐκι… που ερχότανε…και παρακαλούμεν να τους εδέσετε, να μας  τους εστείλετεμε δικούς σας ανθρώπους κατά τους νόμους… (η τελευταία πρόταση είναι δυσανάγνωστη).

Το ΙΛΜΕ συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τη Γ΄ Εθνοσυνέλευση 1827



Η ιστορική οικία όπως τη σχεδίασε
η Ανθούλα Λαζαρίδου – Δουρούκου 
Το ΙΛΜΕ από ιδρύσεως του οργανώνει κατ’ έτος το μήνα Μάρτιο εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827, μέρος της οποίας διεξήχθη στην Ερμιόνη. Τα τελευταία τρία χρόνια συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις, που οργανώνει ο Δήμος Ερμιονίδας, για να τιμήσει το ιστορικό γεγονός.
Για το Μάρτιο 2020 το ΙΛΜΕ σχεδίασε εκδήλωση – αφιέρωμα στον στρατηγό Ιωάννη Μακρυγιάννη, την οποία αποδέχτηκε ο Δήμος Ερμιονίδας να εντάξει στις διήμερες εορταστικές του εκδηλώσεις, που οργανώνει στην Ερμιόνη (14 και 15 Μαρτίου 2020) και η οποία εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020 και ώρα 6:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης (Συγγρού) και περιλαμβάνει:
1.Ομιλία από τον Ευριπίδη Γαραντούδη, καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Ο Μακρυγιάννης στην ελληνική ποίηση του 19ου και 20ου αιώνα».
2. Δρώμενο από μαθητές του Λυκείου Ερμιόνης, βασισμένο στα «Απομνημονεύματα» του Μακρυγιάννη, που ετοίμασαν οι φιλόλογοι Νικ. Μπουμπάρης, καθηγητής του Λυκείου Ερμιόνης και η Τίνα Αντωνοπούλου, πρόεδρος του ΙΛΜΕ. 
3. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης με τραγούδια σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γεωργίου Κόγκου.
Σημείωση. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι (Μάρτιος 2019) το ΙΛΜΕ σε συνεργασία με τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας και με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το θάνατο του φιλικού Νικόλαου Γαλάτη, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Ερμιόνη, παρουσίασε το ιστορικό δράμα «Νικόλαος Γαλάτης» του Σπύρου Ευαγγελάτου. Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να δείτε τι έγραψε για την παράσταση ο έγκριτος δημοσιογράφος Πολύδωρος Δάκογλου.
Ερμιόνη 05-03-2020
Τίνα Αντωνοπούλου
Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ 

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Μπίστι: Μέσα πυρασφάλειας, πυροπροστασίας και η Επιτροπή.



"Η δεύτερη επιτροπή έχει σκοπό την απογραφή της κατάστασης των μέσων πυρασφάλειας και πυροπροστασίας στο Μπίστι της Κοινότητας Ερμιόνης."

Απορίες:
Δεν υπάρχει υπεύθυνος Πυρασφάλειας, αιρετός ή δημοτικός υπάλληλος, που έπρεπε προ πολλού να είχε γραπτώς ενημερώσει;
Αφού είναι τόσο απαραίτητες οι μάνικες κ.λ.π., πώς αφού έχουν "χαθεί" εδώ και καιρό (τουλάχιστον από το 2014, βλέπε φωτογραφία  από σχετικό άρθρο της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης αυτής της χρονιάς, όπως και νεότερη του 2019 με τις φωλεές πεταμένες) δεν αντικαταστάθηκαν αμέσως αφήνοντας "ανυπεράσπιστο" το Μπίστι;

Αν είναι η Επιτροπή να κάνει απογραφή των μέσων, αρκεί ένας περίπατος μισής ώρας και θα διαπιστώσει ότι σχεδόν το σύνολο των πυροσβεστικών φωλεών δεν υπάρχει όπως και όλες οι μάνικες. Υπάρχουν (ακόμη) οι θαμμένοι αγωγοί νερού και οι κρουνοί με τη βάνα τους. 
Εδώ δεν αφήσανε καμπάνα για καμπάνα στα ξωκλήσια, τις μάνικες και τα σίδερα θα αφήνανε;
Αν η Επιτροπή προτείνει την τοποθέτηση εκ νέου όλων των φωλεών και των μανικών, σίγουρα τα ίδια θα γίνουν. Αν θέλει πραγματικά να καταγράψει την όλη κατάσταση πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, και να την θέσει στο ΔΣ, ώστε να παρθούν ουσιαστικές αποφάσεις, τότε θα επιτελέσει έργο, αλλά θα κουραστεί λίγο.
Θα πρέπει να συγκεντρώσει στοιχεία για τα παρακάτω:

Τάσος Λάμπρου για τους βιολογικούς Ερμιόνης και Κρανιδίου

Κρανίδι, 5 Μαρτίου 2020
ΠΡΟΣ:
Γραφείο Δημάρχου
κ. Γ. Γεωργόπουλου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Πρόεδρο Δ.Σ Δήμου Ερμιονίδας
κα.  Α. Αντωνοπούλου

ΘΕΜΑ : Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΡΜΙΟΝΗΣ 
Kύριε Δήμαρχε,
ζητώ στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να συμπεριληφθεί στα θέματα της ημερησίας διάταξης, το θέμα σχετικά με τη λειτουργία των βιολογικών σταθμών Κρανιδίου και Ερμιόνης και συγκεκριμένα προτείνω να συζητηθούν με την εξής διαδικασία.
Το πρώτο θέμα θα αφορά την κατάσταση την οποία βρήκατε σχετικά με τη λειτουργία ή μη των βιολογικών Κρανιδίου και Ερμιόνης με την ανάληψη των καθηκόντων σας στις αρχές Σεπτεμβρίου, με την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου και σχετίζεται με τη μήνυση που υποβάλλατε μετά την ψήφιση του Δημοτικού Συμβουλίου της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του διορισμού δικηγόρου για την σχετική υπόθεση.
Τότε υπεύθυνα σας είχα ζητήσει τόσο το κορυφαίο συλλογικό όργανο του Δήμου, το Δ.Σ όσο και οι δημότες να ενημερωθούν έγκυρα και έγκαιρα για το «καθεστώς» λειτουργίας των βιολογικών Κρανιδίου και Ερμιόνης, ποια κατάσταση παραλάβατε, με άλλα λόγια εάν λειτουργούσαν ή όχι, εάν υπήρχαν εκκρεμότητες από την προηγούμενη δημοτική περίοδο.

Νεκρός άντρας σε πηγάδι στην Ερμιόνη

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε άνδρας αργά το βράδυ της Τετάρτης 4 Μαρτίου από πηγάδι στην Ερμιόνη Αργολίδας.
Για την ανάσυρσή του, συμμετείχαν 4 πυροσβέστες από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρανιδίου με 2 οχήματα.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο άνδρας βρέθηκε μέσα στο πηγάδι νεκρός.
Έρευνα για την υπόθεση διενεργεί και η αστυνομία.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Δράσεις στον Πάρνωνα για την εκτίμηση της δομής και της δυναμικής των πληθυσμών δενδρόκεδρου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Δράσεις για την εκτίμηση της δομής και της δυναμικής των πληθυσμών δενδρόκεδρου (Juniperus drupacea) και της αναπαραγωγικής βιολογίας του είδους
Ο Πάρνωνας, αποτελεί το μοναδικό σημείο φυσικής εξάπλωσης του υποενδημικού είδους Juniperus drupacea (δρυπώδης άκρευθος ή δενδρόκεδρος) τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου σχηματίζει δάση αμιγή ή σε μίξη με μαύρη πεύκη (Pinus nigra) και κεφαλληνιακή ελάτη (Abiescephalonica). Πρόκειται για σπάνιο είδος κωνοφόρου με διακεκομμένη εξάπλωση μεταξύ Ασίας και Ευρώπης το οποίο στην Ασία εμφανίζεται σε ορεινές κυρίως περιοχές της Τουρκίας, της Συρίας, του Λιβάνου και του Ισραήλ, ενώ στην Ευρώπη φύεται αποκλειστικά στο νότιο τμήμα της Πελοποννήσου, με τον Πάρνωνα να φιλοξενεί τον σημαντικότερο πληθυσμό. 
Δεδομένης της υψηλής οικολογικής αξίας του και λαμβάνοντας υπόψη την περιορισμένη γνώση σε θέματα αναπαραγωγικής βιολογίας - οικολογίας του δενδρόκεδρου, o Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας θα υλοποιήσει σε πιλοτική κλίμακα την παρακολούθηση των φυσικών οικοσυστημάτων του, με σκοπό την εκτίμηση της φυσικής αναγέννησης, την χαρτογράφηση και τη μελέτη της δομής των πληθυσμών του δενδρόκεδρου στον Πάρνωνα, και συγκεκριμένα στις παρακάτω περιοχές του δικτύου Natura 2000: 

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Αποδυναμώνουν το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου

Κρανίδι, 03.03.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα Τρίτη 3 Μαρτίου, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας ενημερώθηκε από γιατρούς του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου ότι η Διοίκηση των Νοσοκομειακών Μονάδων, ζητά από γιατρό που ασκεί τα καθήκοντά του και τις εφημερίες του στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, να συμπληρώσει εφημερίες στο Γενικό Νοσοκομείο Ναυπλίου λόγω επιτακτικών αναγκών. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αντί να γίνουν προσπάθειες ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου, λαμβάνουν χώρα ενέργειες για να αποδυναμωθεί ακόμα περισσότερο.
Ως Δημοτική Αρχή, με το υπ’ αριθ. πρωτ. 9023/14.11.2019 έγγραφό μας, ενημερώσαμε το Υπουργείο Υγείας και όλους τους αρμόδιους φορείς μεταξύ των οποίων και της 6η ΥΠΕ, για την υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου σε βασικές ειδικότητες. Αντιλαμβάνεται κανείς, πως πέραν της χιλιομετρικής απόστασης του Ναυπλίου από την Ερμιονίδα, και ειδικά για τους γιατρούς που εργάζονται στο Κ.Υ. Κρανιδίου, όπου καθημερινά ξεπερνούν τον εαυτό τους και τις δυνατότητες τους για να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους του Δήμου μας, αλλά και τους πολίτες των Σπετσών θεωρούμε πως είναι άδικη η εκτέλεση της εντολής αυτής. Ζητούμε από την Διοίκηση των Νοσοκομειακών Μονάδων να κατανοήσει τόσο την δυσκολία της μετακίνησης των ιατρών, όσο και το δύσκολο έργο που επιτελούν στο υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου και να ανακαλέσει την εντολή της.

Γραφείο Δημάρχου

Γυναίκα τ' όνομά μου | Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης


Γυναίκα τ' όνομά μου... Η Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης μέσα από μια θεατρική μουσικο-χορευτική παράσταση έρχεται να αναπαραστήσει, άλλοτε μέσα από θρύλους και άλλοτε μέσα από καθημερινά παραδείγματα του κοινωνικού ιστού, τον ρόλο της γυναίκας ως κόρη, ως μάνα, ως έφηβη, ως χήρα... Η Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης έρχεται να φωτίσει, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, τις πιο κρυφές πτυχές εκείνης της μορφής που όλοι αγαπάμε άλλοτε να λατρεύουμε και άλλοτε να μισούμε... Μη χάσατε αυτό το οδοιπορικό στην ψυχοσύνθεση της θηλυκής ταυτότητας που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 6, το Σάββατο 7 & την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 στον Πολυχώρο "Αrtiki". Ώρα Έναρξης: 8:30 Είσοδος: 7 ευρώ Τηλέφωνα κρατήσεων : 698 6699 406 & 697 8826 680 Κάντε την κράτησή σας! Χορηγοί παράστασης : Αρτοποιεία "Δρούγκας" & Zafiris tours Διοργάνωση : Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης Εισιτήρια επίσης διατίθενται στην αίθουσα της ομάδας μας. Σας περιμένουμε! #χοερ #Γυναίκα

Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας:Γυμνάσιο και ΓΕΛ χωρίς Σύγχρονη Ιστορία; Ψηφίστε τώρα για να επανέλθει το μάθημα!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Αίτημα για επαναφορά του μαθήματος της Σύγχρονης Ιστορίας στο Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο
Το τρέχον σχολικό έτος (2019-2020) θα μείνει στην… ιστορία ως το πρώτο στα χρονικά της ελληνικής εκπαίδευσης, στο οποίο σε καμία τάξη του Γυμνασίου ή του Γενικού Λυκείου δεν διδάσκεται το μάθημα της Σύγχρονης Ιστορίας.
Ενημερωθείτε και ψηφίστε ηλεκτρονικά για την επαναφορά του μαθήματος:
Ψηφίζω τώρα!

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Έπεσε ο φράκτης;


Στη φωτογραφία δεν βλέπουμε τα "κάγκελα" που κρατούσαν φυλακισμένα τα πεύκα.
Πιστεύω να ξηλώθηκαν οριστικά, εκτός κι αν η φωτογραφία είναι πολύ παλιά.

Βασίλης Γκάτσος