Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Περικλής Κοροβέσης 20 Ιούλη 1941 - 11 Απρίλη 2020

Προσπάθησα να παραμείνω πολίτης.

" Ξέρω πως θα είναι ο θάνατος, 
μια βιαστική μετακόμιση γιατί η χώρα σου έπαψε να υπάρχει πια, 
έτσι για πλάκα 
και θα 'χω αφήσει τόσα πίσω μου 
ιδέες, αποφάσεις για μια άλλη ζωή, 
εγκαταλείποντας το χώρο που συγκατοικούσα ασφυκτικά με τον Μπαχ. 
Οι φίλοι μου θα λείπουν και ένας ακόμη άγνωστος θα μείνει με τους αγνώστους. 
Μπορεί και να θυμάμαι τα χέρια σου, τα μάτια σου, 
την πέτρα που έσκυψες και μάζεψες δίπλα απ' τη θάλασσα. 
Γι' αυτό σου λέω ξέρω πως θα είναι ο θάνατος, μια απλή βραδιά όπως οι άλλες... "

Περικλής Κοροβέσης 
συγγραφέας, λογοτέχνης, ποιητής, ακτιβιστής και πολιτικός 

'Ελλη Βασιλάκη

Έργα του: 

"Μιας Πεντάρας Νιάτα" από τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας (Όλο το έργο)



Το θεατρικό έργο "ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΝΙΑΤΑ" των Α. ΓΙΑΛΑΜΑ και Κ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ ανέβασε ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας (Θ.Ο.Ε.) από το Σάββατο 26 Ιανουαρίου έως και την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019 στον πολυχώρο ARTίκι ¨ΜΑΡΑΪΚΕ ΗΛΙΟΥ ΝΤΕ ΚΟΝΙΝΓΚ", στο Κρανίδι Αργολίδας.
Για την σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπεύθυνος ήταν ο Δημήτρης Σίδερης. Για τους φωτισμούς και την μουσική επιμέλεια υπεύθυνος ήταν ο Ίωνας Ξυπολιάς. Σημείωση: Όλοι οι ηθοποιοί είναι ερασιτέχνες ! Παίζουν:

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ … ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΤΑΙΝΙΑ!



Την Κυριακή, 12 Απριλίου, στις 11.30 μ.μ., η τηλεόραση του ALFA θα προβάλλει την ταινία "ΟΙ ΑΘΙΚΤΟΙ".

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ …
ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΤΑΙΝΙΑ!

Η γαλλική ταινία «ΑΘΙΚΤΟΙ», μια δραματική κωμωδία των Τολεντανό και  Νακάς, άγγιξε το ρεκόρ των είκοσι εκατομμυρίων θεατών στη Γαλλία και θεωρείται η πιο πετυχημένη ταινία της χρονιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη. 
Βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Φιλίπ, ενός δισεκατομμυριούχου αριστοκράτη, ο οποίος έχοντας μείνει καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα μετά από ατύχημα με αλεξίπτωτο πλαγιάς, προσλαμβάνει για βοηθό/νοσοκόμο, τον πιο απρόσμενο υποψήφιο, τον Ντρις, ένα μαύρο νεαρό από τις φτωχογειτονιές του Παρισιού,  πρόσφατα αποφυλακισμένο!

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Ανάκληση σχεδίου για την μεταφορά του Αναστάσιμου Φωτός στο Δήμο Ερμιονίδας

Κρανίδι, 10.04.2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ανάκληση σχεδίου για την μεταφορά του Αναστάσιμου Φωτός

Ο Δήμος Ερμιονίδας με την συνεργασία και την βοήθεια ιερέων, προέδρων και μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων και εθελοντών, είχε σχεδιάσει να μεταφέρει το Άγιο Φως σε κάθε σπιτικό του Δήμου μας, εφαρμόζοντας τις οδηγίες και όλα τα μέτρα προστασίας στο πλαίσιο της στρατηγικής αντιμετώπισης του COVID-19.
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, λαμβάνοντας υπόψη ανάλογες δράσεις και άλλων Δήμων της χώρας, κατά την τακτική ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε ρητά ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτραπεί. 
Σεβόμενοι τις αποφάσεις της πολιτείας και την συνολική προσπάθεια καταπολέμησης του COVID-19 δεν θα υλοποιήσουμε το σχέδιό μας. Ευχαριστούμε όλους αυτούς που ανταποκρίθηκαν θετικά στο σχεδιασμό της δράσης καθώς και τους συνδημότες μας για τα μηνύματα συμπαράστασης και εκτίμησης της προσπάθειάς μας.  
Ο αγώνας κατά της πανδημίας συνεχίζεται.
Μένουμε Υγιείς, Μένουμε Ασφαλείς, Μένουμε Σπίτι!!!!!
Ας γιορτάσουμε την Ανάσταση στα μπαλκόνια και στις αυλές των σπιτιών μας τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.
Ας φωνάξουμε στους γείτονες  «Χριστός Ανέστη» και «Αληθώς ο Κύριος»!
Το Αναστάσιμο Φως είναι η ΕΛΠΙΔΑ και θα ανάψει στις ψυχές όλων μας.  
Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος

Ευχαριστήρια ανακοίνωση οικογένειας Δημητρίου Σφυρή


Η οικογένεια του αειμνήστου Δημητρίου Σφυρή, τέως Δημάρχου του Δήμου Ερμιονίδας, ευχαριστεί δημόσια, όλους όσοι κατέθεσαν χρήματα στην μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα, στο σωματείο 'ΕΛΠΙΔΑ' Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, καταφέρνοντας να συγκεντρωθεί το ποσό των 8.590€.
Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας στο πένθος μας.
Λόγοι προσωπικών δεδομένων δε μας επιτρέπουν να δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία όλων των δωρητών.

Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε την αγαπημένη μας φίλη Ρωξάνη Μάτσα, που πραγματοποίησε δωρεά στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, για να φυτευτεί ένα δέντρο στη μνήμη του λατρευτού μας Δημήτρη, στο “Λόφο των Αναμνήσεων”.
Η δωρεά και το όνομα του αποθανόντος θα καταγραφεί στο “Βιβλίο των Αναμνήσεων”, που φυλάσσεται στην εκκλησία της Σχολής Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, in “Remembrance of Dimitris Sfyris”.
   
      Η σύζυγος: Ζιζή Σφυρή

Οι κόρες: Σοφία & Μπέτυ Σφυρή

ΠΕΡΙ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ

  

Από το " Κόκκινο Βιβλίο " του Καρλ Γιούνγκ
Έπρεπε να περιμένω πάνω από 20 ημέρες μέσα στο πλοίο.  Στο λιμάνι τον Απρίλιο απαγορεύτηκε να βγούμε έξω . Οι πρώτες μέρες ήταν δύσκολες.  Στη συνέχεια, άρχισα να αντιδρώ στις κρίσεις αυτές χρησιμοποιώντας τη λογική. Ήξερα ότι μετά από 21 ημέρες μιας οποιαδήποτε συμπεριφοράς δημιουργείται μια συνήθεια και αντί να θρηνώ, να παραπονιέμαι και να δημιουργώ καταστροφικές συνήθειες, άρχισα να συμπεριφέρομαι διαφορετικά από τους άλλους. Σκέφτηκα εκείνους που έχουν πολλές στερήσεις κάθε μέρα από την δύσκολη ζωή τους και αποφάσισα να βγω νικητής.
 Ξεκίνησα με το φαγητό. Ανάγκασα τον εαυτό μου να τρώω το μισά από αυτό που συνήθως έτρωγα, τότε άρχισα να επιλέγω τα πιο εύπεπτα τρόφιμα, έτσι ώστε το σώμα μου να μην υπερφορτώνει. Άρχισα να θρέφω τον εαυτό μου με τρόφιμα που, κατά παράδοση, είχαν διατηρήσει τον άνθρωπο υγιή.
Το επόμενο βήμα ήταν να προσθέσω σε αυτό τον καθαρισμό των ανθυγιεινών σκέψεων και να έχω όλο και περισσότερες ανυψωμένες και ευγενείς σκέψεις. Με υποχρέωσα να διαβάζω τουλάχιστον μία σελίδα κάθε μέρα για ένα θέμα που δεν ήξερα. Αναγκάστηκα να κάνω ασκήσεις στη γέφυρα του πλοίου. Ένας γέρος σοφός Ινδός μου είχε πει χρόνια πριν ότι το σώμα ενδυναμώνει κρατώντας την αναπνοή . Με υποχρέωσα να παίρνω βαθιές αναπνοές κάθε πρωί. Νομίζω ότι οι πνεύμονές μου δεν είχαν φτάσει ποτέ σε τέτοια ικανότητα και δύναμη. Το απόγευμα ήταν η ώρα για προσευχή, ο καιρός να ευχαριστήσω κάθε οντότητα για το γεγονός ότι δεν μου έδωσε σοβαρές κακουχίες καθ 'όλη τη διάρκεια της  ζωής  μου.
Αντί να σκέφτομαι όλα όσα δεν μπορούσα να κάνω, σκεφτόμουνα όλα όσα θα έκανα όταν πατούσα το πόδι μου στην ξηρά. Παρακολουθούσα τις σκηνές της κάθε μου μέρας, τις ζούσα έντονα και απολάμβανα την αναμονή. Όλα όσα μπορούμε να πάρουμε αμέσως δεν είναι ποτέ ενδιαφέροντα. Η αναμονή εξυπηρετεί την επιθυμία και την ισχυροποίησή της. 
- Κατέκτησα όλες αυτές τις νέες συνήθειες
Σας στέρησαν την άνοιξη, τότε;"
-Ναι, εκείνη τη χρονιά μου στέρησαν την άνοιξη και πολλά άλλα πράγματα, αλλά εγώ άνθισα. Είχα φέρει άνοιξη μέσα μου και κανείς και ποτέ δεν θα μπορούσε να μου το πάρει.

Δημήτρης Τουτουντζής


Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

δύσκολοι καιροί για τα μεταναστευτικά πουλιά τι μπορούμε να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε



Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε

Η νύχτα της 5ης προς 6ης Απριλίου ήταν καταστροφική για τα μεταναστευτικά πουλιά. Η κορύφωση της κακοκαιρίας με πανίσχυρους βόρειους ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες ήρθε μετά από μέρες συνεχών κακών συνθηκών και βροχής, οι οποίες είχαν ήδη εξαντλήσει τα πουλιά (που είχαν μόλις ολοκληρώσει ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων πάνω από την Σαχάρα και τη Μεσόγειο) και είχαν εξαφανίσει τα έντομα από τον αέρα.
Μεγάλα σμήνη μεταναστευτικών πουλιών ανέβηκαν μαζικά λόγω του νοτιά στη βόρεια Αφρική και ήρθαν αντιμέτωπα με το βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο (στο ύψος των Κυκλάδων) που τα ανάγκασε να στραφούν για στάση στις ανατολικές ηπειρωτικές ακτές. Αυτό επέδρασε ιδιαίτερα αρνητικά στα πουλιά που πιάνουν έντομα στον αέρα, ιδίως τα χελιδόνια και τις σταχτάρες και δευτερευόντως τους μυγοχάφτες και άλλα μικροπούλια.

Δεύτερη φάση απολυμάνσεων στο Δήμο Ερμιονίδας

Κρανίδι, 08.04.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εφαρμόζοντας τα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού και συνεχίζοντας τον αγώνα για την στήριξη της υγείας των κατοίκων του Δήμου μας, αύριο, Πέμπτη 09.04.2020, θα πραγματοποιηθεί η απολύμανση στο χώρο όπου διαμένουν οι Ρομά, η οποία χρηματοδοτείται από οικονομικό πακέτο της κυβέρνησης προς τους Δήμους με συγκεκριμένο σκοπό.
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί δεύτερη φάση απολυμάνσεων, έπειτα από χορηγία της οικογένειας Γεωργίου και Λίτας Λιβανού.  

Η δεύτερη φάση απολυμάνσεων έχει ως εξής : 
Την Πέμπτη 09.04.2020
Ώρα 13.00 Κέντρο Υγείας Κρανιδίου. Εσωτερικοί χώροι, περιβάλλων χώρος και οχήματα. 
Ώρα 14.00 Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρανιδίου. Εσωτερικοί χώροι, περιβάλλων χώρος και οχήματα. 
Ώρα 15.00 Αστυνομικό Τμήμα Ερμιονίδας. Εσωτερικοί χώροι, περιβάλλων χώρος και οχήματα. 
Ώρες 16.00 και 17.00 αντίστοιχα. Λιμενικά Τμήματα Πορτοχελίου και Ερμιόνης. Εσωτερικοί χώροι, περιβάλλων χώρος και οχήματα. 
Την Παρασκευή 10.04.2020 απόγευμα θα πραγματοποιηθούν απολυμάνσεις σε όλα τα Δημοτικά κτίρια, στα Κοινοτικά Καταστήματα και στις αποθήκες, καθώς και σε όλα τα οχήματα του Δήμου.
Εκτεταμένη απολύμανση σε εξωτερικούς χώρους, λιμάνια, πλατείες, κεντρικούς δρόμους, εξωτερικούς χώρους εκκλησιών, θα λάβει χώρα την Πέμπτη βράδυ σε Πορτοχέλι, Κρανίδι, Κοιλάδα, και την Παρασκευή βράδυ σε Ράδο, Φούρνους, Δίδυμα, Λουκαΐτι, Ηλιόκαστρο, Θερμησία και Ερμιόνη.
Η οικογένεια Γεωργίου και Λίτας Λιβανού, με την ανιδιοτελή και καθοριστική επί σειρά ετών προσφορά της, αποδεικνύει εμπράκτως την αγάπη και την εκτίμησή της στον τόπο μας. Ως Δημοτική Αρχή, τους απευθύνουμε ένα δημόσιο ευχαριστώ τόσο για όσα έχουν προσφέρει στην επαρχία μας διαχρονικά, όσο και για την συγκεκριμένη τους πρωτοβουλία, η οποία την δεδομένη χρονική περίοδο είναι άκρως απαραίτητη και επιβεβλημένη λόγω της συγκυρίας.

Γραφείο Δημάρχου

Κάθε σπίτι θα παραλάβει το Άγιο Φως στο Δήμο Ερμιονίδας

Κρανίδι, 08.04.2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το θρησκευτικό αίσθημα των δημοτών φέτος το Πάσχα δοκιμάζεται λόγω της συγκυρίας που όλοι βιώνουμε. Ο Δήμος εδώ και αρκετές μέρες επεξεργάζεται σχέδιο ώστε όλοι οι πολίτες να παραλάβουν το Αναστάσιμο Φως με ευλάβεια όπως αρμόζει στην ορθόδοξη πίστη μας. 
Έτσι λοιπόν σε συνεργασία με τους ιερείς των ενοριών του Δήμου μας, τους Προέδρους και τα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων και τους εθελοντές οι οποίοι θα κυκλοφορήσουν με ειδική άδεια, κάθε σπίτι θα παραλάβει το Άγιο Φως σε φαναράκια που θα προμηθευτεί και θα μοιράσει ο Δήμος Ερμιονίδας. 
Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος

Βασίλης Γκάτσος: Ιού ένεκεν


Λέτε ν' αλλάξουμε γραφή;

Η οικονομική μας κρίση που άρχισε από το 2008 και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει, αύξησε την προσέλευση αλλοδαπών τουριστών και μάλιστα από Κίνα. Αυτό το θεωρήσαμε "επιτυχία" μας, δηλαδή κατόπιν ενεργειών μας. Δεν ανοίξαμε τα στραβά μας να δούμε ότι το εισόδημα της κινέζικης μεσαίας τάξης έχει σε αυτό το διάστημα εικοσαπλασιαστεί, ενώ το δικό μας υποδιπλασιαστεί και των Ευρωπαίων παραμένει υψηλότατο. Έτσι και τη δεκαετία του 1970 με τα μεγάλα ξενοδοχεία μας νομίζαμε ότι φέρναμε τους Γάλλους, ενώ οι Γάλλοι έρχονταν όπως πάμε εμείς διακοπές στο Μαρόκο. Τότε ο Γάλλος εργαζόμενος, πόσο μάλλον ο Γάλλος μεσαίος, έπαιρνε 30000 δραχμές το μήνα και ο μεροκαματιάρης στην Ερμιονίδα ζήτημα αν μάζευε 1500 δραχμές.

Και ήρθε ο κορωνοϊός να μας φανερώσει το ολοφάνερο, που κάναμε ότι δεν βλέπαμε χρόνια στην Ερμιονίδα.

Ο Πρωτογενής τομέας αλώβητος, και ο κατ' εξοχήν αναγκαίος. Αυτή τη στιγμή, αν δεν τρώει ο ένας τον άλλον, αν δεν γίνονται επιδρομές σε σούπερ μάρκετ οφείλεται στα δικά μας τρόφιμα, στη ένδοξη και καθαγιασμένη αγροτιά μας. Λιμός, λοιμός, καταποντισμός, σεισμός, πόλεμος, δεν την αγγίζει. Είμαστε η μόνη χώρα που σε μια πρωτεύουσα με 4 εκατομμύρια, τα σουπερμάρκετ δεν χρειάστηκε τελικά ούτε να δουλεύουν Κυριακή, αλλά και η παράταση ωραρίου ήταν μόνο για τον συνωστισμό. Και φυσικά σε αυτή την κορωνοϊο-κρίση τρόφιμα θα ζητάνε οι βιομηχανικές χώρες και οι μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο. Μια παραγωγή αγαθών, πρώτα για μας, από εμάς, και για τους άλλους.


Η βαριά μας βιομηχανία (τρομάρα μας, το να στρώνεις σεντόνια, να μαγειρεύεις και να σερβίρεις για 2 μήνες το

Το Διδακτήριο του Δημοτικού Σχολείου Θηλέων Κρανιδίου (1858 -1899)

Το Διδακτήριο του Δημοτικού Σχολείου Θηλέων Κρανιδίου (1858 -1899)
Γιάννης Μ. Σπετσιώτης - Τζένη Δ. Ντεστάκου
Από την αρχή της σύστασής του (1858) το Δημοτικό Σχολείο Θηλέων Κρανιδίου στεγάστηκε σε δημοτικό οίκημα που βρισκόταν σε μια ρεματιά. Ήταν εντελώς ακατάλληλο για σχολείο και μετά την εγκατάλειψή του (1890) μετατράπηκε σε ελαιοτριβείο. 
Σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε στις 24 Ιουνίου 1883 ο τότε Δήμαρχος Κρανιδίου Πέτρος Γουζούασης το κτήριο αυτό είχε ένα μικρό προαύλιο, δύο απώπατους, τον ένα σε καλή κατάσταση «και ουδέν δωμάτιον πλην των δύο συνδιδακτικών τμημάτων». Την ίδια περιγραφή έχουμε και στο από 10 Νοεμβρίου 1888έγγραφο του δημάρχου της πόλης Π. Παπαδημητρίου «Περί της καταστάσεως των διδακτηρίων Δημοτικής Εκπαιδεύσεως του Δήμου Κρανιδίου». Λίγο νωρίτερα, την 1η Αυγούστου 1888, σε έκθεσή του προς το Υπουργείο των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως ο τότε Νομορχιακός δημοδιδάσκαλος Ναυπλίου (επιθεωρητής) Θεοδ. Ν. Λύρας σημείωνε:
«Το οίκημα του σχολείου είναι εντελώς ακατάλληλο καθόσον είναι στενό και μόνο η μία του αίθουσα έχει πάτωμα ενώ η άλλη έχει χώμα. Πάνω στο χώμα υπάρχουν σανίδες που κάθονταν οι μαθήτριες. Τον χειμώνα το κρύο είναι ανυπόφορο και το νερό τρέχει από την οροφή. Ρωτήσαμε διαφόρους και μας είπαν ότι με σαράντα (40) δραχμές ενοίκιο το μήνα μπορεί να βρεθεί άλλη οικία, κανείς όμως, μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί να προσφέρει ένα τέτοιο σπίτι για να στεγαστεί το σχολείο».

Τελικά, στις αρχές του 1890, το σχολείο στεγάστηκε στη νοικιασμένη ιδιωτική οικία της Ελένης, χήρας Αντωνίου Σκρεπετού. Η ενοικίαση της οικίας ήταν διετής, το μίσθωμα ανερχόταν σε τριάντα πέντε (35) δραχμές μηνιαίως και το συμβόλαιό της έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 1892. 

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Κάτι μας λέει ένας γιατρός


Ομιλία του Dr. Thomas Cowan που έγινε στην "Health And Human Rights Summit" στην Tucson, Arizona στις 12 Μαρτίου 2020.

Όλα τα βίντεο που αφορούν  το 5G αφαιρούνται απο το YOU TUBE έτσι έγινε και μ αυτό..



Συνέντευξη Δημάρχου Ερμιονίδας με θέμα τον κορωνοϊό

Αργολίδα: Θλιβερό γεγονός με το θάνατο εκατοντάδων χελιδονιών


Τα χελιδόνια, σύμβολο της άνοιξης ήρθαν και φέτος στην πατρίδα μας φέρνοντας την άνοιξη, όπως η φύση τα έχει προικίσει να προβλέπουν. Ήρθαν από ξένους τόπους να ζήσουν εδώ, να φτιάξουν τις φωλιές τους, να δημιουργήσουν την οικογένεια τους και να μας συντροφέψουν μέχρι τον Οκτώβριο που θα ξαναφύγουν για την δεύτερη πιο ζεστή τον χειμώνα πατρίδα τους.
Ενώ όμως τα χελιδόνια ήρθαν στην ώρα τους, είναι βέβαιο

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Μετακίνηση 6. 5η


Πάμε μια βόλτα στο καταφύκι κι ας σιγοβρέχει.
Κατέβηκε το ποτάμι.
Ένα πέρασμα στα μονοπάτια του μας εξαγνίζει.

Πολύτιμη αυτή  η βροχή.
Μέσα θα μας κρατούσε, έτσι κι  αλλιώς..



Ο Μεγάλος Λοιμός του 542 επί Ιουστινιανού Α΄

Ο Μεγάλος Λοιμός του 542 επί Ιουστινιανού Α΄

Δημήτρης Τουτουντζής 

Την άνοιξη του 542 μ.Χ. και ενώ οι εξωτερικές υποθέσεις του Βυζαντινού κράτους εξελίσσονταν δυσμενώς, η αυτοκρατορία αντιμετώπισε το απροσδόκητο γεγονός της θανατηφόρου επιδημίας λοιμού, δηλαδή βουβωνικής πανώλης, το οποίο προξένησε ανυπολόγιστες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες. Η ενδημική ασθένεια είχε αφετηρία την Ινδική χερσόνησο, όπου οι συνθήκες ευνοούσαν την ανάπτυξή της, αλλά γρήγορα επεκτάθηκε στις χώρες της Εγγύς Ανατολής, προφανώς από νομάδες εμπόρους, οι οποίοι προσέγγιζαν στα αφρικανικά και ασιατικά μεσογειακά παράλια. Ήδη από το 541 η Αίγυπτος και η Συρία υπέστησαν τις συνέπειες της ασθένειας με χιλιάδες νεκρούς ανεξαρτήτως ηλικίας.
    Εκείνη τη χρονιά ο λοιμός μεταδόθηκε πιθανώς από τα άρρωστα πληρώματα αιγυπτιακών εμπορικών πλοίων, αφού δεν είχαν ληφθεί περιοριστικά μέτρα στην Κωνσταντινούπολη και στα μεγάλα αστικά κέντρα της αυτοκρατορίας. Η εξάπλωση της ασθένειας στην

Με μια ταινία για όλη την οικογένεια!

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!
…Με μια ταινία για όλη την οικογένεια!
«Τα μυαλά που κουβαλάς!
Αριστουργηματική ταινία κινουμένων σχεδίων αμερικανικής παραγωγής 2015. Η 11χρονη Ράιλι μετακομίζει με την οικογένειά της από την αγροτική Μινεσότα στο κοσμοπολίτικο Σαν Φρανσίσκο και τα συναισθήματά της (Χαρά, Θυμός, Θλίψη, Αηδία και Φόβος) προσπαθούν να την κατευθύνουν, σε διαρκή αντιπαράθεση μεταξύ τους, στην καινούργια ζωή της. Ένα μοναδικό ταξίδι στην ενηλικίωση η ταινία, διάρκειας 94 λεπτών, θα σας καταπλήξει…
Γιάννης Σπετσιώτης

Επιστολή Δημάρχου Ερμιονίδας προς τον Πρόεδρο Δ.Σ. Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. σχετ. με απόρριψη παραγωγών Ερμιονίδας

Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Όσο #Μένουμε_σπίτι...



Όσο #Μένουμε_σπίτι...

Ευχόμαστε να σας κρατήσουμε συντροφιά με το ελάχιστο που μπορούμε αυτές τις στιγμές.
Δύναμη! Υπομονή! Ελπίδα! Αισιοδοξία!
Παρακολουθήστε  την συναυλία 
Καλή Θέαση!

Κραυγή απόγνωσης των προσφύγων της Ερμιονίδας


Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι πρόσφυγες στην Ερμιονίδα, χωρίς ουσιαστική ενημέρωση και προπάντων χωρίς καμία περίθαλψη απ την ώρα που η κυβέρνηση τους αφαίρεσε το ΑΜΚΑ. Όπως μας πληροφόρησαν οι ίδιοι οι μετανάστες, πριν λίγες ημέρες, μεταφέρθηκαν από άλλη δομή στον Γαλαξία στην Ερμιονίδα περίπου άλλα 50 άτομα που κι αυτά δεν έχουν περάσει από ιατρικό έλεγχο. Κανείς δεν γνωρίζει αν κάποιος είναι ασθενής στον κορωνοϊό και όλοι παλιοί και νέοι ανησυχούν για την υγεία τους.

Περισσότερα: anagnostis